Search

Recept na pravé domáce bagle: Zvládnete ich na prvýkrát

domáce bagle
domáce bagle

Obsah receptu

Publikované: 3. septembra 2025, 09:09

Domáce bagle som sa dlho bál piecť, myslel som si, že je to zložitá alchýmia. Tento recept ma však presvedčil o opaku. Pečiem ich na víkendové raňajky a vždy zmiznú ako prvé. Sú prekvapivo jednoduché a výsledok stojí za to – chrumkavá kôrka a mäkká, nadýchaná striedka.

Kľúčom k úspechu je krátke obarenie cesta v medovej vode. Práve tento krok im dodá tú autentickú, jemne sladkastú chuť a lesklý povrch. Vyskúšate ich s nami aj vy?

Ako správne pripraviť domáce bagle?

Najprv pripravte jednoduché kysnuté cesto a nechajte ho kysnúť asi hodinu. Potom vytvarujte bagle, krátko ich obarte vo vode s medom a nakoniec ich potrite vajíčkom, posypte sezamom a upečte dozlatista v horúcej rúre.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút + 60 minút kysnutie
  • Čas varenia/pečenia: 25 minút
  • Počet porcií: 6 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 300 kcal/porcia
  • Trend: Low-budget

Potrebujeme

Na cesto:

  • 250 ml teplej vody
  • 45 g kryštálového cukru
  • 6 g sušeného droždia
  • 375 g hladkej múky (preosiatej)
  • 5 g soli
  • 1 PL rastlinného oleja (na vymastenie misy)

Na dokončenie:

  • 2 PL medu
  • 1 vajce
  • 2 PL mlieka
  • sezamové semienka na posypanie

Postup prípravy

  1. V miske najprv zmiešajte teplú vodu, cukor a sušené droždie. Nechajte pár minút postáť.
  2. Potom pridajte preosiatu múku so soľou. Múku preosejte, aby bolo cesto krásne nadýchané.
  3. Suroviny spracujte na hladké cesto. Následne ho hneťte aspoň 7 minút, kým nie je pružné a hladké.
  4. Cesto vložte do misy zľahka vymastenej olejom. Prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
  5. Vykysnuté cesto zľahka premieste. Potom ho rozdeľte na 6 rovnakých dielov.
  6. Z každého dielu vytvarujte bochník. Prstom v strede urobte dieru a jemne ju prstami roztiahnite.
  7. Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu s medom. Tento krok dodá baglom typickú chuť a lesk.
  8. Pripravené bagle opatrne vkladajte do vriacej vody. Varte ich presne 25 sekúnd z každej strany.
  9. Dierovanou naberačkou ich vyberte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  10. V malej miske rozšľahajte vajce s mliekom. Touto zmesou potrite povrch každého bagla.
  11. Nakoniec ich bohato posypte sezamovými semienkami.
  12. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 210 °C približne 20 minút, kým nebudú krásne zlatohnedé.
  13. Upečené bagle nechajte vychladnúť na mriežke. Takto si najlepšie zachovajú chrumkavú kôrku.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Chcete extra lesklú kôrku? Potrite bagle vajíčkom dvakrát – raz hneď po obarení a druhýkrát tesne pred vložením do rúry.
  2. Plánujte dopredu. Cesto môžete nechať kysnúť pomaly cez noc v chladničke. Ráno len vytvarujete, obaríte a upečiete čerstvé bagle.

Jednoduché variácie

  • Makové bagle: Namiesto sezamu použite na posypanie celý mak alebo ho zmiešajte so soľou.
  • Cibuľové bagle: Do cesta zapracujte 2 lyžice sušenej restovanej cibuľky pre výraznejšiu chuť.

Záver

Výsledkom sú dokonale nadýchané a chrumkavé domáce bagle. Najlepšie chutia ešte teplé, len tak s maslom a soľou.

Recept vychádza z verzie od Savor Easy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty