Máte pocit, že ste už vyskúšali všetky spôsoby prípravy kuracích pŕs a hľadáte niečo nové, čo oživí váš jedálniček? Tento RECEPT na božskú kuraciu harmoniku s paradajkami a lahodným syrom je presne to, čo potrebujete! Kuracie mäso, ktoré mnohí považujú za všedné, sa vďaka jednoduchej úprave a kombinácii chutí premení na skutočnú delikatesu. Predstavte si dokonale šťavnaté, úžasne krehké kuracie prsia, prevoňané bylinkami a korením, kde každý zárez ukrýva kúsok roztopeného syra a sladkastej paradajky. Jednoducho neodolateľná kombinácia, ktorá poteší každého gurmána!
Príprava tejto zapečenej kuracej harmoniky je prekvapivo jednoduchá a výsledok ohromí nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vašich hostí. Stačí pár šikovných zárezov, obľúbené korenie a kvalitné suroviny. V tomto recepte vám ukážeme, ako krok za krokom vytvoriť jedlo, ktoré je nielen vizuálne atraktívne, ale predovšetkým neskutočne chutné. Pustite sa do varenia a objavte kúzlo dokonale pripraveného kuracieho mäsa!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: 25-35 minút
- Počet porcií: 2 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 2 ks kuracích pŕs (každé cca 150-180 g, umyté a osušené)
- ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 ČL sladkej mletej papriky
- 1 ČL korenia Kurča pečené (alebo vaša obľúbená zmes na kuracie mäso)
- 1 PL olivového oleja
- 150 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda, čedar, nakrájaný na primerane hrubé plátky)
- 1 ks paradajky (stredne veľká, pevnejšia, umytá a nakrájaná na plátky alebo mesiačiky)
Postup prípravy
Príprava kuracej harmoniky:
- Kuracie prsia umyte, osušte a položte na dosku. Na vrchnej strane každého kusa mäsa urobte ostrým nožom niekoľko hlbokých paralelných zárezov (napríklad 4-5 zárezov na každé prso, s rozostupom cca 1,5-2 cm), ktoré siahajú približne do 2/3 až 3/4 hĺbky mäsa. Dávajte pozor, aby ste prsia zospodu neprekrojili a aby zostali vcelku – tým vytvoríte efekt harmoniky s vreckami na plnku.
- V malej miske zmiešajte olivový olej, čerstvo mleté čierne korenie, sladkú mletú papriku a korenie Kurča pečené. Vznikne hustejšia marináda.
Plnenie a marinovanie:
- Pripravenou marinádou dôkladne potrite kuracie prsia zo všetkých strán, snažte sa ju dostať aj do vytvorených zárezov.
- Paradajku nakrájajte na plátky alebo mesiačiky hrubé tak, aby sa zmestili do zárezov. Tvrdý syr nakrájajte na plátky primeranej veľkosti.
- Do každého zárezu v kuracích prsiach striedavo vkladajte plátok syra a plátok paradajky. Snažte sa zárezy pekne vyplniť.
Pečenie a podávanie:
- Pripravte si zapekaciu misu vhodnej veľkosti – pre ľahšie vyberanie ju môžete zľahka vytrieť trochou olivového oleja alebo masla. Pripravené a naplnené kuracie prsia opatrne preneste do zapekacej misy.
- Zapekaciu misu vložte do rúry predhriatej na 190 °C (teplovzdušná rúra na 170-175 °C). Pečte približne 25-35 minút. Doba pečenia závisí od hrúbky kuracích pŕs a výkonu vašej rúry – mäso by malo byť úplne prepečené (pri zapichnutí do najhrubšej časti vyteká číra šťava) a syr na povrchu krásne roztopený a zlatistý.
- Hotovú zapečenú kuraciu harmoniku vyberte z rúry a nechajte pár minút odstáť. Podávajte s vašou obľúbenou prílohou, ako sú napríklad varené zemiaky, zemiaková kaša, hranolky, ryža alebo čerstvý zeleninový šalát.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem dosiahnuť ešte intenzívnejšiu chuť, mäso po naplnení nechám pred pečením odležať v chladničke aspoň 30 minút, aby sa chute lepšie prepojili.
- Namiesto klasických paradajok môžem použiť aj cherry paradajky prekrojené na polovicu, alebo plátky kvalitnej šunky či slaninky pre bohatšiu chuť.
- Pre extra krémovosť môžem do zárezov pridať aj trochu čerstvého krémového syra alebo mozzarelly spolu s tvrdým syrom.
- Rada experimentujem s bylinkami! K marináde môžem pridať aj sušené oregano, bazalku alebo tymian pre stredomorský nádych.
Táto zapečená kuracia harmonika je skvelým dôkazom toho, že aj z bežných surovín sa dá vykúzliť mimoriadne chutný a vizuálne lákavý obed či večera. Veríme, že si tento recept zamilujete a stane sa pravidelnou súčasťou vášho jedálnička. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou z schnell food, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.