Search

Polievka z bielej fazule po grécky: Trik so zelerom, ktorý šetrí peniaze

Polievka z bielej fazule
Polievka z bielej fazule

Obsah receptu

Publikované: 6. septembra 2025, 15:55

Túto polievku som si zamiloval na dovolenke v Grécku. Je to dôkaz, že z pár lacných surovín sa dá vyčarovať neskutočne sýte a zdravé jedlo. Moja verzia je rýchla, vegánska a vďaka jednému triku pri nej spotrebujete úplne všetko. Polievka z bielej fazule takto chutí najlepšie.

Celé kúzlo spočíva v použití zelerových listov, ktoré väčšina ľudí vyhadzuje. Práve ony dodajú polievke na záver úžasnú arómu. Máte radi takéto jednoduché, poctivé polievky, kde nič nevyjde nazmar?

Ako správne pripraviť polievku z bielej fazule po grécky?

Základom je vopred namočená sušená fazuľa. Potom stačí na olivovom oleji opiecť zeleninový základ s mrkvou a zelerom, pridať paradajky a pretlak. Nakoniec všetko pomaly varíte do zmäknutia, aby sa chute dokonale prepojili.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min (+ čas na namáčanie)
  • Čas varenia: 75 min
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
  • Trend: Vegan-friendly / Zero-waste

Potrebujeme

  • 350 g sušenej bielej fazule
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks cibule
  • 4 ks zrelých paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL mletej rasce
  • ⅓ ČL vločiek kajenského korenia
  • 2 ks bobkového listu
  • soľ (podľa chuti)
  • čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1,5 l vody

Postup prípravy

  1. Fazuľu najskôr namočte. Ideálne ju nechajte vo vode cez noc. Pred varením vodu zlejte.
  2. Pripravte si zeleninu. Mrkvu, cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno.
  3. Stopkový zeler zbavte tuhých vlákien a tiež ho nakrájajte. Listy si odložte bokom, nevyhadzujte ich.
  4. Vo väčšom hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler. Opekajte na miernom ohni asi 10 minút.
  5. Zelenina by mala zmäknúť a zosklovatieť. Potom pridajte nasekaný cesnak a restujte už len minútu.
  6. Teraz pridajte nastrúhané paradajky a pretlak. Dôkladne premiešajte a varte asi 8 minút, aby sa chute skoncentrovali.
  7. Zmes ochuťte rascou a kajenským korením. Pridajte aj čerstvo mleté čierne korenie.
  8. Do hrnca vložte scedenú fazuľu. Zalejte ju vodou a pridajte bobkové listy.
  9. Hrniec prikryte pokrievkou. Polievku varte na miernom ohni 45–60 minút, kým fazuľa úplne nezmäkne.
  10. Nakoniec polievku dochuťte soľou. Odložené zelerové listy nasekajte a ozdobte nimi každú porciu.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aby fazuľa zmäkla: Soľ pridávajte vždy až na úplnom konci varenia. Keby ste ju pridali skôr, fazuľa by mohla zostať nepríjemne tvrdá.
  2. Ak sa ponáhľate: Nemáte čas na namáčanie? Použite kvalitnú konzervovanú fazuľu (cca 2 konzervy). Prepláchnite ju a pridajte do polievky na posledných 20 minút varenia.

Jednoduché variácie

  • Pre extra sviežosť pridajte na záver do polievky hrsť nasekanej petržlenovej vňate alebo kôpru.
  • Ak máte radi pikantné, nebojte sa pridať viac kajenského korenia alebo kúsok čerstvej chilli papričky.

Záver

Výsledkom je hustá, krémová polievka plná stredomorskej chuti. Podávajte ju s kvapkou kvalitného olivového oleja a kúskom chrumkavého chleba.

Recept vychádza z Casserola club, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty