Pamätáte si na tú pravú chuť z lahôdok? Tento recept na poctivý pochúťkový šalát je presne tá retro pochúťka, ktorú všetci milujeme. Ideálny na chlebíčky, presne taký, aký má byť – jemný, lahodný a s tou správnou rovnováhou chutí.
Akékoľvek slávnostné (ale aj všedné) chlebíčky sa nezaobídu bez tradičného pochúťkového šalátu. Tento recept je overený, jednoduchý a výsledok je zaručene lepší ako kupovaný. Pripravte si ho doma a vychutnajte si tú pravú chuť.
- Čas prípravy: cca 20 minút (+ chladenie)
- Čas chladenia: min. 1-2 hodiny (ideálne cez noc)
- Počet porcií: cca 800 g šalátu (na veľa chlebíčkov)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 300 g jemnej šunkovej salámy (alebo kvalitný mäkký salám, napr. Parížsky)
- 300 g kvalitnej majonézy
- 4 ks stredne veľkých kyslých uhoriek
- 1 PL plnotučnej horčice
- 1 ks šalotky (alebo 1 malá cibuľa), najemno nakrájanej
- 2 PL konzervovaného sterilizovaného hrášku (scedeného)
- 1/2 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- 3/4 ČL soli (alebo podľa chuti)
- 2 ČL kryštálového cukru
- 1 PL obyčajného octu (8%)
Postup prípravy
Príprava surovín:
- Pripravte si všetky suroviny. Šunkovú salámu môžete buď nastrúhať na hrubom strúhadle (šalát bude jemnejší), alebo ju nakrájať na veľmi malé, úhľadné kocôčky (štruktúra bude výraznejšia). Vyberte si spôsob, ktorý preferujete.
- Kyslé uhorky takisto buď nastrúhajte nahrubo na strúhadle, alebo nakrájajte na veľmi malé kocôčky. Šalotku (alebo malú cibuľu) ošúpte a nakrájajte na čo najjemnejšie kocky. Konzervovaný hrášok sceďte z nálevu a prepláchnite studenou vodou.
Miešanie a dochutenie:
- Do väčšej misy dajte pripravenú šunkovú salámu (strúhanú alebo na kocky), nastrúhané alebo nakrájané kyslé uhorky, scedený hrášok a najemno nakrájanú šalotku.
- Pridajte plnotučnú horčicu a kvalitnú majonézu.
- Začnite dochucovať: Pridajte približne polovicu uvedeného množstva soli (cca 1/2 ČL), polovicu cukru (1 ČL) a polovicu čierneho korenia (1/4 ČL).
- Všetky ingrediencie v mise dôkladne, ale zľahka premiešajte lyžicou alebo stierkou, aby sa chute začali spájať a suroviny sa rovnomerne obalili majonézou.
- Ochutnajte. Teraz podľa potreby a vašej chuti dolaďte šalát zvyšnou soľou, cukrom, čiernym korením a pridajte lyžicu octu. Ocot pridávajte opatrne, dodá šalátu tú správnu “lahôdkovú” kyslosť. Opäť všetko dobre premiešajte.
Chladenie a podávanie:
- Hotový premiešaný šalát prikryte potravinovou fóliou alebo ho preložte do uzatvárateľnej nádoby a vložte ho do chladničky. Je veľmi dôležité nechať šalát poriadne vychladiť a odležať, ideálne aspoň 1-2 hodiny, ale najlepší je na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja a spoja.
- Pred podávaním šalát vyberte z chladničky a ešte raz ho ochutnajte. Ak je to potrebné, môžete ho finálne dochutiť soľou, korením, cukrom alebo octom. Ak sa vám zdá príliš hustý, môžete primiešať ešte lyžicu majonézy alebo nálevu z uhoriek.
- Pripravený pochúťkový šalát natierajte na plátky veky, rožkov alebo chleba a dozdobte podľa fantázie (napr. plátkom šunky, syra, vajíčkom, zeleninou) na prípravu klasických obložených chlebíčkov. Skladujte v chladničke a spotrebujte ideálne do dvoch dní.
Videorecept
Tipy
- Osobne preferujem variant, kde sú saláma aj uhorky nastrúhané nahrubo. Šalát má potom jemnejšiu konzistenciu, ktorá sa podľa mňa na chlebíčky hodí najlepšie. Ale ak máte radi v šaláte aj kúsky, pokojne všetko nakrájajte na drobné kocôčky.
- Základom naozaj dobrého pochúťkového šalátu sú kvalitné suroviny. Nepodceňujte výber šunkovej salámy (mala by byť kvalitná, nie príliš mastná) a hlavne použite dobrú, hustú majonézu – lacné a riedke majonézy môžu výslednú chuť pokaziť.
- S dochucovaním som vždy opatrný a robím to radšej postupne. Soľ, cukor, ocot a korenie pridávam najprv v menšom množstve, premiešam, ochutnám a až potom prípadne pridám viac. Je dôležité nechať šalát poriadne odležať v chlade, pretože chute sa časom spoja a zintenzívnia. Až po odležaní ho finálne dochutím, ak treba.
- Ak používam obyčajnú cibuľu namiesto šalotky, krájam ju naozaj na extrémne jemné kocôčky. Aby nebola v šaláte príliš ostrá a dominantná, zvyknem ju pred pridaním do misy ešte buď krátko spariť vriacou vodou a scediť, alebo ju v malej miske jemne osolím a nechám chvíľu “vypotiť” a potom z nej vytlačím prebytočnú šťavu.
Pripravte si tento poctivý pochúťkový šalát na chlebíčky a zaspomínajte si na retro pochúťku, ktorú všetci tak milujeme. Určite si pamätáte tú pravú chuť z lahôdok. Tento recept na poctivý pochúťkový šalát predstavuje presne tú retro pochúťku, ktorú všetci milujeme. Navyše, je ideálny na chlebíčky, keďže má jemnú, lahodnú chuť s dokonalou rovnováhou chutí.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou