Milujete hrnčekové koláče pre ich jednoduchosť? Potom si zamilujete túto bábovku. Príprava cesta vám nezaberie viac ako 10 minút, nepotrebujete váhu, a výsledok je fantastický. Je to môj obľúbený recept, keď chcem upiecť niečo rýchle, no zároveň efektné.
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Bábovkovú formu (s priemerom 24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou.
2. Najprv si pripravte mrveničku. V miske prstami zmiešajte maslo, cukor, múku a kakao. Nakoniec vmiešajte nasekané orechy.
3. Teraz kľúčový krok: Pripravenú mrveničku rovnomerne nasypte na dno vymastenej bábovkovej formy.
4. Pripravte si cesto. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s oboma druhmi cukru do bledej a nadýchanej peny.
5. Postupne pri nižších otáčkach zašľahajte olej a mlieko.
6. Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, kakaom a štipkou soli.
7. Približne polovicu cesta opatrne nalejte na mrveničku vo forme.
8. Do stredu cesta lyžičkou nanesiete kôpky Nutelly. Snažte sa, aby sa nedotýkala okrajov formy.
9. Zalejte zvyškom cesta a povrch uhlaďte.
10. Pečte v predhriatej rúre 45–50 minút. Otestujte špajdľou – ak po zapichnutí do stredu vyjde čistá, bábovka je hotová.
11. Upečenú bábovku nechajte asi 15 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte na tanier alebo mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Chrumkavá vrstva na vrchu: Tajomstvo krásnej a chrumkavej posýpky na vrchu bábovky je v správnom vrstvení. Mrvenička musí ísť naozaj na dno formy ako prvá. Počas pečenia sa spojí a po vyklopení vytvorí dokonalú vrchnú vrstvu.2. Aby sa bábovka dokonale vyklopila: Formu na bábovku vždy poctivo vymažte zmäknutým (nie tekutým) maslom a dbajte na to, aby sa dostalo do všetkých záhybov. Následne ju vysypte polohrubou alebo hrubou múkou.Mramorová verzia: Namiesto Nutelly môžete cesto rozdeliť na dve časti a do jednej vmiešať kakao. Do formy potom striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto pre pekný mramorový efekt.