Milujete hrnčekové koláče pre ich jednoduchosť? Potom si zamilujete túto bábovku. Príprava cesta vám nezaberie viac ako 10 minút, nepotrebujete váhu, a výsledok je fantastický. Je to môj obľúbený recept, keď chcem upiecť niečo rýchle, no zároveň efektné.
Táto bábovka je vylepšená o chrumkavú orechovú vrstvu navrchu a malé tajomstvo v podobe tekutej Nutelly ukrytej vo vnútri. Je neuveriteľne vláčna, nadýchaná a prevonia vám celý dom.
Ako pripraviť najlepšiu hrnčekovú bábovku?
Na dno vymastenej formy nasypte orechovú mrveničku. Zalejte ju polovicou kakaového cesta, pridajte do stredu Nutellu a zakryte zvyškom cesta. Upečte dozlatista a po vychladnutí vyklopte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 50 min
- Počet porcií: 1 bábovka (cca 16 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 270 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč / Hrnčekový koláč
Potrebujeme
používame hrnček s objemom 250 ml
Orechová mrvenička:
- 2 PL masla (studeného)
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 PL polohrubej múky
- 1 PL kakaa
- 2 PL nasekaných vlašských orechov
Kakaové cesto:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček mlieka
- 3/4 hrnčeka oleja
- 3 ks vajec
- 2 PL kakaa
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 štipka soli
Náplň:
- 1–2 PL Nutelly
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Bábovkovú formu (s priemerom 24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou.
- Najprv si pripravte mrveničku. V miske prstami zmiešajte maslo, cukor, múku a kakao. Nakoniec vmiešajte nasekané orechy.
- Teraz kľúčový krok: Pripravenú mrveničku rovnomerne nasypte na dno vymastenej bábovkovej formy.
- Pripravte si cesto. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s oboma druhmi cukru do bledej a nadýchanej peny.
- Postupne pri nižších otáčkach zašľahajte olej a mlieko.
- Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, kakaom a štipkou soli.
- Približne polovicu cesta opatrne nalejte na mrveničku vo forme.
- Do stredu cesta lyžičkou nanesiete kôpky Nutelly. Snažte sa, aby sa nedotýkala okrajov formy.
- Zalejte zvyškom cesta a povrch uhlaďte.
- Pečte v predhriatej rúre 45–50 minút. Otestujte špajdľou – ak po zapichnutí do stredu vyjde čistá, bábovka je hotová.
- Upečenú bábovku nechajte asi 15 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte na tanier alebo mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Chrumkavá vrstva na vrchu: Tajomstvo krásnej a chrumkavej posýpky na vrchu bábovky je v správnom vrstvení. Mrvenička musí ísť naozaj na dno formy ako prvá. Počas pečenia sa spojí a po vyklopení vytvorí dokonalú vrchnú vrstvu.
- Aby sa bábovka dokonale vyklopila: Formu na bábovku vždy poctivo vymažte zmäknutým (nie tekutým) maslom a dbajte na to, aby sa dostalo do všetkých záhybov. Následne ju vysypte polohrubou alebo hrubou múkou.
Jednoduché variácie
- Mramorová verzia: Namiesto Nutelly môžete cesto rozdeliť na dve časti a do jednej vmiešať kakao. Do formy potom striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto pre pekný mramorový efekt.
- S kúskami čokolády: Ak nemáte Nutellu, do stredu cesta môžete nasypať hrsť kvalitných čokoládových kúskov.
Vychladnutú bábovku môžete pred podávaním zľahka posypať práškovým cukrom.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Einfaches Kuchenrezept, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
 
								
 
								 
								 
								 
								 
								 
								