Domáce bagle som sa dlho bál piecť, myslel som si, že je to zložitá alchýmia. Tento recept ma však presvedčil o opaku. Pečiem ich na víkendové raňajky a vždy zmiznú ako prvé. Sú prekvapivo jednoduché a výsledok stojí za to – chrumkavá kôrka a mäkká, nadýchaná striedka.
1. V miske najprv zmiešajte teplú vodu, cukor a sušené droždie. Nechajte pár minút postáť.
2. Potom pridajte preosiatu múku so soľou. Múku preosejte, aby bolo cesto krásne nadýchané.
3. Suroviny spracujte na hladké cesto. Následne ho hneťte aspoň 7 minút, kým nie je pružné a hladké.
4. Cesto vložte do misy zľahka vymastenej olejom. Prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
5. Vykysnuté cesto zľahka premieste. Potom ho rozdeľte na 6 rovnakých dielov.
6. Z každého dielu vytvarujte bochník. Prstom v strede urobte dieru a jemne ju prstami roztiahnite.
7. Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu s medom. Tento krok dodá baglom typickú chuť a lesk.
8. Pripravené bagle opatrne vkladajte do vriacej vody. Varte ich presne 25 sekúnd z každej strany.
9. Dierovanou naberačkou ich vyberte na plech vystlaný papierom na pečenie.
10. V malej miske rozšľahajte vajce s mliekom. Touto zmesou potrite povrch každého bagla.
11. Nakoniec ich bohato posypte sezamovými semienkami.
12. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 210 °C približne 20 minút, kým nebudú krásne zlatohnedé.
13. Upečené bagle nechajte vychladnúť na mriežke. Takto si najlepšie zachovajú chrumkavú kôrku.
Poznámky
1. Chcete extra lesklú kôrku? Potrite bagle vajíčkom dvakrát – raz hneď po obarení a druhýkrát tesne pred vložením do rúry.2. Plánujte dopredu. Cesto môžete nechať kysnúť pomaly cez noc v chladničke. Ráno len vytvarujete, obaríte a upečiete čerstvé bagle.