Máte pocit, že ste už vyskúšali všetky spôsoby prípravy kuracích pŕs a hľadáte niečo nové, čo oživí váš jedálniček? Tento RECEPT na božskú kuraciu harmoniku s paradajkami a lahodným syrom je presne to, čo potrebujete! Kuracie mäso, ktoré mnohí považujú za všedné, sa vďaka jednoduchej úprave a kombinácii chutí premení na skutočnú delikatesu. Predstavte si dokonale šťavnaté, úžasne krehké kuracie prsia, prevoňané bylinkami a korením, kde každý zárez ukrýva kúsok roztopeného syra a sladkastej paradajky. Jednoducho neodolateľná kombinácia, ktorá poteší každého gurmána!
2kskuracích pŕs(každé cca 150-180 g, umyté a osušené)
½ČLčerstvo mletého čierneho korenia
1ČLsladkej mletej papriky
1ČLkorenia Kurča pečené(alebo vaša obľúbená zmes na kuracie mäso)
1PLolivového oleja
150gtvrdého syra(napr. eidam, gouda, čedar, nakrájaný na primerane hrubé plátky)
1ksparadajky(stredne veľká, pevnejšia, umytá a nakrájaná na plátky alebo mesiačiky)
Pokyny
Príprava kuracej harmoniky:
1. Kuracie prsia umyte, osušte a položte na dosku. Na vrchnej strane každého kusa mäsa urobte ostrým nožom niekoľko hlbokých paralelných zárezov (napríklad 4-5 zárezov na každé prso, s rozostupom cca 1,5-2 cm), ktoré siahajú približne do 2/3 až 3/4 hĺbky mäsa. Dávajte pozor, aby ste prsia zospodu neprekrojili a aby zostali vcelku – tým vytvoríte efekt harmoniky s vreckami na plnku.
2. V malej miske zmiešajte olivový olej, čerstvo mleté čierne korenie, sladkú mletú papriku a korenie Kurča pečené. Vznikne hustejšia marináda.
Plnenie a marinovanie:
3. Pripravenou marinádou dôkladne potrite kuracie prsia zo všetkých strán, snažte sa ju dostať aj do vytvorených zárezov.
4. Paradajku nakrájajte na plátky alebo mesiačiky hrubé tak, aby sa zmestili do zárezov. Tvrdý syr nakrájajte na plátky primeranej veľkosti.
5. Do každého zárezu v kuracích prsiach striedavo vkladajte plátok syra a plátok paradajky. Snažte sa zárezy pekne vyplniť.
Pečenie a podávanie:
6. Pripravte si zapekaciu misu vhodnej veľkosti – pre ľahšie vyberanie ju môžete zľahka vytrieť trochou olivového oleja alebo masla. Pripravené a naplnené kuracie prsia opatrne preneste do zapekacej misy.
7. Zapekaciu misu vložte do rúry predhriatej na 190 °C (teplovzdušná rúra na 170-175 °C). Pečte približne 25-35 minút. Doba pečenia závisí od hrúbky kuracích pŕs a výkonu vašej rúry – mäso by malo byť úplne prepečené (pri zapichnutí do najhrubšej časti vyteká číra šťava) a syr na povrchu krásne roztopený a zlatistý.
8. Hotovú zapečenú kuraciu harmoniku vyberte z rúry a nechajte pár minút odstáť. Podávajte s vašou obľúbenou prílohou, ako sú napríklad varené zemiaky, zemiaková kaša, hranolky, ryža alebo čerstvý zeleninový šalát.
Poznámky
1. Ak chcem dosiahnuť ešte intenzívnejšiu chuť, mäso po naplnení nechám pred pečením odležať v chladničke aspoň 30 minút, aby sa chute lepšie prepojili.2. Namiesto klasických paradajok môžem použiť aj cherry paradajky prekrojené na polovicu, alebo plátky kvalitnej šunky či slaninky pre bohatšiu chuť.3. Pre extra krémovosť môžem do zárezov pridať aj trochu čerstvého krémového syra alebo mozzarelly spolu s tvrdým syrom.4. Rada experimentujem s bylinkami! K marináde môžem pridať aj sušené oregano, bazalku alebo tymian pre stredomorský nádych.