Search

Recept na slávne Zadarské rezy z Chorvátska. Sú tak krémové, že sa im nič nevyrovná.

Nepečené Zadarské rezy
Nepečené Zadarské rezy

Obsah receptu

Publikované: 30. septembra 2025, 06:30

Ak ste boli na dovolenke v Chorvátsku, možno ste sa stretli s touto delikatesou v miestnej cukrárni. Zadarské rezy sú absolútny poklad – luxusný nepečený zákusok plný rôznych krémov, banánikov v čokoláde a maslových sušienok. Sú tak neskutočne krémové, jemné a lahodné, že sa im naozaj nič nevyrovná. A pritom ich príprava je doma prekvapivo jednoduchá.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút (+ chladenie)
  • Čas varenia/pečenia: 5 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/rez
  • Trend: Bez pečenia / Zákusky z dovolenky

Potrebujeme

Základ a vrstvy

  • 300 g maslových sušienok (alebo Bebe keksov)
  • 1 balenie banánikov v čokoláde (cca 10 ks)

Krémová plnka

  • 1 liter mlieka
  • 3 balíčky vanilkového pudingu (spolu 120 g)
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 150 g masla
  • 180 g kyslej smotany (16%)
  • 100 g horkej čokolády
  • 100 g mletých vlašských orechov

Na dokončenie

  • 250 ml smotany na šľahanie (33%)

Postup prípravy

  1. Príprava formy. Menší, hlbší plech (cca 30×20 cm) vysteľte papierom na pečenie. Na dno poukladajte tesne vedľa seba vrstvu sušienok.
  2. Príprava krému. Do hrnca nalejte 800 ml mlieka a dajte ho zohrievať.
  3. V miske metličkou dohladka rozmiešajte zvyšných 200 ml studeného mlieka s cukrom a pudingovými práškami. Dajte si záležať, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
  4. Keď mlieko v hrnci zovrie, za stáleho miešania doň vlejte pripravenú pudingovú zmes a uvarte hustý puding.
  5. Do ešte horúceho pudingu ihneď vmiešajte na kocky nakrájané maslo a kyslú smotanu. Miešajte, kým sa všetko nespojí do hladkého a lesklého krému.
  6. Rozdelenie krému. Horúci krém rozdeľte na tri približne rovnaké časti do troch samostatných misiek.
  7. Do prvej misky nalámte horkú čokoládu a miešajte, kým sa v horúcom kréme úplne nerozpustí.
  8. Do druhej misky vmiešajte mleté vlašské orechy.
  9. Tretia miska zostane čistá, vanilková.
  10. Vrstvenie. Na vrstvu sušienok na plechu rovnomerne rozotrite celý čokoládový krém.
  11. Naň poukladajte druhú vrstvu sušienok.
  12. Na sušienky natrite polovicu vanilkového krému a poukladajte doň na polovicu prekrojené banániky v čokoláde.
  13. Prikryte druhou polovicou vanilkového krému.
  14. Poukladajte tretiu, finálnu vrstvu sušienok. Na vrch rovnomerne rozotrite celý orechový krém.
  15. Chladnutie (dôležitý krok!). Koláč prikryte fóliou a vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 6 hodín, ideálne však na celú noc.
  16. Dokončenie. Pred podávaním vyšľahajte smotanu dotuha a ozdobte ňou vrch zákusku.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na puding bez hrudiek? Zlaté pravidlo znie: pudingový prášok vždy najprv dokonale rozmiešajte v malom množstve studeného mlieka a až potom ho lejte do vriaceho. Je to stopercentná záruka, že váš krém bude dokonale hladký a zamatový.
  2. Trpezlivosť pri chladnutí sa naozaj oplatí. Nepodceňte čas chladenia. Všetky vrstvy krému potrebujú niekoľko hodín, aby poriadne stuhli a spojili sa so sušienkami. Len tak budú rezy pevné, budú sa dať krásne krájať a všetky chute sa dokonale prepoja do jednej fantastickej harmónie.

Jednoduché variácie

  • Sušienkový základ: Ak máte radi hrubší a pevnejší základ, môžete spodnú vrstvu sušienok (cca 200 g) rozmixovať a zmiešať so 100 g rozpusteného masla. Vytvoríte tak klasický cheesecakeový korpus, ktorý bude ešte lahodnejší.
  • Bez banánikov v čokoláde: Ak túto cukrovinku nezoženiete, jednoducho ju vynechajte alebo ju nahraďte na kolieska nakrájanými čerstvými banánmi. Zákusok bude stále absolútne fantastický.

Výsledkom je luxusný a elegantný dezert, o ktorom nikto neuverí, že ste ho nepripravovali pol dňa, ale len pár minút. Krájajte ho ostrým nožom namočeným v horúcej vode pre dokonale čisté rezy.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Domaći Recepti, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty