Rýchly a chutný jablkový koláč z jednoduchých ingrediencií: Hotový raz-dva a chutí ako od babičky

Chutný jablkový koláč
Chutný jablkový koláč

Obsah receptu

Chutný jablkový koláč, to je taká klasika, že? Voňavý, sladký, s chrumkavým cestom a šťavnatými jabĺčkami… Mňam! A tento receptík je taký jednoduchý, že ho zvládne upiecť aj moja vnučka. A viete, čo je na ňom najlepšie? Že je hotový raz-dva, a pritom chutí ako od babičky.

Tak čo, milé moje gazdinky, máte chuť na niečo sladké? Upečieme si spolu tento skvelý jablkový koláč? Je to taká moja srdcovka, vždy keď ho upečiem, celá chalúpka rozvoniava a všetci sa len tak oblizujú. A nebojte sa, nie je to žiadna veda, zvládnete to ľavou zadnou!

Ingrediencie:

  • 4 hrnčeky polohrubej múky typu 450-550 (600 g)
  • 200 g studeného masla
  • 2/3 hrnčeka cukru (150 g)
  • 3 vajcia
  • 1/2 hrnčeka kefíru (125 ml)
  • 2 plné lyžičky prášku do pečiva (13 g)

Navyše:

  • 2 kg jabĺk (odvážené pred ošúpaním)
  • 100 g cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 2-3 lyžice strúhanky

Na pečenie:

  • 180 °C (horný a spodný ohrev) po dobu 40-50 minút.

Postup prípravy:

1. Príprava cesta

Do veľkej misky preosejte 4 hrnčeky polohrubej múky a pridajte 2 plné lyžičky prášku do pečiva. K tomu pridajte 200 g studeného masla nakrájaného na malé kúsky. Všetko zmiešajte mixérom na nízkych otáčkach, kým v múke nebudú kúsky masla. Potom pridajte 2/3 hrnčeka cukru, 3 vajcia a 1/2 hrnčeka kefíru. Rýchlo vymiešajte hladké cesto. Cesto rozdeľte na dve polovice, zabaľte do fólie a nechajte odpočívať v chladničke 20-30 minút.

2. Príprava jabĺk

Medzitým ošúpte a nastrúhajte 2 kg jabĺk na hrubom strúhadle. Vložte ich do panvice, pridajte 100 g cukru a 1 lyžičku škorice. Dusíme na miernom ohni 5-10 minút, aby sa odparila prebytočná šťava. Potom nechajte jablká vychladnúť.

3. Skladanie a pečenie koláča

Vyvaľkajte polovicu cesta tak, aby pokrylo dno a boky plechu (20 x 30 cm) vystlaného papierom na pečenie. Cesto posypte 2-3 lyžicami strúhanky a na to rovnomerne rozotrite vychladnuté jablká. Vyvaľkajte druhú polovicu cesta a položte ju na vrch jabĺk. Vrch cesta prepichnite vidličkou alebo špajdľou, aby mohla pri pečení unikať para. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C po dobu 40-50 minút, kým koláč nebude zlatohnedý. Po upečení nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Jablká: Najlepšie sú domáce jabĺčka, také, čo majú v sebe ešte slniečko. Ale ak nemáte, nič sa nedeje, aj tie kupované budú dobré. Hlavne nech sú šťavnaté!
  2. Maslo: To masielko si vyberte poriadne, také voňavé, nie nejakú náhradu. To je základ dobrého cesta! A nezabudnite ho nechať trochu zmäknúť, aby sa vám s ním lepšie pracovalo.
  3. Cesto: Netreba ho miesiť dlho, len aby sa všetko spojilo. A potom ho šup do chladničky, nech si oddýchne. Bude potom krajšie kysnúť.
  4. Pečenie: Každá rúra pečie trochu inak, tak koláčik občas skontrolujte. Keď je vrch zlatohnedý a špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté, je hotový.
  5. Podávanie: Najlepší je ešte teplý, s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny. Ale aj na druhý deň je výborný, k rannej kávičke alebo poobednému čajíku.

Video recept:

Tak vidíte, milé moje, nie je to nič zložité. A ten výsledok stojí za to! Upečte si tento chutný jablkový koláč a uvidíte, že sa po ňom len tak zapráši. A nezabudnite si pri pečení pustiť nejakú veselú pesničku, nech sa vám dobre pracuje. Prajem vám dobrú chuť a veľa radosti pri pečení!

Súvisiace články:

Neodolateľný strúhaný jablkový koláč s vanilkovým pudingom: Tento recept musíte vyskúšať!

Jablkový koláč s kefírom, ktorý sa topí v ústach: Pripravený za 5 minút plus pečenie! Rýchly, jednoduchý a veľmi chutný!

Jednoduchý babičkin jablkový koláč: Najlepší recept na jablkové pité

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Orchideli

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty