Zahrejte sa pri srdci aj na tele s týmto úžasným receptom na pravý Sedmohradský guláš, ktorý chutí presne tak, ako ho varievali naše babičky. Ide o poctivé jedlo plné výrazných chutí, kde sa dokonale snúbi šťavnaté bravčové mäso dusené na cibuľovom základe s charakteristickou kyslosťou kapusty a jemnosťou smotany. Tento guláš nie je len obyčajným pokrmom, je to kúsok tradície na tanieri, ktorý vás zasýti a poteší svojou bohatou arómou a hustou konzistenciou. Zabudnite na rýchle náhrady, doprajte si čas a uvarte si tento Sedmohradský guláš podľa nášho overeného receptu – výsledok bude stáť za to!
Príprava Sedmohradského gulášu si síce vyžaduje trochu trpezlivosti pri dusení mäsa, ale samotný postup je pomerne jednoduchý a zvládne ho aj menej skúsený kuchár. Je to ideálne jedlo na chladnejšie dni, na nedeľný obed s rodinou alebo kedykoľvek, keď máte chuť na niečo tradičné a nesmierne chutné. Najlepšie chutí podávaný s varenými zemiakmi, ale vynikajúco sa hodí aj ku knedli. Vôňa, ktorá sa bude šíriť vašou kuchyňou počas varenia, je len predzvesťou skvelého gurmánskeho zážitku.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas varenia/dusenia: cca 1.5 – 2 hodiny
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Stredná ★★
Potrebujeme
Guláš
- 600 g bravčového pliecka (alebo stehna), nakrájaného na kocky cca 2-3 cm
- 2 ks cibule (väčšie)
- 60 g bravčovej masti (alebo oleja)
- 15 g mletej sladkej papriky
- 1 lyžička celej rasce
- Soľ (podľa chuti)
- cca 700-800 ml horúceho bravčového alebo hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 500 g kyslej kapusty (ak je príliš kyslá alebo slaná, krátko prepláchnuť a/alebo vyžmýkať)
- 2 lyžice hladkej múky
- 250 ml smotany na šľahanie (min. 30%)
Príloha
- cca 1 kg zemiakov (varný typ B)
- Soľ
- Štipka celej alebo mletej rasce
Na dokončenie
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná, podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava základu
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Bravčové mäso nakrájame na kocky (cca 2-3 cm).
- Vo väčšom hrnci rozohrejeme masť. Pridáme kocky mäsa a zprudka ich opečieme zo všetkých strán dohneda. Opečené mäso vyberieme dierovanou lyžicou a odložíme bokom.
- Do výpeku v hrnci (ak treba, pridáme trochu masti) vsypeme nakrájanú cibuľu, mierne ju osolíme a restujeme na strednom ohni dozlatista, trvá to asi 8-10 minút. Dávame pozor, aby sa nespálila.
- K orestovanej cibuli vrátime opečené mäso. Stiahneme hrniec z ohňa alebo znížime teplotu na minimum. Pridáme mletú sladkú papriku a rýchlo (len pár sekúnd!) ju premiešame v tuku, aby sa rozvoňala, ale nezhorkla.
- Ihneď podlejeme malým množstvom horúceho vývaru alebo vody (asi 100 ml), premiešame, aby sa paprika nepripálila.
Dusenie a pridanie kapusty
- Pridáme celú rascu, soľ podľa chuti (pozor, kapusta aj vývar môžu byť slané) a prilejeme zvyšok horúceho vývaru tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme domäkka. Trvá to približne 60-90 minút, v závislosti od kvality mäsa. Počas dusenia občas premiešame a podľa potreby dolievame horúci vývar alebo vodu.
- Kyslú kapustu podľa potreby prepláchneme alebo len vyžmýkame (ak ju máte radi kyslejšiu, použite aj trochu šťavy z nej). Pridáme ju k polomäkkému mäsu približne 20-30 minút pred koncom dusenia. Premiešame a spolu dodusíme, kým mäso aj kapusta nie sú úplne mäkké.
Zahustenie a dokončenie
- V miske rozmiešame hladkú múku s trochou studenej vody (asi 50-70 ml) na hladkú kašičku bez hrudiek (zátrepka).
- Zátrepku za stáleho miešania tenkým prúdom vlejeme do vriaceho gulášu. Dôkladne premiešame a necháme prevariť na miernom ohni aspoň 10 minút, aby sa stratila chuť múky a guláš zhustol.
- Nakoniec prilejeme smotanu na šľahanie. Už len krátko prehrejeme (nevaríme prudko, aby sa smotana nezrazila) a odstavíme z ohňa. Guláš finálne dochutíme soľou, ak je to potrebné.
Príprava prílohy
- Kým sa guláš dusí, pripravíme si prílohu. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a dáme variť do osolenej vody so štipkou rasce domäkka (cca 20-25 minút). Uvarené zemiaky scedíme.
- Hotový Sedmohradský guláš podávame s uvarenými zemiakmi, posypaný čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Mäso a základ: Na tento guláš používam najradšej bravčové pliecko, je krásne prerastené a po udusení šťavnaté. Dôležité je naozaj dôkladne orestovať mäso aj cibuľu, to je základ dobrej chuti. Dávajte pozor na papriku, naozaj stačí len pár sekúnd v horúcom tuku.
- Kapusta: Kyslosť kapusty sa líši. Pred pridaním ju vždy ochutnám. Ak je extrémne kyslá, radšej ju krátko prepláchnem studenou vodou. Ak máte radi výraznejšiu kyslosť, môžete pridať aj trochu šťavy z kapusty priamo do gulášu.
- Smotana: V recepte používam smotanu na šľahanie pre jemnejšiu chuť. Ak máte radi klasickú verziu, pokojne použite kyslú smotanu (16% a viac). Tú odporúčam pred pridaním do horúceho gulášu rozmiešať s trochou múky a horúceho gulášu v miske, aby sa nezrazila.
- Dochutenie: Okrem soli a rasce môžete pre pikantnejšiu verziu pridať aj štipku mletej pálivej papriky alebo čili spolu so sladkou paprikou. Niekto pridáva aj bobkový list alebo nové korenie počas dusenia mäsa.
Odporúčame
Tento pravý Sedmohradský guláš je skutočná lahôdka, ktorá zahreje a zasýti. Verím, že si na ňom pochutnáte rovnako ako my doma. Je to recept overený časom!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali z Youtube kanála Recepty bez brepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.
Páčil sa vám recept?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 5 z 5 – 1 hlasov