Chcete naozaj prekvapiť návštevu niečím efektným, no zároveň super jednoduchým? Pripravte tieto úžasné plnené vankúšiky so slaninou a syrom z lístkového cesta pomocou obyčajnej formy na ľad. Je to geniálny trik, ktorý zvládne každý a výsledok vyzerá aj chutí fantasticky.
Vyskúšajte tento jednoduchý a rýchly recept na plnené vankúšiky so slaninou a syrom. Príprava je vďaka použitiu formy na ľad naozaj ľahká a výsledok – chrumkavé, zlatisté vankúšiky s bohatou náplňou – chutí skvele a zaručene zaujme.
- Čas prípravy: cca 30-35 minút (+ mrazenie)
- Čas mrazenia: 40 minút
- Čas pečenia: cca 20 minút
- Počet porcií: cca 12-16 vankúšikov (podľa veľkosti formy na ľad)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (spolu cca 550 g)
- cca 70 g paradajkového pyré (passata) alebo hustejšieho kečupu
- 100 g mozzarelly (ideálne na pečenie, nastrúhanej alebo na malé kocky)
- 50 g prerastenej slaniny (napr. anglická), nakrájanej na veľmi malé kocky
- Voliteľná vegetariánska plnka: Namiesto slaniny môžete použiť lístky čerstvej bazalky a malé kúsky cherry paradajok.
- 2 polievkové lyžice hladkej múky (na vysypanie formy)
Na potretie:
- 1 vajce (rozšľahané s trochou mlieka alebo vody)
Potrebujeme tiež:
- Plastová forma na ľad (klasická, s kockovými otvormi)
- Valček na cesto
- Papier na pečenie
Na servírovanie (voliteľné):
- Obľúbený dip (napr. cesnakový, syrový, bylinkový, kečup, tatárska omáčka)
Postup prípravy
Príprava formy a cesta:
- Pripravte si čistú a suchú plastovú formu na ľad. Dôkladne ju vysypte hladkou múkou – múka by mala pokryť dno aj steny všetkých otvorov. Prebytočnú múku vyklepnite.
- Rozbaľte jeden plát lístkového cesta (aj s papierom, ak je na ňom). Položte ho na pripravenú formu na ľad tak, aby ju celú prekryl.
- Prstami jemne vtlačte cesto do jednotlivých otvorov (jamiek) vo forme. Snažte sa kopírovať tvar otvoru a vytvoriť priestor na plnku.
Plnenie a mrazenie:
- Do každej jamky vytvorenej v ceste dajte najprv malé množstvo (cca 1/2 čajovej lyžičky) paradajkového pyré alebo kečupu.
- Pridajte trochu nastrúhanej mozzarelly alebo pár malých kociek mozzarelly.
- Nakoniec pridajte niekoľko malých kociek nakrájanej slaniny. Alternatívne (pre vegetariánsku verziu) vložte malý lístok bazalky a kúsok cherry paradajky. Dôležité je jamky nepreplniť.
- Rozbaľte druhý plát lístkového cesta a opatrne ho položte na vrch naplnenej formy tak, aby prekryl celé prvé cesto aj s plnkou.
- Teraz pomocou valčeka na cesto prejdite s primeraným tlakom po povrchu druhého plátu cesta položeného na forme. Valček by mal cesto v medzerách medzi jednotlivými otvormi stlačiť k sebe, čím sa obe vrstvy cesta spoja a zároveň sa naznačia alebo čiastočne prerežú jednotlivé vankúšiky.
- Ostrým nožom alebo radielkom odrežte prečnievajúce okraje cesta po obvode formy.
- Takto pripravenú formu s cestom a plnkou vložte do mrazničky približne na 40 minút. Cesto musí byť dostatočne zmrazené, aby sa dalo ľahko vyklopiť a oddeliť.
Pečenie a servírovanie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. V malej miske vidličkou rozšľahajte vajce s trochou mlieka alebo vody.
- Vyberte formu s cestom z mrazničky. Opatrne ju otočte hore dnom nad pracovnou doskou a zmrznuté cesto by sa malo v jednom kuse vyklopiť.
- Teraz opatrne oddeľte od seba jednotlivé štvorcové vankúšiky pozdĺž línií, ktoré vytvoril valček (ak sa úplne neprerezali, pomôžte si nožom alebo radielkom).
- Jednotlivé vankúšiky ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.
- Povrch každého vankúšika potrite pomocou štetca alebo mašlovačky pripraveným rozšľahaným vajíčkom.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 minút, alebo kým nie sú vankúšiky krásne zlatohnedé a nafúknuté.
- Upečené vankúšiky vyberte z rúry a nechajte ich pár minút mierne vychladnúť na plechu alebo na mriežke.
- Podávajte teplé, ideálne s obľúbeným dipom na namáčanie.
Videorecept
Tipy
- Kľúčom k tomuto super jednoduchému receptu je obyčajná plastová forma na ľad. Nevynechajte krok s jej dôkladným vysypaním múkou, inak by sa vám cesto mohlo prilepiť a zle by sa vyklápalo. Vtláčam cesto do jamiek jemne, aby som ho nepretrhol.
- Jamky plním len striedmo – lyžička pyré, trochu syra a pár kúskov slaninky (alebo vegetariánska verzia s bazalkou a paradajkou). Preplnené jamky by sa zle zatvárali a plnka by mohla vytekať.
- Keď formu prikryjem druhým plátom cesta, naozaj ho poriadne prevalcujem valčekom. Tým sa obe cestá v medzerách medzi kockami spoja a zároveň sa jednotlivé vankúšiky pekne od seba oddelia (alebo aspoň naznačia). Zamrazenie je potom kľúčové, aby sa dali ľahko vyklopiť a rozdeliť.
- Pečiem dozlatista a podávam ešte teplé. Sú fantastické samotné, ale s dobrým dipom (cesnakovým, syrovým, bylinkovým alebo aj obyčajným kečupom) je to ešte lepšie. Skvelé ako pohostenie na párty!
S týmto super jednoduchým receptom na efektné vankúšiky so slaninou a syrom zaručene prekvapíte každú návštevu. Minimum práce, maximum chuti a skvelý vzhľad vďaka triku s formou na ľad.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Appetizing.tv-Baking Recipes