Publikované: 11. októbra 2025, 13:00
Sú dni, keď túžim po niečom sladkom, čo je rýchle, voňavé a neuveriteľne jemné. Presne pre tieto chvíle mám v zálohe tento recept. Tieto koláčiky sú vďaka tvarohovému cestu tak krehké a vláčne, že sa vám doslova rozplynú na jazyku. Žiadne tvrdé a suché sušienky!
Príprava cesta je otázkou pár minút a nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny. Sú fantastické ešte teplé, len tak ku káve alebo čaju, a vďaka ich roztomilému tvaru si ich okamžite zamilujú aj deti.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min (+ 30 min chladenie)
- Čas pečenia: 20 min
- Počet porcií: cca 25-30 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 60 kcal/kus
- Trend: Rýchle pečenie / Z jednej misky
Potrebujeme
Cesto:
- 250 g jemného tvarohu (v kocke, odkvapkaný)
- 100 g masla (zmäknutého)
- 150 g hladkej múky
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Na obalenie:
- 3 PL kryštálového cukru
- 2 ČL mletej škorice
Postup prípravy
- V miske zmiešajte zmäknuté maslo, tvaroh, oba druhy cukru a štipku soli. Vareškou alebo stierkou všetko dobre prepojte.
- Pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a rukami rýchlo vypracujte hladké, vláčne cesto.
- Toto je kľúčový krok: Cesto je veľmi mäkké. Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky (ideálne na hodinu). Stuhne a bude sa s ním perfektne pracovať.
- Kým cesto chladne, v hlbokom tanieri zmiešajte cukor so škoricou na obaľovanie. Rúru predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vychladnuté cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkajte na plát hrubý asi 0,5 cm.
- Okrúhlou formičkou alebo pohárom (s priemerom cca 6-7 cm) vykrajujte kolieska.
- Každé koliesko z oboch strán výdatne obaľte v škoricovom cukre.
- Obalené koliesko preložte na polovicu a potom ešte raz na polovicu, čím vytvoríte malý trojuholníkový „vejárik“ alebo „šatôčku“.
- Koláčiky ukladajte na pripravený plech a pečte v predhriatej rúre 15–20 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatisté.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nevynechajte chladenie: Naozaj je nevyhnutné cesto dobre vychladiť. Ak by ste sa ho snažili vyvaľkať hneď po zamiesení, bolo by príliš lepivé a spotrebovali by ste zbytočne veľa múky, čo by zmenilo jeho jemnú štruktúru.
- Tvaroh je základ: Pre najlepší výsledok použite suchší, jemný tvaroh balený v kocke (v alobale). Krémový tvaroh z vaničky obsahuje príliš veľa vody a cesto by bolo príliš riedke.
Jednoduché variácie
- Citrónové koláčiky: Namiesto škorice zmiešajte cukor na obaľovanie s nastrúhanou kôrou z jedného bio citróna. Koláčiky budú nádherne svieže a voňavé.
- S náplňou: Do stredu každého kolieska môžete pred preložením dať malé množstvo hustého slivkového lekváru alebo kúsok čokolády. Vzniknú tak lahodné plnené šatôčky.
Tieto koláčiky sú najlepšie v deň pečenia, kým sú okraje jemne chrumkavé a vnútro mäkké.
Recept vychádza z verzie od Ильинское Застолье, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.