Domáce bagle som sa dlho bál piecť, myslel som si, že je to zložitá alchýmia. Tento recept ma však presvedčil o opaku. Pečiem ich na víkendové raňajky a vždy zmiznú ako prvé. Sú prekvapivo jednoduché a výsledok stojí za to – chrumkavá kôrka a mäkká, nadýchaná striedka.
Kľúčom k úspechu je krátke obarenie cesta v medovej vode. Práve tento krok im dodá tú autentickú, jemne sladkastú chuť a lesklý povrch. Vyskúšate ich s nami aj vy?
Ako správne pripraviť domáce bagle?
Najprv pripravte jednoduché kysnuté cesto a nechajte ho kysnúť asi hodinu. Potom vytvarujte bagle, krátko ich obarte vo vode s medom a nakoniec ich potrite vajíčkom, posypte sezamom a upečte dozlatista v horúcej rúre.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút + 60 minút kysnutie
- Čas varenia/pečenia: 25 minút
- Počet porcií: 6 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 300 kcal/porcia
- Trend: Low-budget
Potrebujeme
Na cesto:
- 250 ml teplej vody
- 45 g kryštálového cukru
- 6 g sušeného droždia
- 375 g hladkej múky (preosiatej)
- 5 g soli
- 1 PL rastlinného oleja (na vymastenie misy)
Na dokončenie:
- 2 PL medu
- 1 vajce
- 2 PL mlieka
- sezamové semienka na posypanie
Postup prípravy
- V miske najprv zmiešajte teplú vodu, cukor a sušené droždie. Nechajte pár minút postáť.
- Potom pridajte preosiatu múku so soľou. Múku preosejte, aby bolo cesto krásne nadýchané.
- Suroviny spracujte na hladké cesto. Následne ho hneťte aspoň 7 minút, kým nie je pružné a hladké.
- Cesto vložte do misy zľahka vymastenej olejom. Prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto zľahka premieste. Potom ho rozdeľte na 6 rovnakých dielov.
- Z každého dielu vytvarujte bochník. Prstom v strede urobte dieru a jemne ju prstami roztiahnite.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu s medom. Tento krok dodá baglom typickú chuť a lesk.
- Pripravené bagle opatrne vkladajte do vriacej vody. Varte ich presne 25 sekúnd z každej strany.
- Dierovanou naberačkou ich vyberte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- V malej miske rozšľahajte vajce s mliekom. Touto zmesou potrite povrch každého bagla.
- Nakoniec ich bohato posypte sezamovými semienkami.
- Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 210 °C približne 20 minút, kým nebudú krásne zlatohnedé.
- Upečené bagle nechajte vychladnúť na mriežke. Takto si najlepšie zachovajú chrumkavú kôrku.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Chcete extra lesklú kôrku? Potrite bagle vajíčkom dvakrát – raz hneď po obarení a druhýkrát tesne pred vložením do rúry.
- Plánujte dopredu. Cesto môžete nechať kysnúť pomaly cez noc v chladničke. Ráno len vytvarujete, obaríte a upečiete čerstvé bagle.
Jednoduché variácie
- Makové bagle: Namiesto sezamu použite na posypanie celý mak alebo ho zmiešajte so soľou.
- Cibuľové bagle: Do cesta zapracujte 2 lyžice sušenej restovanej cibuľky pre výraznejšiu chuť.
Záver
Výsledkom sú dokonale nadýchané a chrumkavé domáce bagle. Najlepšie chutia ešte teplé, len tak s maslom a soľou.
Recept vychádza z verzie od Savor Easy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.