Táto nepečená piškótová torta je absolútnym hitom leta. Chutí presne ako krémová nanuková torta vďaka spojeniu mascarpone, tvarohu a šľahačky. Recept je rýchly, bez pečenia a zvládnete ho za pár minút. Táto nepečená piškótová torta s ovocím je dokonale osviežujúca.
Základom sú klasické piškóty namočené v mlieku. Vrstva krému a ovocného “pudingu” vytvoria dezert, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Poďme na to.
Ako správne pripraviť “falošnú” nanukovú tortu?
Piškóty krátko namočte do mlieka a vyložte nimi plech. Vymiešajte krém zo šľahačky, mascarpone a tvarohu. Natrite ho na piškóty. Rozmixované ovocie uvarte so škrobom (rozmiešaným vo vode) na hustú kašu. Nalejte na krém a nechajte stuhnúť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas varenia/pečenia: 5 minút (varenie ovocia)
- Čas chladenia: min. 4 hodiny
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
- Trend: Nepečený dezert
Potrebujeme
(Veľkosť plechu: cca 30×40 cm)
Na základ
- 1 balenie dlhých piškót (cca 200 g)
- 300 ml mlieka (na namáčanie)
Krém
- 500 g mascarpone (dobre vychladené)
- 500 g nízkotučného tvarohu (jemného, vo vaničke)
- 400 ml smotany na šľahanie (min. 33%, dobre vychladená)
- 140 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 4 balíčky stužovača šľahačky (alebo 1 bal. želatínového stužovača za studena)
- Šťava z 1/2 citróna
Na ovocnú vrstvu
- 750 g jahôd (čerstvých alebo mrazených, môžu byť aj maliny)
- 80 g kryštálového cukru (ak je ovocie kyslé, pridajte)
- 55 g kukuričného škrobu (napr. Zlatý klas)
- 50 ml studenej vody (na rozmiešanie škrobu)
Na ozdobu
- 50 g bielej čokolády (nastrúhanej)
Postup prípravy
- Pripravte si hlbší plech (cca 30×40 cm). Piškóty jednu po druhej rýchlo namočte do mlieka a ukladajte tesne vedľa seba na dno plechu.
- Najprv si pripravte krém. Vo vysokej nádobe vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s vanilkovým cukrom a stužovačmi do tuhej šľahačky.
- V samostatnej veľkej mise krátko prešľahajte mascarpone s tvarohom, práškovým cukrom a citrónovou šťavou.
- K tvarohovej zmesi opatrne (už len vareškou alebo stierkou) vmiešajte pripravenú tuhú šľahačku. Vznikne nadýchaný krém.
- Krém rovnomerne natrite na vrstvu piškót na plechu. Dajte do chladničky, kým si pripravíte ovocnú vrstvu.
- Pripravte si ovocnú vrstvu. Jahody (alebo iné ovocie) rozmixujte ponorným mixérom na jemné pyré.
- Pyré prelejte do hrnca, pridajte cukor a priveďte do varu.
- Medzitým si v malej miske dôkladne rozmiešajte kukuričný škrob v studenej vode, aby v ňom neboli hrudky.
- Keď ovocie vrie, za stáleho miešania doň tenkým prúdom vlejte rozmiešaný škrob.
- Miešajte a varte na miernom ohni asi 1-2 minúty, kým zmes nezhustne na konzistenciu pudingu.
- Odstavte z ohňa a za občasného miešania nechajte mierne vychladnúť (nemusí byť úplne studená, stačí vlažná).
- Ovocnú kašu nalejte na stuhnutý krém v chladničke a rovnomerne rozotrite.
- Vrch posypte nahrubo nastrúhanou bielou čokoládou.
- Dezert vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
Videorecept
Tipy na záver
- Chladenie surovín: Pre dokonalý krém je kľúčové, aby boli mascarpone aj smotana na šľahanie naozaj dobre vychladené. Krém tak bude krásne tuhý.
- Škrob vo vode: Kukuričný škrob (Zlatý klas) vždy rozrábajte v studenej vode, nie v mlieku, ak ho idete vliať do kyslého ovocia. Predídete tak možným problémom s textúrou.
Jednoduché variácie
- Iné ovocie: Namiesto jahôd použite maliny, čučoriedky alebo zmes lesného ovocia. Postup je rovnaký.
- Kakaové piškóty: Pre čokoládovejšiu chuť môžete použiť kakaové piškóty.
Časté otázky (FAQ)
Môžem použiť želatínu namiesto stužovača? Áno. Použite 1 balíček želatínového stužovača za studena (pripraví sa podľa návodu na obale) alebo cca 20 g práškovej želatíny (tú treba nechať napučať vo vode a zahriať).
Prečo sa mi krém zdá riedky? Krém stuhne až po dôkladnom vychladení v chladničke vďaka mascarpone, šľahačke a stužovačom. Pred chladením má byť nadýchaný, ale nie tekutý.
Musím použiť mascarpone aj tvaroh? Kombinácia oboch je ideálna. Mascarpone dodá plnú, krémovú chuť a tvaroh zase príjemnú sviežosť a ľahkosť.
Dezert krájajte až po dokonalom stuhnutí. V chladničke vydrží svieži 2-3 dni. Je to dokonalé osvieženie počas teplých dní, ktoré chutí presne ako nanuková torta.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na internete od ReniasBackwelt, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Domáce banánové nanuky – Milujú ich deti aj dospelí
- Osviežujúce nanuky z červeného melóna: Dokonalé letné osvieženie!
- Mikulášske čokoládové nanuky: Rýchle sviatočné pohostenie
- Najlepšie letné osvieženie: Fantastické ríbezľové nanuky v jahodovej poleve, ktoré si zamilujete.
- Najlepší falošný parížsky krém len z 3 surovín: Tento bleskový recept si zamilujete
