Ak existuje univerzálna omáčka, ktorá sa hodí takmer ku všetkému, je to táto. Zabudnite na ťažkú majonézu alebo kupované dresingy. Dnes vám ukážem, ako si z troch základných surovín pripraviť ten najkrémovejší a najjemnejší cesnakový krém, aký ste kedy jedli. Je absolútne lahodný.
Celé kúzlo spočíva v starom kuchárskom triku – blanšírovaní cesnaku, ktoré ho zbaví ostrej štipľavosti a zanechá len jeho sladkú, jemne orieškovú dušu. Je to recept, ktorý keď raz vyskúšate, budete ho robiť stále dokola.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia: 10 min
- Počet porcií: 1 miska (cca 250 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 35 kcal/lyžica
- Trend: Rýchla omáčka / Bez vajec
Potrebujeme
- 8 strúčikov cesnaku
- 120 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
- 120 g smotanového syra (napr. Lučina, Philadelphia, Fénix)
- soľ (voliteľné, podľa chuti)
Postup prípravy
- Najprv si pripravte cesnak. Strúčiky ošúpte a vložte do malého hrnca. Zalejte ich studenou vodou tak, aby boli ponorené.
- Priveďte do varu, nechajte variť 1 minútu a vodu zlejte. Tento postup (zaliatie studenou vodou, privedenie do varu, zliatie) zopakujte celkovo trikrát.
- Týmto viacnásobným blanšírovaním sa cesnak zbaví ostrej štipľavosti a zostane len jeho jemná, sladkastá aróma.
- Po treťom zliatí sú strúčiky mäkké. Roztlačte ich vidličkou na jemnú kašu.
- Cesnakovú kašu vráťte do hrnca, prilejte smotanu na šľahanie a pridajte smotanový syr.
- Za stáleho miešania na veľmi miernom ohni všetko spolu zahrievajte približne 5–8 minút. Zmes nesmie vrieť, má sa len prehriať a spojiť.
- Na záver odstavte z ohňa a prelejte do nádoby ponorného mixéra. Krátko rozmixujte dohladka, aby mala omáčka dokonale hladkú a zamatovú textúru.
- Ochutnajte a podľa potreby jemne dosoľte (väčšinou to však nie je potrebné, keďže syr je slaný dosť).
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nevynechajte blanšírovanie: Je to naozaj najdôležitejší krok celého receptu. Ak by ste použili surový cesnak, omáčka by bola agresívne štipľavá. Tento postup zaručí jemnosť.
- Skladovanie: Omáčka vydrží v chladničke v uzavretej nádobe 3 dni. Je výborná aj na studeno. Môžete ju dokonca zamraziť v nádobkách na ľad a použiť neskôr do varenia.
Jednoduché variácie
- Bylinková omáčka: Do hotovej, rozmixovanej omáčky vmiešajte hrsť čerstvých nasekaných byliniek – skvelá je pažítka, petržlenová vňať alebo bazalka.
- Vegánska verzia: Namiesto mliečnej smotany použite hustú kokosovú smotanu a namiesto syra použite vegánsky smotanový syr alebo rozmixované kešu oriešky.
Táto omáčka je fantastická v burgeroch, sendvičoch, ako dip k pečenej zelenine, na pečené zemiaky alebo ako krémový základ na bielu pizzu.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Un jour Une recette, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
