Tieto nepečené BeBe rezy ma zachránili už na mnohých nečakaných oslavách či nedeľných poobediach. Sú fantastické, pretože väčšinu surovín máte bežne doma. Výsledok je pritom na nerozoznanie od zložitého zákusku z cukrárne. Milujem ten kontrast vláčneho krému a sušienok.
Kúzlo spočíva v spojení ľahkého kávového pudingu a nadýchanej šľahačky. Vytvorí sa tak pena, ktorá sa na jazyku len rozplýva. Ste pripravení na túto jednoduchú dobrotu?
Ako správne pripraviť BeBe rezy?
Základom je uvariť hustý kávový krém zo škrobu a mlieka. Po vychladnutí ho jemne spojte s dotuha vyšľahanou smotanou. Krém potom už len navrstvíte medzi dve vrstvy sušienok a necháte poriadne stuhnúť v chladničke.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas chladenia: 6 hodín
- Počet porcií: 12 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/porcia
- Trend: Rýchly
Potrebujeme
Na krém:
- 100 g kryštálového cukru
- 8 g instantnej kávy (cca 2 PL)
- 40 g kukuričného škrobu
- 500 ml plnotučného mlieka
- 350 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
Na dokončenie:
- 150 g BeBe sušienok (cca 24 ks)
- 50 g mliečnej čokolády
- 50 g bielej čokolády
- hrsť nasekaných arašidov (alebo iných orechov)
Postup prípravy
- Najprv si pripravte kávový základ. Do hrnca nasypte cukor, instantnú kávu a kukuričný škrob.
- Všetky sypké suroviny metličkou dobre premiešajte. Týmto krokom zabránite vzniku hrudiek.
- Potom za stáleho miešania postupne prilievajte mlieko, až kým nezískate hladkú zmes.
- Hrniec presuňte na sporák. Na miernom ohni varte a neustále miešajte, kým krém nezhustne do pudingovej konzistencie.
- Hotový puding prelejte do misky. Aby sa na povrchu nevytvorila koža, prikryte ho potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu.
- Nechajte ho úplne vychladnúť, najprv pri izbovej teplote a potom v chladničke.
- Vychladenú smotanu na šľahanie vyšľahajte v čistej, ideálne vopred vychladenej miske, dotuha.
- Teraz spojte krémy. K vychladnutému kávovému pudingu postupne po častiach pridávajte vyšľahanú šľahačku a zľahka ju zapracujte.
- Pripravte si formu (ideálne 16 x 16 cm). Na dno poukladajte prvú vrstvu sušienok (12 ks).
- Na sušienky rovnomerne rozotrite celý pripravený krém.
- Na krém poukladajte druhú vrstvu sušienok. Jemne ich pritlačte.
- Dezert vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 6 hodín, ideálne však cez noc. Sušienky krásne zmäknú.
- Po stuhnutí dezert opatrne vyberte z formy. Ostrým nožom ho nakrájajte na rezy v tvare jednotlivých sušienok.
- V dvoch miskách si zvlášť rozpustite mliečnu a bielu čokoládu. Môžete použiť mikrovlnku alebo vodný kúpeľ.
- Vrch každého rezu namočte do rozpustenej čokolády, ozdobte nasekanými orieškami a nechajte stuhnúť. Dobrú chuť!
Tipy
- Pre extra krémovú chuť: Použite plnotučné mlieko a smotanu s obsahom tuku aspoň 33 %. Vyšší podiel tuku zaručí nielen lepšiu chuť, ale aj stabilnejší a pevnejší krém, ktorý bude perfektne držať tvar.
- Chladnička alebo mraznička? Tento recept je najlepší, keď sa chladí v chladničke – sušienky zmäknú a krém ostane vláčny. Ak ho však dáte do mrazničky na 2–3 hodiny, získate osviežujúci zmrzlinový dezert v štýle semifreddo.
- Vylepšenie pre dospelých: Chcete dezertu dodať šmrnc? Do vychladnutého kávového pudingu pred pridaním šľahačky primiešajte 1–2 polievkové lyžice rumu alebo kávového likéru.
Videorecept
Variácie
- Kakaové rezy: Namiesto instantnej kávy použite 2 lyžice kvalitného holandského kakaa pre lahodnú čokoládovú verziu.
- Svieža ovocná verzia: Kávu úplne vynechajte. Na prvú vrstvu sušienok poukladajte čerstvé maliny alebo na plátky nakrájané jahody.
Záver
Výsledkom sú dokonale krémové rezy, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Podávajte ich dobre vychladené, ideálne so šálkou dobrej kávy.
Recept vychádza z verzie od kanála Easy & Tasty with Elena, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
