Najšťavnatejší rýchly koláč s hrozienkami a pomarančom
Sú koláče, ktoré sú najlepšie hneď po upečení, a potom sú také, ktoré sú na druhý či tretí deň ešte lepšie. A presne taký je tento! Je to môj obľúbený recept na rýchly a nesmierne vláčny koláč, ktorý vďaka oleju a pomarančovej šťave nikdy nevyschne.
šťava a kôra z 2 bio pomarančov(cca 150-200 ml šťavy)
250gpolohrubej múky
2ČLkypriaceho prášku do pečiva
0.33ČLmletej škorice
100ghrozienok(môžu byť vopred namočené v rume)
práškový cukor na posypanie
Pokyny
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu (s priemerom 24 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky vymažte maslom a vysypte múkou. Pomaranče dôkladne umyte a nastrúhajte z nich kôru. Potom z nich vytlačte šťavu.
2. Vo väčšej miske vyšľahajte metličkou celé vajcia s cukrom do svetlej peny.
3. Postupne prišľahajte olej, pomarančovú šťavu a nastrúhanú kôru.
4. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kypriaci prášok a škoricu.
5. Sypkú zmes nasypte do tekutého základu a stierkou alebo vareškou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja. Cesto nemiešajte dlho.
6. Nakoniec do cesta vmiešajte hrozienka.
7. Cesto vylejte do pripravenej formy a rovnomerne ho uhlaďte.
8. Pečte v predhriatej rúre približne 35 minút. Otestujte špajdľou, či je cesto prepečené – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
9. Upečený koláč nechajte asi 10 minút chladnúť vo forme, potom ho opatrne preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
10. Pred podávaním koláč husto posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Ako na ešte šťavnatejší koláč: Ak máte čas, hrozienka aspoň na 30 minút vopred namočte do rumu alebo do zvyšnej pomarančovej šťavy. Nasiaknu tekutinou a v koláči budú krásne šťavnaté.2. Poleva namiesto cukru: Ak chcete koláč ešte vylepšiť, po vychladnutí ho polejte jednoduchou citrónovou polevou (práškový cukor vymiešaný s pár lyžicami citrónovej šťavy). Kyslá chuť polevy bude skvele kontrastovať so sladkým cestom.S orechmi: Spolu s hrozienkami pridajte do cesta aj hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo mandlí. Koláč získa príjemnú chrumkavosť.