Začal sa školský rok a s ním aj večná dilema, čo pripraviť na desiatu. Tieto rýchle salámové taštičky sú moja záchrana! Sú hotové za pár minút, deťom veľmi chutia a sú skvelé aj na druhý deň, keď vychladnú. Ideálna a sýta desiata do školy aj do práce.
Základom je chrumkavé lístkové cesto a jednoduchá plnka, ktorú si môžete prispôsobiť podľa toho, čo máte práve v chladničke. Ukážem vám, aké je to jednoduché. Pripravíte si so mnou desiatu na zajtra?
Ako pripraviť rýchle salámové taštičky?
Plát lístkového cesta rozdeľte na obdĺžniky. Polovicu každého potrite jednoduchou zmesou kečupu a majonézy, obložte salámou, plátkom paradajky a strúhaným syrom. Preložte voľnou polovicou cesta, okraje poriadne zatlačte vidličkou, potrite vajíčkom a pečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 4 veľké taštičky
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/kus
- Trend: Desiata do školy
Potrebujeme
- 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (cca 275 g)
- 100 g suchej salámy (napr. Vysočina, Herkules)
- 100 g nahrubo strúhaného syra (napr. eidam)
- 1 menšia paradajka
- 2 PL kečupu
- 2 PL majonézy
- 1 rozšľahané vajce na potretie
- sezamové semienka na posypanie
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Veľký plech vysteľte papierom na pečenie.
- Lístkové cesto rozviňte priamo na pracovnej doske. Radielkom alebo nožom ho rozdeľte na 4 rovnaké obdĺžniky.
- V malej miske zmiešajte kečup s majonézou. Vznikne vám jednoduchá, no veľmi chutná omáčka.
- Polovicu každého obdĺžnika potrite pripravenou omáčkou. Nechajte asi 1 cm voľné okraje.
- Na omáčku poukladajte kolieska salámy a tenké plátky paradajky.
- Všetko husto posypte väčšinou nastrúhaného syra. Trochu syra si nechajte bokom na posypanie vrchu.
- Teraz voľnú polovicu cesta preložte cez plnku. Okraje všetkých troch strán poriadne postláčajte zubami vidličky. Je to dôležité, aby plnka pri pečení nevytiekla.
- Hotové taštičky opatrne preložte na plech.
- Potrite ich rozšľahaným vajíčkom, posypte sezamovými semienkami a zvyšným strúhaným syrom.
- Pečte v predhriatej rúre 15–20 minút, kým nie sú krásne zlatisté a nafúknuté.
Videorecept
Tipy
- Pracujte so studeným cestom: Pre ten najlepší výsledok je dôležité, aby bolo lístkové cesto pri práci dobre vychladené, priamo z chladničky. Pracujte s ním rýchlo, aby sa maslo v ňom nezačalo topiť. Len tak bude po upečení krásne krehké.
- Aby plnka nevytiekla: Okraje taštičiek naozaj poctivo postláčajte vidličkou. Dôležité je tiež neprepĺňať ich plnkou. Menej je niekedy viac a zaistí to, že všetka dobrota zostane pekne vnútri.
- Príprava vopred je hračka: Tieto taštičky sú skvelé na prípravu vopred. Večer ich upečte, nechajte úplne vychladnúť a ráno ich len zabaľte do desiatového boxu. Chutia fantasticky aj studené a sú oveľa lepšie ako suchý rožok.
Variácie
- Šunkovo-syrová klasika: Namiesto salámy použite kvalitnú šunku a dovnútra pridajte namiesto strúhaného syra celý plátok.
- Talianska verzia: Namiesto kečupu a majonézy použite bazalkové pesto. K saláme pridajte na plátky nakrájané sušené paradajky a olivy.
- Pre vegetariánov: Salámu vynechajte a namiesto nej pridajte na tenké plátky nakrájané a vopred orestované šampiňóny, kukuricu alebo prúžky farebnej papriky.
Záver
Sú hotové za chvíľku a zaručene potešia. Užite si novú obľúbenú desiatu vašich školákov!
Tento recept je inšpirovaný Rezept hub, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
 
								
 
								 
								 
								 
								 
								 
								