Search

Recept na najjemnejšie škoricové koláčiky z tvarohového cesta: Rozplývajú sa na jazyku

Tvarohové koláčiky
Tvarohové koláčiky

Obsah receptu

Publikované: 11. októbra 2025, 13:00

Sú dni, keď túžim po niečom sladkom, čo je rýchle, voňavé a neuveriteľne jemné. Presne pre tieto chvíle mám v zálohe tento recept. Tieto koláčiky sú vďaka tvarohovému cestu tak krehké a vláčne, že sa vám doslova rozplynú na jazyku. Žiadne tvrdé a suché sušienky!

Príprava cesta je otázkou pár minút a nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny. Sú fantastické ešte teplé, len tak ku káve alebo čaju, a vďaka ich roztomilému tvaru si ich okamžite zamilujú aj deti.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min (+ 30 min chladenie)
  • Čas pečenia: 20 min
  • Počet porcií: cca 25-30 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 60 kcal/kus
  • Trend: Rýchle pečenie / Z jednej misky

Potrebujeme

Cesto:

  • 250 g jemného tvarohu (v kocke, odkvapkaný)
  • 100 g masla (zmäknutého)
  • 150 g hladkej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli

Na obalenie:

  • 3 PL kryštálového cukru
  • 2 ČL mletej škorice

Postup prípravy

  1. V miske zmiešajte zmäknuté maslo, tvaroh, oba druhy cukru a štipku soli. Vareškou alebo stierkou všetko dobre prepojte.
  2. Pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a rukami rýchlo vypracujte hladké, vláčne cesto.
  3. Toto je kľúčový krok: Cesto je veľmi mäkké. Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky (ideálne na hodinu). Stuhne a bude sa s ním perfektne pracovať.
  4. Kým cesto chladne, v hlbokom tanieri zmiešajte cukor so škoricou na obaľovanie. Rúru predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
  5. Vychladnuté cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkajte na plát hrubý asi 0,5 cm.
  6. Okrúhlou formičkou alebo pohárom (s priemerom cca 6-7 cm) vykrajujte kolieska.
  7. Každé koliesko z oboch strán výdatne obaľte v škoricovom cukre.
  8. Obalené koliesko preložte na polovicu a potom ešte raz na polovicu, čím vytvoríte malý trojuholníkový „vejárik“ alebo „šatôčku“.
  9. Koláčiky ukladajte na pripravený plech a pečte v predhriatej rúre 15–20 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatisté.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Nevynechajte chladenie: Naozaj je nevyhnutné cesto dobre vychladiť. Ak by ste sa ho snažili vyvaľkať hneď po zamiesení, bolo by príliš lepivé a spotrebovali by ste zbytočne veľa múky, čo by zmenilo jeho jemnú štruktúru.
  2. Tvaroh je základ: Pre najlepší výsledok použite suchší, jemný tvaroh balený v kocke (v alobale). Krémový tvaroh z vaničky obsahuje príliš veľa vody a cesto by bolo príliš riedke.

Jednoduché variácie

  • Citrónové koláčiky: Namiesto škorice zmiešajte cukor na obaľovanie s nastrúhanou kôrou z jedného bio citróna. Koláčiky budú nádherne svieže a voňavé.
  • S náplňou: Do stredu každého kolieska môžete pred preložením dať malé množstvo hustého slivkového lekváru alebo kúsok čokolády. Vzniknú tak lahodné plnené šatôčky.

Tieto koláčiky sú najlepšie v deň pečenia, kým sú okraje jemne chrumkavé a vnútro mäkké.

Recept vychádza z verzie od Ильинское Застолье, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty