Túto polievku som si zamiloval na dovolenke v Grécku. Je to dôkaz, že z pár lacných surovín sa dá vyčarovať neskutočne sýte a zdravé jedlo. Moja verzia je rýchla, vegánska a vďaka jednému triku pri nej spotrebujete úplne všetko. Polievka z bielej fazule takto chutí najlepšie.
1. Fazuľu najskôr namočte. Ideálne ju nechajte vo vode cez noc. Pred varením vodu zlejte.
2. Pripravte si zeleninu. Mrkvu, cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno.
3. Stopkový zeler zbavte tuhých vlákien a tiež ho nakrájajte. Listy si odložte bokom, nevyhadzujte ich.
4. Vo väčšom hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler. Opekajte na miernom ohni asi 10 minút.
5. Zelenina by mala zmäknúť a zosklovatieť. Potom pridajte nasekaný cesnak a restujte už len minútu.
6. Teraz pridajte nastrúhané paradajky a pretlak. Dôkladne premiešajte a varte asi 8 minút, aby sa chute skoncentrovali.
7. Zmes ochuťte rascou a kajenským korením. Pridajte aj čerstvo mleté čierne korenie.
8. Do hrnca vložte scedenú fazuľu. Zalejte ju vodou a pridajte bobkové listy.
9. Hrniec prikryte pokrievkou. Polievku varte na miernom ohni 45–60 minút, kým fazuľa úplne nezmäkne.
10. Nakoniec polievku dochuťte soľou. Odložené zelerové listy nasekajte a ozdobte nimi každú porciu.
Poznámky
1. Aby fazuľa zmäkla: Soľ pridávajte vždy až na úplnom konci varenia. Keby ste ju pridali skôr, fazuľa by mohla zostať nepríjemne tvrdá.2. Ak sa ponáhľate: Nemáte čas na namáčanie? Použite kvalitnú konzervovanú fazuľu (cca 2 konzervy). Prepláchnite ju a pridajte do polievky na posledných 20 minút varenia.Variácie:Pre extra sviežosť pridajte na záver do polievky hrsť nasekanej petržlenovej vňate alebo kôpru.Ak máte radi pikantné, nebojte sa pridať viac kajenského korenia alebo kúsok čerstvej chilli papričky.