Search

Rýchla fazuľová nátierka: Hotová za 5 minút len z pár surovín

Rýchla fazuľová nátierka
Rýchla fazuľová nátierka

Obsah receptu

Publikované: 30. augusta 2025, 05:00

Keď sa vrátim domov z práce a potrebujem bleskovú večeru alebo pohostenie pre návštevu, táto rýchla fazuľová nátierka je moja prvá voľba. Neuveríte, ale naozaj je hotová do 5 minút a chutí fantasticky. Je zdravá, lacná a plná bielkovín.

Je to skvelá vegánska alternatíva ku klasickým paštétam. Najlepšia je na chrumkavej hrianke s čerstvou zeleninou. Stavíte sa, že ju stihnete pripraviť, kým sa opečie chlieb?

Ako pripraviť rýchlu fazuľovú nátierku?

Scedenú a prepláchnutú konzervovanú fazuľu vložte do mixéra. Pridajte k nej strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie. Všetko spolu jednoducho rozmixujte do hladkej a krémovej pasty.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 5 minút
  • Čas varenia: 0 minút
  • Počet porcií: 1 miska (cca 4–6 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 120 kcal/porcia (bez pečiva)
  • Trend: Vegánsky, Rýchla večera

Potrebujeme

  • 2 konzervy červenej fazule (á 400 g)
  • 1–2 strúčiky cesnaku
  • šťava z ½ citróna
  • 3 PL olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Voliteľné, pre najlepšiu chuť:
    • ½ ČL údenej papriky
    • ¼ ČL mletej rímskej rasce

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte fazuľu. Otvorte konzervy, fazuľu sceďte cez sitko a poriadne ju prepláchnite studenou vodou. Zbavíte ju tak slaného nálevu a bude lepšie stráviteľná.
  2. Všetky suroviny – prepláchnutú fazuľu, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ, korenie a ak používate, aj údenú papriku a rascu – vložte do mixéra alebo do vyššej nádoby.
  3. Mixujte ponorným alebo klasickým mixérom, kým nezískate hladkú a krémovú konzistenciu. Trvá to asi 1-2 minúty.
  4. Ak by sa vám zdala nátierka príliš hustá, môžete pridať ešte lyžicu olivového oleja alebo studenej vody.
  5. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou alebo citrónovou šťavou. Hotovo!
  6. Podávajte ihneď, ideálne s čerstvo opečenými hriankami a obľúbenou zeleninou.

Videorecept

Tipy

  1. Nevynechajte údenú papriku! Ak máte doma údenú papriku, určite ju pridajte. Je to moje tajomstvo najlepšej fazuľovej nátierky. Dodá jej úžasnú, hlbokú a jemne dymovú chuť, ktorá ju posunie na úplne inú úroveň.
  2. Chrumkavé hrianky, nie mastné: Namiesto smaženia chleba na panvici plnej oleja ho opečte nasucho v hriankovači alebo na suchej panvici. Po opečení ho ešte horúci potrite prekrojeným strúčikom cesnaku. Bude chrumkavý, voňavý a oveľa ľahší.
  3. Ako ju skladovať? Nátierka je síce najlepšia čerstvá, ale v uzavretej nádobe v chladničke vám bez problémov vydrží 2 až 3 dni. Jej chuť sa dokonca ešte viac prepojí a rozleží.

Variácie

  • S bylinkami: Do nátierky rozmixujte hrsť čerstvej petržlenovej vňate, koriandra alebo pár lístkov bazalky.
  • Pikantná verzia: Pridajte do mixéra pár kvapiek tabasca alebo štipku kajenského korenia pre príjemnú ostrosť.
  • Z bielej fazule: Rovnako skvele chutí táto nátierka aj z bielej maslovej fazule z konzervy. Bude mať jemnejšiu chuť a svetlejšiu, elegantnejšiu farbu.

Záver

Je to dokonalý dôkaz, že zdravé a chutné jedlo nemusí byť vôbec zložité. Dobrú chuť!

Tento recept je inšpirovaný od Panna Lesia, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty