Search

RECEPT na DOMÁCI KRÉMOVÝ SYR (ako Philadelphia) len zo 4 ingrediencií! Mňam!

Domáci krémový syr
Domáci krémový syr, zdroj: AI

Obsah receptu

Snívate o lahodnom, jemnom a dokonale krémovom syre, ktorý si môžete natrieť na čerstvé pečivo, použiť do dezertov alebo ako základ pre fantastické predjedlá? Potom je tento RECEPT na domáci krémový syr, chuťovo pripomínajúci obľúbenú Philadelphiu, presne pre vás! Pripravíte ho neuveriteľne jednoducho len zo štyroch bežne dostupných ingrediencií a výsledok vás milo prekvapí. Je to skutočná delikatesa bez zbytočných konzervantov, ktorú si zamiluje celá rodina. Jednoducho mňam!

Výroba domáceho čerstvého syra nie je žiadna veda a tento recept je toho jasným dôkazom. Potrebujete len kvalitnú kyslú smotanu, hustý biely jogurt, trochu citrónovej šťavy a štipku soli. Zvyšok práce za vás urobí čas a gravitácia počas odkvapkávania. Výsledkom je úžasne jemný a všestranný syr, ktorý si môžete dochutiť podľa vlastnej fantázie.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10 minút (aktívna práca)
  • Čas odkvapkávania v chladničke: 12 hodín (ideálne cez noc)
  • Výsledné množstvo syra: približne 350-400 g (v závislosti od hustoty použitých surovín a dĺžky odkvapkávania)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

  • 400 g hustej kyslej smotany (s obsahom tuku minimálne 20%)
  • 500 ml hustého bieleho jogurtu (napr. gréckeho typu alebo kvalitného smotanového jogurtu s vysokým obsahom tuku)
  • 1 ČL čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 štipka kvalitnej soli (napr. morskej alebo himalájskej)

Postup prípravy

Príprava syrovej zmesi:

  1. Do väčšej čistej misy dáme kyslú smotanu a hustý biely jogurt. Pridáme čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu a štipku soli.
  2. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame metličkou, kým sa pekne nespoja do hladkej, homogénnej zmesi. Miešame len krátko, približne 30 sekúnd až 1 minútu, nie je potrebné zmes šľahať.

Odkvapkávanie syra:

  1. Pripravíme si väčšiu hlbokú misu, na ktorú položíme husté sitko. Sitko musí byť dostatočne veľké, aby sa nedotýkalo dna misy a bol priestor na odkvapkanú srvátku.
  2. Sitko vysteľte čistým jemným plátnom, niekoľkými vrstvami gázy (aspoň 2-3 vrstvy) alebo hustou čistou kuchynskou utierkou (dôležité je, aby bola naozaj čistá a bez akejkoľvek vône aviváže, ktorá by mohla prejsť do syra). Plátno by malo presahovať cez okraje sitka.
  3. Na pripravené plátno v sitku opatrne prelejeme pripravenú smotanovo-jogurtovú zmes.
  4. Presahujúce časti plátna alebo utierky preložíme cez vrch zmesi tak, aby bola celá zakrytá.
  5. Na zakryté plátno položíme menší tanierik alebo doštičku, ktorá rovnomerne pokryje povrch. Na tanierik potom umiestnime primeranú záťaž – napríklad menšiu misku naplnenú vodou, čistý zaváraninový pohár s vodou alebo inú vhodnú záťaž. Zaťaženie pomôže vytlačiť zo syrovej hmoty čo najväčšie množstvo srvátky a syr bude mať lepšiu konzistenciu.

Chladenie a dokončenie:

  1. Misu so sitkom, plátnom, syrovou zmesou a záťažou opatrne vložíme do chladničky a necháme odkvapkávať minimálne 12 hodín, ideálne však cez noc. Čím dlhšie necháme zmes odkvapkávať, tým bude výsledný syr hustejší.
  2. Na nasledujúci deň vyberieme misu z chladničky. Opatrne odstránime záťaž a tanierik. Plátno so syrom vyberieme zo sitka. Odkvapkanú srvátku (ktorá zostala v mise pod sitkom) môžeme ďalej využiť (viď Tipy).
  3. Plátno opatrne rozbalíme. Vo vnútri nájdeme krásny hustý domáci krémový syr. Lyžicou ho preložíme do čistej uzatvárateľnej nádoby.
  4. Domáci krémový syr uchovávame v chladničke, v dobre tesniacej nádobe. Takto by mal vydržať približne 5-7 dní.

Podávanie:

  1. Hotový domáci krémový syr môžeme servírovať ako lahodnú nátierku s čerstvým pečivom, chlebom, knäckebrotom alebo krekrami. Je výborný aj ako základ pre rôzne dipy, na dochutenie predjedál, do plniek (napríklad do slaných rolád alebo palaciniek) alebo dokonca do niektorých nepečených dezertov.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte hustejší a krémovejší syr, podobný takmer konzistencii masla, rada nechávam zmes odkvapkávať aj dlhšie, napríklad 18 až 24 hodín. Množstvo výsledného syra bude síce o niečo menšie, ale jeho textúra bude naozaj luxusná.
  2. Odkvapkanú srvátku v žiadnom prípade nemusíte vylievať! Je to veľmi hodnotná tekutina bohatá na bielkoviny a minerály. Dá sa výborne použiť napríklad pri pečení domáceho chleba či pečiva (namiesto vody), na zriedenie polievok, do smoothies alebo ju môžete jednoducho vypiť ako osviežujúci nápoj.
  3. Hotový domáci krémový syr si môžete dochutiť presne podľa vašej fantázie! Skúste doň vmiešať nadrobno nasekané čerstvé bylinky (ako pažítku, petržlenovú vňať, kôpor, bazalku), prelisovaný strúčik cesnaku, trochu čerstvo mletého čierneho korenia, sušené paradajky, alebo pre sladkú verziu napríklad med, javorový sirup a čerstvé ovocie.
  4. Aby sa vám plátno alebo gáza pri odkvapkávaní neprepadávali do misy pod váhou zmesi a záťaže, vždy sa uistite, že sitko je stabilne položené na dostatočne hlbokej mise. Medzi dnom sitka a dnom misy musí byť dostatočný priestor na odkvapkanú srvátku.

Tento jednoduchý recept na domáci krémový syr je skvelým spôsobom, ako si pripraviť čerstvú a chutnú nátierku bez zbytočných prísad. Jeho jemná chuť a variabilita použitia z neho robia favorita v mnohých kuchyniach. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami!

Recept je inšpirovaný verziou z MaryanaTastyFood, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty