Search

RECEPT na domáce kysnuté žemle: Voňavé a vláčne, lepšie ako z obchodu

domáce kysnuté žemle
domáce kysnuté žemle

Obsah receptu

Publikované: 8. júla 2025, 12:00

Existuje niečo lepšie ako vôňa čerstvo upečeného domáceho pečiva, ktorá sa šíri celým bytom? Pre mňa určite nie! A presne preto sa s vami dnes podelím o môj overený recept na tie najlepšie domáce žemle. Sú neskutočne mäkké, vláčne a voňavé po masle. Zabudnite na kupované verzie plné prídavných látok. Týmto jednoduchým, poctivým žemličkám sa nič nevyrovná. Sú dokonalé na raňajky s maslom a medom, na desiatu so šunkou a syrom, alebo len tak, samotné, ešte teplé.

Možno sa pečenia z kysnutého cesta trochu bojíte, ale tento recept je naozaj priamočiary a ideálny aj pre začiatočníkov. Ukážem vám presne, ako na to, aby sa vám žemličky vždy podarili. Ten pocit, keď z rúry vytiahnete vlastné, do zlatista upečené pečivo, je na nezaplatenie a vaša rodina vás za túto dobrotu bude milovať. Tak poďme na to!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas kysnutia: cca 1 hodina 20 minút (celkovo)
  • Čas pečenia: 18-20 minút
  • Počet porcií/kusov: 10 kusov
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na kvások:

  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 100 ml vlažného mlieka (nie horúceho!)

Na cesto:

  • 550 g hladkej pšeničnej múky (plus na podsypanie)
  • 1 ČL soli
  • 1 ks vajca
  • 50 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
  • 200 ml vlažného mlieka

Na dokončenie:

  • 1 ks vajca (na potretie)
  • semienka na posypanie (mak, sezam, slnečnicové, tekvicové…)

Postup prípravy

Príprava kvásku a cesta:

  1. Ako prvé si vždy pripravím kvások. Do malej misky rozdrobím droždie, pridám lyžičku cukru a zalejem 100 ml vlažného mlieka. Dôležité: Mlieko musí byť naozaj len príjemne teplé, nie horúce, aby sme kvasinky nezabili. Zľahka premiešam, prikryjem utierkou a nechám na teplom mieste asi 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pekná “čiapka”.
  2. Do veľkej misy preosejem múku, pridám soľ, vajíčko, rozpustené (ale nie horúce!) maslo a zvyšných 200 ml vlažného mlieka. Nakoniec prilejem aj celý aktívny kvások.
  3. Teraz prichádza tá najlepšia časť. Cesto poriadne vymiesim – buď rukami na doske, alebo si pomôžem kuchynským robotom. Miesim ho asi 5-10 minút, kým nie je krásne hladké, elastické a neodliepa sa od stien misy.

Kysnutie a tvarovanie žemlí:

  1. Vymiesené cesto nechám v mise, prikryjem ho utierkou a odložím na teplé miesto bez prievanu. Nechám ho kysnúť 45–60 minút, kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Vykysnuté cesto vyklopím na jemne pomúčenú dosku a ešte raz ho krátko premiesim. Rozdelím ho na 10 rovnakých dielov (ja si ich najradšej odvážim, aby boli všetky rovnaké). Z každého kúska vytvarujem peknú, guľatú žemličku (hrčku).
  3. Žemličky ukladám s dostatočnými rozostupmi na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjem ich utierkou a nechám ich na plechu podkysnúť ešte ďalších 20 minút.

Finálne kysnutie a pečenie:

  1. Medzitým si predhrejem rúru na 190 °C. Po druhom kysnutí povrch každej žemle potriem rozšľahaným vajíčkom. Môj tip: Ostrým nožom alebo žiletkou ich na povrchu môžem jemne narezať do kríža. Nielenže to pekne vyzerá, ale nepopraskajú, kde nemajú.
  2. Nakoniec žemličky bohato posypem obľúbenými semienkami – makom, sezamom, čímkoľvek, čo máte radi. Plech vložím do vyhriatej rúry a pečiem 18–20 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
  3. Upečené, voňavé žemličky hneď preložím na mriežku, aby sa zospodu nezaparili. A potom už len odolávam pokušeniu zjesť ich všetky ešte horúce!

Videorecept

Tipy

  1. Ak chcem slanšiu verziu, niekedy do cesta pridám aj hrsť najemno nastrúhaného syra (parmezán, čedar) alebo opraženej slaninky. To je potom úplná delikatesa!
  2. Keď nemám ráno čas, cesto si zarobím večer a po prvom vymiesení ho vložím v naolejovanej mise a prikryté fóliou do chladničky. Ráno ho len vyberiem, nechám ohriať na izbovú teplotu, vytvarujem a upečiem.
  3. Pre mäkšiu kôrku rada potriem čerstvo upečené, ešte horúce žemle trochou rozpusteného masla alebo mlieka. Kôrka zmäkne a bude krásne lesklá.
  4. Tieto žemle sa dajú skvele mraziť. Po úplnom vychladnutí ich dám do vrecka a do mrazničky. Po rozmrazení a krátkom rozpečení v rúre sú opäť ako čerstvé.

Dúfam, že sa vám tento môj obľúbený recept bude páčiť a že vám prinesie veľa radosti a chuti. Domáce pečivo je láska a ja verím, že si tieto žemličky zamilujete rovnako ako my. Prajem vám príjemné pečenie!

Recept vychádza z verzie od Kulinarne przygody, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty