Ak ste boli na dovolenke v Chorvátsku, možno ste sa stretli s touto delikatesou. Zadarské rezy sú absolútny poklad – nepečený zákusok plný rôznych krémov, banánikov v čokoláde a sušienok. Sú tak neskutočne krémové a lahodné, že sa im naozaj nič nevyrovná.
1. Príprava formy a základu. Menší, hlbší plech (cca 30x20 cm) vysteľte papierom na pečenie. Na dno poukladajte vrstvu sušienok.
2. Príprava krému. Do hrnca nalejte 800 ml mlieka a dajte ho zohrievať. V miske dohladka rozmiešajte 200 ml studeného mlieka, cukor a pudingové prášky.
3. Keď mlieko zovrie, vlejte doň pudingovú zmes a uvarte hustý puding.
4. Do horúceho pudingu ihneď vmiešajte maslo a kyslú smotanu do hladka.
5. Rozdelenie krému. Horúci krém rozdeľte na tri časti. Do prvej vmiešajte nalámanú horkú čokoládu, do druhej mleté orechy a tretia zostane vanilková.
6. Vrstvenie. Na sušienky natrite čokoládový krém. Prikryte druhou vrstvou sušienok.
7. Na sušienky natrite polovicu vanilkového krému, poukladajte banániky v čokoláde a prikryte druhou polovicou vanilkového krému.
8. Navrstvite poslednú vrstvu sušienok a na vrch natrite celý orechový krém.
9. Chladnutie (dôležitý krok!). Koláč prikryte a vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 6 hodín, ideálne cez noc.
10. Dokončenie. Pred podávaním vyšľahajte smotanu dotuha a ozdobte ňou vrch zákusku.
Poznámky
1. Ako na puding bez hrudiek? Zlaté pravidlo znie: pudingový prášok vždy najprv dokonale rozmiešajte v malom množstve studeného mlieka a až potom ho lejte do vriaceho. Je to stopercentná záruka, že váš krém bude dokonale hladký.2. Trpezlivosť pri chladnutí sa oplatí. Naozaj nepodceňte čas chladenia. Všetky vrstvy krému potrebujú niekoľko hodín, aby poriadne stuhli. Len tak budú rezy pevné, budú sa dať pekne krájať a všetky chute sa dokonale prepoja.