Search

Prekvapte návštevu: Efektné vankúšiky so slaninou a syrom (super jednoduché)

vankúšiky so slaninou a syrom
vankúšiky so slaninou a syrom

Obsah receptu

Chcete naozaj prekvapiť návštevu niečím efektným, no zároveň super jednoduchým? Pripravte tieto úžasné plnené vankúšiky so slaninou a syrom z lístkového cesta pomocou obyčajnej formy na ľad. Je to geniálny trik, ktorý zvládne každý a výsledok vyzerá aj chutí fantasticky.

Vyskúšajte tento jednoduchý a rýchly recept na plnené vankúšiky so slaninou a syrom. Príprava je vďaka použitiu formy na ľad naozaj ľahká a výsledok – chrumkavé, zlatisté vankúšiky s bohatou náplňou – chutí skvele a zaručene zaujme.

  • Čas prípravy: cca 30-35 minút (+ mrazenie)
  • Čas mrazenia: 40 minút
  • Čas pečenia: cca 20 minút
  • Počet porcií: cca 12-16 vankúšikov (podľa veľkosti formy na ľad)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (spolu cca 550 g)
  • cca 70 g paradajkového pyré (passata) alebo hustejšieho kečupu
  • 100 g mozzarelly (ideálne na pečenie, nastrúhanej alebo na malé kocky)
  • 50 g prerastenej slaniny (napr. anglická), nakrájanej na veľmi malé kocky
  • Voliteľná vegetariánska plnka: Namiesto slaniny môžete použiť lístky čerstvej bazalky a malé kúsky cherry paradajok.
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky (na vysypanie formy)

Na potretie:

  • 1 vajce (rozšľahané s trochou mlieka alebo vody)

Potrebujeme tiež:

  • Plastová forma na ľad (klasická, s kockovými otvormi)
  • Valček na cesto
  • Papier na pečenie

Na servírovanie (voliteľné):

  • Obľúbený dip (napr. cesnakový, syrový, bylinkový, kečup, tatárska omáčka)

Postup prípravy

Príprava formy a cesta:

  1. Pripravte si čistú a suchú plastovú formu na ľad. Dôkladne ju vysypte hladkou múkou – múka by mala pokryť dno aj steny všetkých otvorov. Prebytočnú múku vyklepnite.
  2. Rozbaľte jeden plát lístkového cesta (aj s papierom, ak je na ňom). Položte ho na pripravenú formu na ľad tak, aby ju celú prekryl.
  3. Prstami jemne vtlačte cesto do jednotlivých otvorov (jamiek) vo forme. Snažte sa kopírovať tvar otvoru a vytvoriť priestor na plnku.

Plnenie a mrazenie:

  1. Do každej jamky vytvorenej v ceste dajte najprv malé množstvo (cca 1/2 čajovej lyžičky) paradajkového pyré alebo kečupu.
  2. Pridajte trochu nastrúhanej mozzarelly alebo pár malých kociek mozzarelly.
  3. Nakoniec pridajte niekoľko malých kociek nakrájanej slaniny. Alternatívne (pre vegetariánsku verziu) vložte malý lístok bazalky a kúsok cherry paradajky. Dôležité je jamky nepreplniť.
  4. Rozbaľte druhý plát lístkového cesta a opatrne ho položte na vrch naplnenej formy tak, aby prekryl celé prvé cesto aj s plnkou.
  5. Teraz pomocou valčeka na cesto prejdite s primeraným tlakom po povrchu druhého plátu cesta položeného na forme. Valček by mal cesto v medzerách medzi jednotlivými otvormi stlačiť k sebe, čím sa obe vrstvy cesta spoja a zároveň sa naznačia alebo čiastočne prerežú jednotlivé vankúšiky.
  6. Ostrým nožom alebo radielkom odrežte prečnievajúce okraje cesta po obvode formy.
  7. Takto pripravenú formu s cestom a plnkou vložte do mrazničky približne na 40 minút. Cesto musí byť dostatočne zmrazené, aby sa dalo ľahko vyklopiť a oddeliť.

Pečenie a servírovanie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. V malej miske vidličkou rozšľahajte vajce s trochou mlieka alebo vody.
  2. Vyberte formu s cestom z mrazničky. Opatrne ju otočte hore dnom nad pracovnou doskou a zmrznuté cesto by sa malo v jednom kuse vyklopiť.
  3. Teraz opatrne oddeľte od seba jednotlivé štvorcové vankúšiky pozdĺž línií, ktoré vytvoril valček (ak sa úplne neprerezali, pomôžte si nožom alebo radielkom).
  4. Jednotlivé vankúšiky ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Povrch každého vankúšika potrite pomocou štetca alebo mašlovačky pripraveným rozšľahaným vajíčkom.
  6. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 minút, alebo kým nie sú vankúšiky krásne zlatohnedé a nafúknuté.
  7. Upečené vankúšiky vyberte z rúry a nechajte ich pár minút mierne vychladnúť na plechu alebo na mriežke.
  8. Podávajte teplé, ideálne s obľúbeným dipom na namáčanie.

Videorecept

Tipy

  1. Kľúčom k tomuto super jednoduchému receptu je obyčajná plastová forma na ľad. Nevynechajte krok s jej dôkladným vysypaním múkou, inak by sa vám cesto mohlo prilepiť a zle by sa vyklápalo. Vtláčam cesto do jamiek jemne, aby som ho nepretrhol.
  2. Jamky plním len striedmo – lyžička pyré, trochu syra a pár kúskov slaninky (alebo vegetariánska verzia s bazalkou a paradajkou). Preplnené jamky by sa zle zatvárali a plnka by mohla vytekať.
  3. Keď formu prikryjem druhým plátom cesta, naozaj ho poriadne prevalcujem valčekom. Tým sa obe cestá v medzerách medzi kockami spoja a zároveň sa jednotlivé vankúšiky pekne od seba oddelia (alebo aspoň naznačia). Zamrazenie je potom kľúčové, aby sa dali ľahko vyklopiť a rozdeliť.
  4. Pečiem dozlatista a podávam ešte teplé. Sú fantastické samotné, ale s dobrým dipom (cesnakovým, syrovým, bylinkovým alebo aj obyčajným kečupom) je to ešte lepšie. Skvelé ako pohostenie na párty!

S týmto super jednoduchým receptom na efektné vankúšiky so slaninou a syrom zaručene prekvapíte každú návštevu. Minimum práce, maximum chuti a skvelý vzhľad vďaka triku s formou na ľad.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Appetizing.tv-Baking Recipes

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty