Sú jedlá, ktoré v sebe nesú dušu celého regiónu. Presne také je aj krušnohorské kyslo – poctivá, hustá a výdatná polievka, ktorá dokonale zasýti a zahreje aj v tých najchladnejších dňoch. Tento recept je plný kontrastov, ktoré spolu vytvárajú prekvapivo harmonický celok. Nájdete v ňom zemiaky, výraznú chuť salámy, jemnú kyslosť octu a špecifickú krémovosť, ktorú mu dodáva smotana. Je to presne ten typ polievky, ktorá slúži ako plnohodnotné hlavné jedlo a po ktorej sa budete cítiť príjemne a spokojne.
Príprava tejto regionálnej špeciality nie je vôbec zložitá a odmení vás hlbokou a bohatou chuťou. Všetko sa varí v jednom hrnci a postupne sa pridávajú jednotlivé ingrediencie, ktoré sa na záver spoja do jedinečnej chuti. Veľkým kúzlo tejto polievky sú takzvané “stratené vajcia”, ktoré sa varia priamo v horúcej polievke a dodávajú jej ďalší rozmer. Pripravte si s nami túto tradičnú dobrotu a ochutnajte kúsok Krušných hôr.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas varenia: cca 30-35 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Upozornenie redakcie: Pôvodný recept, ktorého sa v nasledujúcom postupe držíme, uvádza použitie sladenej smotany na šľahanie. Táto surovina dodá polievke výrazne sladkú chuť. Ak si prajete dosiahnuť klasickú, menej sladkú chuť, odporúčame použiť bežnú nesladenú smotanu na varenie (12%) alebo nesladenú smotanu na šľahanie (33%).
Potrebujeme
Na polievku:
- 500 g zemiakov
- 250 g salámy Gothaj (alebo inej podobnej mäkkej salámy)
- 1 ks cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g sladenej smotany na šľahanie 33%
- 4 ks vajec
- 1 liter horúcej vody
- 5 PL octu
- 2 PL oleja
- 3 ks bobkového listu
- 1 ČL soli
- 1 ČL čierneho korenia
- 1 ČL mletej sladkej papriky
Na zahustenie:
- 1-2 PL polohrubej múky
- trochu studenej vody
Postup prípravy
Príprava základu:
- Najprv si pripravíme všetky suroviny. Cibuľu nasekáme nadrobno, salámu nakrájame na kocky. Zemiaky ošúpeme a tiež nakrájame na kocky.
- V hrnci rozpálime olej a na ňom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s nakrájanou salámou, trvá to približne 3–4 minúty.
- Kým sa cibuľa a saláma restujú, v miske si ochutíme nakrájané zemiaky soľou, čiernym korením a mletou sladkou paprikou.
- Ochutené zemiaky pridáme do hrnca k cibuľovo-salámovému základu. Pridáme aj bobkové listy a všetko spolu restujeme ešte ďalšiu minútu.
- Následne zmes zalejeme litrom horúcej vody. Prikryjeme pokrievkou, privedieme do varu a varíme 7 minút.
Zahustenie a dokončenie:
- Po 7 minútach varenia do polievky vmiešame smotanu.
- V malej miske si metličkou rozmiešame polohrubú múku v troche studenej vody do hladkej kašičky bez hrudiek (tzv. zátrepka). Túto zmes za stáleho miešania vlejeme do polievky, aby sme ju zahustili.
- Polievku necháme na miernom ohni variť ďalších 10–15 minút, aby sa múka dobre prevarila.
- Na záver do polievky vmiešame ocot a povaríme ju ešte 2 minúty. Ochutnáme a prípadne dosolíme.
- Plameň stiahneme na absolútne minimum, aby polievka len veľmi jemne perlila a vôbec nevrela. Vajíčka opatrne rozklepneme po jednom do malej misky a z nej ich pomaly vlejeme do polievky na rôzne miesta. Nerobíme to z veľkej výšky, aby sa žĺtok nerozbil.
- Takto polievku varíme ešte 5 minút bez miešania, aby sa vajíčka uvarili a zostali vcelku.
- Hotové krušnohorské kyslo podávame horúce, ideálne s čerstvým pečivom.
Videorecept
Tipy
- Každú porciu na tanieri rád ozdobím nasekanou čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou. Polievka tak získa sviežosť a farbu.
- Ak máte radi výraznejšie chute, môžete na začiatku spolu so salámou opiecť aj kúsok údenej slaninky.
- Hustotu polievky si môžete prispôsobiť. Ak ju mám rád redšiu, použijem menej múky na zahustenie. Ak naopak hustejšiu, pridám o lyžicu múky viac.
- Pri pridávaní vajec je naozaj dôležité, aby polievka nevrela. Len tak zostanú vajíčka krásne vcelku s tekutým žĺtkom vo vnútri.
Dúfame, že vám tento tradičný recept z Krušných hôr bude chutiť a prinesie príjemné zahriatie a pocit domova. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaření s Jančou, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.