Túto polievku som si zamiloval na dovolenke v Grécku. Je to dôkaz, že z pár lacných surovín sa dá vyčarovať neskutočne sýte a zdravé jedlo. Moja verzia je rýchla, vegánska a vďaka jednému triku pri nej spotrebujete úplne všetko. Polievka z bielej fazule takto chutí najlepšie.
Celé kúzlo spočíva v použití zelerových listov, ktoré väčšina ľudí vyhadzuje. Práve ony dodajú polievke na záver úžasnú arómu. Máte radi takéto jednoduché, poctivé polievky, kde nič nevyjde nazmar?
Ako správne pripraviť polievku z bielej fazule po grécky?
Základom je vopred namočená sušená fazuľa. Potom stačí na olivovom oleji opiecť zeleninový základ s mrkvou a zelerom, pridať paradajky a pretlak. Nakoniec všetko pomaly varíte do zmäknutia, aby sa chute dokonale prepojili.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min (+ čas na namáčanie)
- Čas varenia: 75 min
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
- Trend: Vegan-friendly / Zero-waste
Potrebujeme
- 350 g sušenej bielej fazule
- 2 stonky stopkového zeleru
- 2 ks mrkvy
- 1 ks cibule
- 4 ks zrelých paradajok
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL mletej rasce
- ⅓ ČL vločiek kajenského korenia
- 2 ks bobkového listu
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 2 PL olivového oleja
- 1,5 l vody
Postup prípravy
- Fazuľu najskôr namočte. Ideálne ju nechajte vo vode cez noc. Pred varením vodu zlejte.
- Pripravte si zeleninu. Mrkvu, cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno.
- Stopkový zeler zbavte tuhých vlákien a tiež ho nakrájajte. Listy si odložte bokom, nevyhadzujte ich.
- Vo väčšom hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler. Opekajte na miernom ohni asi 10 minút.
- Zelenina by mala zmäknúť a zosklovatieť. Potom pridajte nasekaný cesnak a restujte už len minútu.
- Teraz pridajte nastrúhané paradajky a pretlak. Dôkladne premiešajte a varte asi 8 minút, aby sa chute skoncentrovali.
- Zmes ochuťte rascou a kajenským korením. Pridajte aj čerstvo mleté čierne korenie.
- Do hrnca vložte scedenú fazuľu. Zalejte ju vodou a pridajte bobkové listy.
- Hrniec prikryte pokrievkou. Polievku varte na miernom ohni 45–60 minút, kým fazuľa úplne nezmäkne.
- Nakoniec polievku dochuťte soľou. Odložené zelerové listy nasekajte a ozdobte nimi každú porciu.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aby fazuľa zmäkla: Soľ pridávajte vždy až na úplnom konci varenia. Keby ste ju pridali skôr, fazuľa by mohla zostať nepríjemne tvrdá.
- Ak sa ponáhľate: Nemáte čas na namáčanie? Použite kvalitnú konzervovanú fazuľu (cca 2 konzervy). Prepláchnite ju a pridajte do polievky na posledných 20 minút varenia.
Jednoduché variácie
- Pre extra sviežosť pridajte na záver do polievky hrsť nasekanej petržlenovej vňate alebo kôpru.
- Ak máte radi pikantné, nebojte sa pridať viac kajenského korenia alebo kúsok čerstvej chilli papričky.
Záver
Výsledkom je hustá, krémová polievka plná stredomorskej chuti. Podávajte ju s kvapkou kvalitného olivového oleja a kúskom chrumkavého chleba.
Recept vychádza z Casserola club, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.