Sú koláče, ktoré sú najlepšie hneď po upečení, a potom sú také, ktoré sú na druhý či tretí deň ešte lepšie. A presne taký je tento! Je to môj obľúbený recept na rýchly a nesmierne vláčny koláč, ktorý vďaka oleju a pomarančovej šťave nikdy nevyschne.
Celá príprava je otázkou pár minút v jednej miske. Intenzívna vôňa pomarančov a škorice prevonia celý dom a navodí úžasnú atmosféru pohody. Tento koláč je dôkazom, že aj bez zložitých krémov a poliev sa dá upiecť dokonalá maškrta.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas pečenia: 35 min
- Počet porcií: 12 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 240 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky
Potrebujeme
pre okrúhlu formu s priemerom 24 cm alebo bábovkovú formu
- 2 ks vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 100 ml rastlinného oleja
- šťava a kôra z 2 bio pomarančov (cca 150-200 ml šťavy)
- 250 g polohrubej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1/3 ČL mletej škorice
- 100 g hrozienok (môžu byť vopred namočené v rume)
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu (s priemerom 24 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky vymažte maslom a vysypte múkou. Pomaranče dôkladne umyte a nastrúhajte z nich kôru. Potom z nich vytlačte šťavu.
- Vo väčšej miske vyšľahajte metličkou celé vajcia s cukrom do svetlej peny.
- Postupne prišľahajte olej, pomarančovú šťavu a nastrúhanú kôru.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kypriaci prášok a škoricu.
- Sypkú zmes nasypte do tekutého základu a stierkou alebo vareškou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja. Cesto nemiešajte dlho.
- Nakoniec do cesta vmiešajte hrozienka.
- Cesto vylejte do pripravenej formy a rovnomerne ho uhlaďte.
- Pečte v predhriatej rúre približne 35 minút. Otestujte špajdľou, či je cesto prepečené – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
- Upečený koláč nechajte asi 10 minút chladnúť vo forme, potom ho opatrne preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Pred podávaním koláč husto posypte práškovým cukrom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na ešte šťavnatejší koláč: Ak máte čas, hrozienka aspoň na 30 minút vopred namočte do rumu alebo do zvyšnej pomarančovej šťavy. Nasiaknu tekutinou a v koláči budú krásne šťavnaté.
- Poleva namiesto cukru: Ak chcete koláč ešte vylepšiť, po vychladnutí ho polejte jednoduchou citrónovou polevou (práškový cukor vymiešaný s pár lyžicami citrónovej šťavy). Kyslá chuť polevy bude skvele kontrastovať so sladkým cestom.
Jednoduché variácie
- S orechmi: Spolu s hrozienkami pridajte do cesta aj hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo mandlí. Koláč získa príjemnú chrumkavosť.
- Bábovková verzia: Cesto je ideálne aj do bábovkovej formy. Nezabudnite ju poriadne vymazať maslom a vysypať múkou. Pečte o niečo dlhšie, približne 40-45 minút.
Tento koláč je ideálny ku káve alebo čaju a vďaka svojej trvanlivosti je skvelý aj na cesty alebo na desiatu do práce.
Recept vychádza z verzie od ВІКА -Простые Рецепты, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.