Keď sa vrátim domov z práce a potrebujem bleskovú večeru alebo pohostenie pre návštevu, táto rýchla fazuľová nátierka je moja prvá voľba. Neuveríte, ale naozaj je hotová do 5 minút a chutí fantasticky. Je zdravá, lacná a plná bielkovín.
Je to skvelá vegánska alternatíva ku klasickým paštétam. Najlepšia je na chrumkavej hrianke s čerstvou zeleninou. Stavíte sa, že ju stihnete pripraviť, kým sa opečie chlieb?
Ako pripraviť rýchlu fazuľovú nátierku?
Scedenú a prepláchnutú konzervovanú fazuľu vložte do mixéra. Pridajte k nej strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie. Všetko spolu jednoducho rozmixujte do hladkej a krémovej pasty.
Základné informácie
- Čas prípravy: 5 minút
- Čas varenia: 0 minút
- Počet porcií: 1 miska (cca 4–6 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/porcia (bez pečiva)
- Trend: Vegánsky, Rýchla večera
Potrebujeme
- 2 konzervy červenej fazule (á 400 g)
- 1–2 strúčiky cesnaku
- šťava z ½ citróna
- 3 PL olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Voliteľné, pre najlepšiu chuť:
- ½ ČL údenej papriky
- ¼ ČL mletej rímskej rasce
Postup prípravy
- Najprv si pripravte fazuľu. Otvorte konzervy, fazuľu sceďte cez sitko a poriadne ju prepláchnite studenou vodou. Zbavíte ju tak slaného nálevu a bude lepšie stráviteľná.
- Všetky suroviny – prepláchnutú fazuľu, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ, korenie a ak používate, aj údenú papriku a rascu – vložte do mixéra alebo do vyššej nádoby.
- Mixujte ponorným alebo klasickým mixérom, kým nezískate hladkú a krémovú konzistenciu. Trvá to asi 1-2 minúty.
- Ak by sa vám zdala nátierka príliš hustá, môžete pridať ešte lyžicu olivového oleja alebo studenej vody.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou alebo citrónovou šťavou. Hotovo!
- Podávajte ihneď, ideálne s čerstvo opečenými hriankami a obľúbenou zeleninou.
Videorecept
Tipy
- Nevynechajte údenú papriku! Ak máte doma údenú papriku, určite ju pridajte. Je to moje tajomstvo najlepšej fazuľovej nátierky. Dodá jej úžasnú, hlbokú a jemne dymovú chuť, ktorá ju posunie na úplne inú úroveň.
- Chrumkavé hrianky, nie mastné: Namiesto smaženia chleba na panvici plnej oleja ho opečte nasucho v hriankovači alebo na suchej panvici. Po opečení ho ešte horúci potrite prekrojeným strúčikom cesnaku. Bude chrumkavý, voňavý a oveľa ľahší.
- Ako ju skladovať? Nátierka je síce najlepšia čerstvá, ale v uzavretej nádobe v chladničke vám bez problémov vydrží 2 až 3 dni. Jej chuť sa dokonca ešte viac prepojí a rozleží.
Variácie
- S bylinkami: Do nátierky rozmixujte hrsť čerstvej petržlenovej vňate, koriandra alebo pár lístkov bazalky.
- Pikantná verzia: Pridajte do mixéra pár kvapiek tabasca alebo štipku kajenského korenia pre príjemnú ostrosť.
- Z bielej fazule: Rovnako skvele chutí táto nátierka aj z bielej maslovej fazule z konzervy. Bude mať jemnejšiu chuť a svetlejšiu, elegantnejšiu farbu.
Záver
Je to dokonalý dôkaz, že zdravé a chutné jedlo nemusí byť vôbec zložité. Dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od Panna Lesia, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.