Publikované: 30. septembra 2025, 06:30
Ak ste boli na dovolenke v Chorvátsku, možno ste sa stretli s touto delikatesou v miestnej cukrárni. Zadarské rezy sú absolútny poklad – luxusný nepečený zákusok plný rôznych krémov, banánikov v čokoláde a maslových sušienok. Sú tak neskutočne krémové, jemné a lahodné, že sa im naozaj nič nevyrovná. A pritom ich príprava je doma prekvapivo jednoduchá.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút (+ chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 5 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/rez
- Trend: Bez pečenia / Zákusky z dovolenky
Potrebujeme
Základ a vrstvy
- 300 g maslových sušienok (alebo Bebe keksov)
- 1 balenie banánikov v čokoláde (cca 10 ks)
Krémová plnka
- 1 liter mlieka
- 3 balíčky vanilkového pudingu (spolu 120 g)
- 5 PL kryštálového cukru
- 150 g masla
- 180 g kyslej smotany (16%)
- 100 g horkej čokolády
- 100 g mletých vlašských orechov
Na dokončenie
- 250 ml smotany na šľahanie (33%)
Postup prípravy
- Príprava formy. Menší, hlbší plech (cca 30×20 cm) vysteľte papierom na pečenie. Na dno poukladajte tesne vedľa seba vrstvu sušienok.
- Príprava krému. Do hrnca nalejte 800 ml mlieka a dajte ho zohrievať.
- V miske metličkou dohladka rozmiešajte zvyšných 200 ml studeného mlieka s cukrom a pudingovými práškami. Dajte si záležať, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- Keď mlieko v hrnci zovrie, za stáleho miešania doň vlejte pripravenú pudingovú zmes a uvarte hustý puding.
- Do ešte horúceho pudingu ihneď vmiešajte na kocky nakrájané maslo a kyslú smotanu. Miešajte, kým sa všetko nespojí do hladkého a lesklého krému.
- Rozdelenie krému. Horúci krém rozdeľte na tri približne rovnaké časti do troch samostatných misiek.
- Do prvej misky nalámte horkú čokoládu a miešajte, kým sa v horúcom kréme úplne nerozpustí.
- Do druhej misky vmiešajte mleté vlašské orechy.
- Tretia miska zostane čistá, vanilková.
- Vrstvenie. Na vrstvu sušienok na plechu rovnomerne rozotrite celý čokoládový krém.
- Naň poukladajte druhú vrstvu sušienok.
- Na sušienky natrite polovicu vanilkového krému a poukladajte doň na polovicu prekrojené banániky v čokoláde.
- Prikryte druhou polovicou vanilkového krému.
- Poukladajte tretiu, finálnu vrstvu sušienok. Na vrch rovnomerne rozotrite celý orechový krém.
- Chladnutie (dôležitý krok!). Koláč prikryte fóliou a vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 6 hodín, ideálne však na celú noc.
- Dokončenie. Pred podávaním vyšľahajte smotanu dotuha a ozdobte ňou vrch zákusku.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na puding bez hrudiek? Zlaté pravidlo znie: pudingový prášok vždy najprv dokonale rozmiešajte v malom množstve studeného mlieka a až potom ho lejte do vriaceho. Je to stopercentná záruka, že váš krém bude dokonale hladký a zamatový.
- Trpezlivosť pri chladnutí sa naozaj oplatí. Nepodceňte čas chladenia. Všetky vrstvy krému potrebujú niekoľko hodín, aby poriadne stuhli a spojili sa so sušienkami. Len tak budú rezy pevné, budú sa dať krásne krájať a všetky chute sa dokonale prepoja do jednej fantastickej harmónie.
Jednoduché variácie
- Sušienkový základ: Ak máte radi hrubší a pevnejší základ, môžete spodnú vrstvu sušienok (cca 200 g) rozmixovať a zmiešať so 100 g rozpusteného masla. Vytvoríte tak klasický cheesecakeový korpus, ktorý bude ešte lahodnejší.
- Bez banánikov v čokoláde: Ak túto cukrovinku nezoženiete, jednoducho ju vynechajte alebo ju nahraďte na kolieska nakrájanými čerstvými banánmi. Zákusok bude stále absolútne fantastický.
Výsledkom je luxusný a elegantný dezert, o ktorom nikto neuverí, že ste ho nepripravovali pol dňa, ale len pár minút. Krájajte ho ostrým nožom namočeným v horúcej vode pre dokonale čisté rezy.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Domaći Recepti, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
