Existuje niečo lepšie ako vôňa čerstvo upečeného domáceho pečiva, ktorá sa šíri celým bytom? Pre mňa určite nie! A presne preto sa s vami dnes podelím o môj overený recept na tie najlepšie domáce žemle. Sú neskutočne mäkké, vláčne a voňavé po masle. Zabudnite na kupované verzie plné prídavných látok. Týmto jednoduchým, poctivým žemličkám sa nič nevyrovná. Sú dokonalé na raňajky s maslom a medom, na desiatu so šunkou a syrom, alebo len tak, samotné, ešte teplé.
Možno sa pečenia z kysnutého cesta trochu bojíte, ale tento recept je naozaj priamočiary a ideálny aj pre začiatočníkov. Ukážem vám presne, ako na to, aby sa vám žemličky vždy podarili. Ten pocit, keď z rúry vytiahnete vlastné, do zlatista upečené pečivo, je na nezaplatenie a vaša rodina vás za túto dobrotu bude milovať. Tak poďme na to!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas kysnutia: cca 1 hodina 20 minút (celkovo)
- Čas pečenia: 18-20 minút
- Počet porcií/kusov: 10 kusov
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na kvások:
- 20 g čerstvého droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
- 100 ml vlažného mlieka (nie horúceho!)
Na cesto:
- 550 g hladkej pšeničnej múky (plus na podsypanie)
- 1 ČL soli
- 1 ks vajca
- 50 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
- 200 ml vlažného mlieka
Na dokončenie:
- 1 ks vajca (na potretie)
- semienka na posypanie (mak, sezam, slnečnicové, tekvicové…)
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Ako prvé si vždy pripravím kvások. Do malej misky rozdrobím droždie, pridám lyžičku cukru a zalejem 100 ml vlažného mlieka. Dôležité: Mlieko musí byť naozaj len príjemne teplé, nie horúce, aby sme kvasinky nezabili. Zľahka premiešam, prikryjem utierkou a nechám na teplom mieste asi 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pekná “čiapka”.
- Do veľkej misy preosejem múku, pridám soľ, vajíčko, rozpustené (ale nie horúce!) maslo a zvyšných 200 ml vlažného mlieka. Nakoniec prilejem aj celý aktívny kvások.
- Teraz prichádza tá najlepšia časť. Cesto poriadne vymiesim – buď rukami na doske, alebo si pomôžem kuchynským robotom. Miesim ho asi 5-10 minút, kým nie je krásne hladké, elastické a neodliepa sa od stien misy.
Kysnutie a tvarovanie žemlí:
- Vymiesené cesto nechám v mise, prikryjem ho utierkou a odložím na teplé miesto bez prievanu. Nechám ho kysnúť 45–60 minút, kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto vyklopím na jemne pomúčenú dosku a ešte raz ho krátko premiesim. Rozdelím ho na 10 rovnakých dielov (ja si ich najradšej odvážim, aby boli všetky rovnaké). Z každého kúska vytvarujem peknú, guľatú žemličku (hrčku).
- Žemličky ukladám s dostatočnými rozostupmi na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjem ich utierkou a nechám ich na plechu podkysnúť ešte ďalších 20 minút.
Finálne kysnutie a pečenie:
- Medzitým si predhrejem rúru na 190 °C. Po druhom kysnutí povrch každej žemle potriem rozšľahaným vajíčkom. Môj tip: Ostrým nožom alebo žiletkou ich na povrchu môžem jemne narezať do kríža. Nielenže to pekne vyzerá, ale nepopraskajú, kde nemajú.
- Nakoniec žemličky bohato posypem obľúbenými semienkami – makom, sezamom, čímkoľvek, čo máte radi. Plech vložím do vyhriatej rúry a pečiem 18–20 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
- Upečené, voňavé žemličky hneď preložím na mriežku, aby sa zospodu nezaparili. A potom už len odolávam pokušeniu zjesť ich všetky ešte horúce!
Videorecept
Tipy
- Ak chcem slanšiu verziu, niekedy do cesta pridám aj hrsť najemno nastrúhaného syra (parmezán, čedar) alebo opraženej slaninky. To je potom úplná delikatesa!
- Keď nemám ráno čas, cesto si zarobím večer a po prvom vymiesení ho vložím v naolejovanej mise a prikryté fóliou do chladničky. Ráno ho len vyberiem, nechám ohriať na izbovú teplotu, vytvarujem a upečiem.
- Pre mäkšiu kôrku rada potriem čerstvo upečené, ešte horúce žemle trochou rozpusteného masla alebo mlieka. Kôrka zmäkne a bude krásne lesklá.
- Tieto žemle sa dajú skvele mraziť. Po úplnom vychladnutí ich dám do vrecka a do mrazničky. Po rozmrazení a krátkom rozpečení v rúre sú opäť ako čerstvé.
Dúfam, že sa vám tento môj obľúbený recept bude páčiť a že vám prinesie veľa radosti a chuti. Domáce pečivo je láska a ja verím, že si tieto žemličky zamilujete rovnako ako my. Prajem vám príjemné pečenie!
Recept vychádza z verzie od Kulinarne przygody, no mierne sme ho upravili.
