Search

Recept na hrnčekovú kakaovú bábovku s orechmi: Vláčna a hotová za pár minút

Hrnčeková kakaová bábovka
Hrnčeková kakaová bábovka

Obsah receptu

Publikované: 16. októbra 2025, 09:00

Milujete hrnčekové koláče pre ich jednoduchosť? Potom si zamilujete túto bábovku. Príprava cesta vám nezaberie viac ako 10 minút, nepotrebujete váhu, a výsledok je fantastický. Je to môj obľúbený recept, keď chcem upiecť niečo rýchle, no zároveň efektné.

Táto bábovka je vylepšená o chrumkavú orechovú vrstvu navrchu a malé tajomstvo v podobe tekutej Nutelly ukrytej vo vnútri. Je neuveriteľne vláčna, nadýchaná a prevonia vám celý dom.

Ako pripraviť najlepšiu hrnčekovú bábovku?

Na dno vymastenej formy nasypte orechovú mrveničku. Zalejte ju polovicou kakaového cesta, pridajte do stredu Nutellu a zakryte zvyškom cesta. Upečte dozlatista a po vychladnutí vyklopte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: 50 min
  • Počet porcií: 1 bábovka (cca 16 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 270 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč / Hrnčekový koláč

Potrebujeme

používame hrnček s objemom 250 ml

Orechová mrvenička:

  • 2 PL masla (studeného)
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • 2 PL nasekaných vlašských orechov

Kakaové cesto:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 3/4 hrnčeka oleja
  • 3 ks vajec
  • 2 PL kakaa
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 štipka soli

Náplň:

  • 1–2 PL Nutelly

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Bábovkovú formu (s priemerom 24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou.
  2. Najprv si pripravte mrveničku. V miske prstami zmiešajte maslo, cukor, múku a kakao. Nakoniec vmiešajte nasekané orechy.
  3. Teraz kľúčový krok: Pripravenú mrveničku rovnomerne nasypte na dno vymastenej bábovkovej formy.
  4. Pripravte si cesto. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s oboma druhmi cukru do bledej a nadýchanej peny.
  5. Postupne pri nižších otáčkach zašľahajte olej a mlieko.
  6. Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, kakaom a štipkou soli.
  7. Približne polovicu cesta opatrne nalejte na mrveničku vo forme.
  8. Do stredu cesta lyžičkou nanesiete kôpky Nutelly. Snažte sa, aby sa nedotýkala okrajov formy.
  9. Zalejte zvyškom cesta a povrch uhlaďte.
  10. Pečte v predhriatej rúre 45–50 minút. Otestujte špajdľou – ak po zapichnutí do stredu vyjde čistá, bábovka je hotová.
  11. Upečenú bábovku nechajte asi 15 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte na tanier alebo mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Chrumkavá vrstva na vrchu: Tajomstvo krásnej a chrumkavej posýpky na vrchu bábovky je v správnom vrstvení. Mrvenička musí ísť naozaj na dno formy ako prvá. Počas pečenia sa spojí a po vyklopení vytvorí dokonalú vrchnú vrstvu.
  2. Aby sa bábovka dokonale vyklopila: Formu na bábovku vždy poctivo vymažte zmäknutým (nie tekutým) maslom a dbajte na to, aby sa dostalo do všetkých záhybov. Následne ju vysypte polohrubou alebo hrubou múkou.

Jednoduché variácie

  • Mramorová verzia: Namiesto Nutelly môžete cesto rozdeliť na dve časti a do jednej vmiešať kakao. Do formy potom striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto pre pekný mramorový efekt.
  • S kúskami čokolády: Ak nemáte Nutellu, do stredu cesta môžete nasypať hrsť kvalitných čokoládových kúskov.

Vychladnutú bábovku môžete pred podávaním zľahka posypať práškovým cukrom.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Einfaches Kuchenrezept, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty