Nie je nič lepšie, ako vôňa poctivej, pomaly varenej gulášovej polievky, ktorá sa šíri celým domom. Tento RECEPT na pravú maďarskú gulášovú polievku vás prenesie priamo do čárdy na brehu Balatonu. Predstavte si neskutočne krehké, na jazyku sa rozplývajúce kúsky hovädzieho mäsa, plávajúce v bohatej, sýtočervenej šťave plnej sladkej papriky, zeleniny a zemiakov. Je to jedlo, ktoré dokonale zasýti, zahreje na tele aj na duši a zaručene uspokojí aj toho najväčšieho labužníka. Zabudnite na rýchle verzie, toto je poctivá gulášovka ako z kotlíka!
Kúzlo tohto receptu spočíva v pomalom dusení mäsa v rúre, vďaka čomu získa neuveriteľnú jemnosť a všetky chute sa dokonale prepoja. Príprava je jednoduchšia, než sa môže zdať a výsledok stojí za každú minútu. Ukážeme si, ako na dokonalý základ a ktoré mäso je na guláš to najlepšie. Pripravte sa na kulinársky zážitok!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas dusenia: cca 2.5 hodiny
- Počet porcií: 5-6 sýtych porcií
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Gulášový základ:
- 1 kg hovädzieho mäsa (ideálne krk alebo glejovka/kližka)
- 1 PL olivového oleja
- 2 PL masla
- 2 veľké cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 l hovädzieho vývaru
- 4-5 PL maďarskej sladkej papriky
- 1 ČL drvenej rasce
- 1 bobkový list
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Zelenina a dokončenie:
- 1 červená paprika (kápia)
- 1 žltá paprika
- 2 mäsité paradajky
- 2 veľké mrkvy
- 2-3 väčšie zemiaky (varný typ B)
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava mäsa a základu:
- Hovädzie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky (cca 3×3 cm). V miske ho dôkladne premiešame s 1 ČL soli a 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia.
- Cibuľu nasekáme nadrobno. V hrnci, ktorý je vhodný aj do rúry, rozohrejeme na strednom plameni olej s maslom. Pridáme cibuľu a restujeme ju približne 6-8 minút do sklovita a jemne dozlatista.
- K cibuli pridáme pripravené mäso a sprudka ho opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Trvá to asi 5 minút.
- Cesnak prelisujeme a pridáme k mäsu. Papriky a paradajky umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky. Pridáme ich do hrnca a všetko spolu restujeme ďalšie 3-4 minúty.
- Dôležité: Hrniec na chvíľu odstavíme z plameňa. Vmiešame sladkú papriku, drvenú rascu a bobkový list. Rýchlo premiešame (asi 30 sekúnd), aby paprika nezhorkla, ale uvoľnila svoju farbu a arómu.
Pomalé dusenie v rúre:
- Hrniec vrátime na plameň, všetko zalejeme horúcim hovädzím vývarom a dochutíme zvyšnou soľou a korením. Privedieme k varu.
- Akonáhle polievka začne vrieť, hrniec prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C. Necháme pomaly dusiť 2 hodiny.
- Po dvoch hodinách hrniec opatrne vyberieme z rúry. Medzitým si očistíme a nakrájame mrkvu a zemiaky na kocky.
- Mrkvu a zemiaky pridáme do polievky, premiešame, hrniec opäť prikryjeme a vrátime do rúry na ďalších 30-40 minút, alebo kým nie je zelenina aj mäso úplne mäkké a nerozpadáva sa.
Dokončenie a servírovanie:
- Hotovú polievku vyberieme z rúry a pred podávaním ju necháme aspoň 15-20 minút odpočinúť, aby sa všetky chute ešte lepšie prepojili.
- Maďarskú gulášovú polievku servírujeme horúcu, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame ju samotnú alebo s kúskom čerstvého chleba či pečiva.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu a hlbšiu chuť niekedy na začiatku opekám mäso naozaj dosprudka vo viacerých dávkach, aby každá kocka poriadne zhnedla. Až potom pridávam cibuľu.
- Ak mám rád pikantnejšie, pridám spolu so sladkou paprikou aj štipku (alebo pol lyžičky) údenej alebo pálivej maďarskej papriky. Dodá to polievke skvelý “šmrnc”.
- Na zahustenie polievky sa niekedy používa najemno nastrúhaný surový zemiak, ktorý sa pridá spolu s ostatnými zemiakmi. Uvoľnený škrob polievku prirodzene zahustí.
- Polievka je, ako každý správny guláš, absolútne najlepšia na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale odležia. Takže ak vám ostane, na druhý deň si pochutnáte ešte viac!
Dúfam, že vás tento recept na poctivú maďarskú gulášovú polievku inšpiroval a že si ju čoskoro uvaríte. Je to skutočný balzam na dušu, ideálny na chladnejšie dni alebo nedeľný obed. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od RecipeTin Eats, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.
