Rýchle salámové taštičky z lístkového cesta (desiata do školy)
Začal sa školský rok a s ním aj večná dilema, čo pripraviť na desiatu. Tieto rýchle salámové taštičky sú moja záchrana! Sú hotové za pár minút, deťom veľmi chutia a sú skvelé aj na druhý deň. Ideálna a sýta desiata do školy aj do práce.
1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie. Lístkové cesto rozviňte.
2. Cesto rozdeľte radielkom alebo nožom na 4 rovnaké obdĺžniky.
3. V malej miske zmiešajte kečup s majonézou.
4. Polovicu každého obdĺžnika potrite pripravenou omáčkou. Nechajte voľné okraje.
5. Na omáčku poukladajte kolieska salámy a tenké plátky paradajky.
6. Všetko husto posypte väčšinou nastrúhaného syra. Trochu syra si nechajte na posypanie vrchu.
7. Voľnú polovicu cesta preložte cez plnku. Okraje všetkých troch strán poriadne postláčajte zubami vidličky.
8. Taštičky preložte na plech. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom, posypte sezamovými semienkami a zvyšným syrom.
9. Pečte v predhriatej rúre 15–20 minút, kým nie sú krásne zlatisté a nafúknuté.
Poznámky
1. Studené cesto je základ: S lístkovým cestom pracujte vždy rýchlo a priamo z chladničky. Čím je cesto chladnejšie, tým bude po upečení krehkejšie a viac 'lístkové'.2. Aby plnka nevytiekla: Okraje taštičiek naozaj poctivo postláčajte vidličkou. Dôležité je tiež neprepĺňať ich plnkou. Menej je niekedy viac a zaistí to, že všetka dobrota zostane vnútri.3. Príprava vopred je hračka: Tieto taštičky sú skvelé na prípravu vopred. Večer ich upečte, nechajte úplne vychladnúť a ráno ich len zabaľte do desiatového boxu. Chutia fantasticky aj studené.Variácie:• Šunkovo-syrová klasika: Namiesto salámy použite kvalitnú šunku a pridajte plátok syra navyše.• Talianska verzia: Namiesto kečupu a majonézy použite bazalkové pesto a pridajte na plátky nakrájané sušené paradajky.• Pre vegetariánov: Salámu vynechajte a namiesto nej pridajte na tenké plátky nakrájané a vopred orestované šampiňóny alebo cuketu.