Sú jedlá, ktoré v sebe nesú dušu celého regiónu. Presne také je aj krušnohorské kyslo – poctivá, hustá a výdatná polievka, ktorá dokonale zasýti a zahreje aj v tých najchladnejších dňoch. Tento recept je plný kontrastov, ktoré spolu vytvárajú prekvapivo harmonický celok. Nájdete v ňom zemiaky, výraznú chuť salámy, jemnú kyslosť octu a špecifickú krémovosť, ktorú mu dodáva smotana. Je to presne ten typ polievky, ktorá slúži ako plnohodnotné hlavné jedlo a po ktorej sa budete cítiť príjemne a spokojne.
1. Najprv si pripravíme všetky suroviny. Cibuľu nasekáme nadrobno, salámu nakrájame na kocky. Zemiaky ošúpeme a tiež nakrájame na kocky.
2. V hrnci rozpálime olej a na ňom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s nakrájanou salámou, trvá to približne 3–4 minúty.
3. Kým sa cibuľa a saláma restujú, v miske si ochutíme nakrájané zemiaky soľou, čiernym korením a mletou sladkou paprikou.
4. Ochutené zemiaky pridáme do hrnca k cibuľovo-salámovému základu. Pridáme aj bobkové listy a všetko spolu restujeme ešte ďalšiu minútu.
5. Následne zmes zalejeme litrom horúcej vody. Prikryjeme pokrievkou, privedieme do varu a varíme 7 minút.
Zahustenie a dokončenie:
6. Po 7 minútach varenia do polievky vmiešame smotanu.
7. V malej miske si metličkou rozmiešame polohrubú múku v troche studenej vody do hladkej kašičky bez hrudiek (tzv. zátrepka). Túto zmes za stáleho miešania vlejeme do polievky, aby sme ju zahustili.
8. Polievku necháme na miernom ohni variť ďalších 10–15 minút, aby sa múka dobre prevarila.
9. Na záver do polievky vmiešame ocot a povaríme ju ešte 2 minúty. Ochutnáme a prípadne dosolíme.
10. Plameň stiahneme na absolútne minimum, aby polievka len veľmi jemne perlila a vôbec nevrela. Vajíčka opatrne rozklepnite po jednom do malej misky a z nej ich pomaly vlejte do polievky na rôzne miesta. Nerobíme to z veľkej výšky, aby sa žĺtok nerozbil.
11. Takto polievku varíme ešte 5 minút bez miešania, aby sa vajíčka uvarili a zostali vcelku.
12. Hotové krušnohorské kyslo podávame horúce, ideálne s čerstvým pečivom.
Poznámky
1. Každú porciu na tanieri rád ozdobím nasekanou čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou. Polievka tak získa sviežosť a farbu.n2. Ak máte radi výraznejšie chute, môžete na začiatku spolu so salámou opiecť aj kúsok údenej slaninky.n3. Hustotu polievky si môžete prispôsobiť. Ak ju mám rád redšiu, použijem menej múky na zahustenie. Ak naopak hustejšiu, pridám o lyžicu múky viac.n4. Pri pridávaní vajec je naozaj dôležité, aby polievka nevrela. Len tak zostanú vajíčka krásne vcelku s tekutým žĺtkom vo vnútri.