Search

Recept na najšťavnatejší rýchly koláč s hrozienkami a pomarančom: Vláčny aj na tretí deň

Rýchly pomarančový koláč
Rýchly pomarančový koláč

Obsah receptu

Publikované: 11. októbra 2025, 11:00

Sú koláče, ktoré sú najlepšie hneď po upečení, a potom sú také, ktoré sú na druhý či tretí deň ešte lepšie. A presne taký je tento! Je to môj obľúbený recept na rýchly a nesmierne vláčny koláč, ktorý vďaka oleju a pomarančovej šťave nikdy nevyschne.

Celá príprava je otázkou pár minút v jednej miske. Intenzívna vôňa pomarančov a škorice prevonia celý dom a navodí úžasnú atmosféru pohody. Tento koláč je dôkazom, že aj bez zložitých krémov a poliev sa dá upiecť dokonalá maškrta.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas pečenia: 35 min
  • Počet porcií: 12 rezov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 240 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky

Potrebujeme

pre okrúhlu formu s priemerom 24 cm alebo bábovkovú formu

  • 2 ks vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml rastlinného oleja
  • šťava a kôra z 2 bio pomarančov (cca 150-200 ml šťavy)
  • 250 g polohrubej múky
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/3 ČL mletej škorice
  • 100 g hrozienok (môžu byť vopred namočené v rume)
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu (s priemerom 24 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky vymažte maslom a vysypte múkou. Pomaranče dôkladne umyte a nastrúhajte z nich kôru. Potom z nich vytlačte šťavu.
  2. Vo väčšej miske vyšľahajte metličkou celé vajcia s cukrom do svetlej peny.
  3. Postupne prišľahajte olej, pomarančovú šťavu a nastrúhanú kôru.
  4. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kypriaci prášok a škoricu.
  5. Sypkú zmes nasypte do tekutého základu a stierkou alebo vareškou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja. Cesto nemiešajte dlho.
  6. Nakoniec do cesta vmiešajte hrozienka.
  7. Cesto vylejte do pripravenej formy a rovnomerne ho uhlaďte.
  8. Pečte v predhriatej rúre približne 35 minút. Otestujte špajdľou, či je cesto prepečené – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
  9. Upečený koláč nechajte asi 10 minút chladnúť vo forme, potom ho opatrne preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  10. Pred podávaním koláč husto posypte práškovým cukrom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na ešte šťavnatejší koláč: Ak máte čas, hrozienka aspoň na 30 minút vopred namočte do rumu alebo do zvyšnej pomarančovej šťavy. Nasiaknu tekutinou a v koláči budú krásne šťavnaté.
  2. Poleva namiesto cukru: Ak chcete koláč ešte vylepšiť, po vychladnutí ho polejte jednoduchou citrónovou polevou (práškový cukor vymiešaný s pár lyžicami citrónovej šťavy). Kyslá chuť polevy bude skvele kontrastovať so sladkým cestom.

Jednoduché variácie

  • S orechmi: Spolu s hrozienkami pridajte do cesta aj hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo mandlí. Koláč získa príjemnú chrumkavosť.
  • Bábovková verzia: Cesto je ideálne aj do bábovkovej formy. Nezabudnite ju poriadne vymazať maslom a vysypať múkou. Pečte o niečo dlhšie, približne 40-45 minút.

Tento koláč je ideálny ku káve alebo čaju a vďaka svojej trvanlivosti je skvelý aj na cesty alebo na desiatu do práce.

Recept vychádza z verzie od ВІКА -Простые Рецепты, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty