Search

Objavila som RECEPT na “falošnú” nanukovú tortu: Žiadne pečenie, len sa chladí

Nepečená piškótová torta
Nepečená piškótová torta

Obsah receptu

Publikované: 5. novembra 2025, 17:26

Táto nepečená piškótová torta je absolútnym hitom leta. Chutí presne ako krémová nanuková torta vďaka spojeniu mascarpone, tvarohu a šľahačky. Recept je rýchly, bez pečenia a zvládnete ho za pár minút. Táto nepečená piškótová torta s ovocím je dokonale osviežujúca.

Základom sú klasické piškóty namočené v mlieku. Vrstva krému a ovocného “pudingu” vytvoria dezert, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Poďme na to.

Ako správne pripraviť “falošnú” nanukovú tortu?

Piškóty krátko namočte do mlieka a vyložte nimi plech. Vymiešajte krém zo šľahačky, mascarpone a tvarohu. Natrite ho na piškóty. Rozmixované ovocie uvarte so škrobom (rozmiešaným vo vode) na hustú kašu. Nalejte na krém a nechajte stuhnúť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas varenia/pečenia: 5 minút (varenie ovocia)
  • Čas chladenia: min. 4 hodiny
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
  • Trend: Nepečený dezert

Potrebujeme

(Veľkosť plechu: cca 30×40 cm)

Na základ

  • 1 balenie dlhých piškót (cca 200 g)
  • 300 ml mlieka (na namáčanie)

Krém

  • 500 g mascarpone (dobre vychladené)
  • 500 g nízkotučného tvarohu (jemného, vo vaničke)
  • 400 ml smotany na šľahanie (min. 33%, dobre vychladená)
  • 140 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 4 balíčky stužovača šľahačky (alebo 1 bal. želatínového stužovača za studena)
  • Šťava z 1/2 citróna

Na ovocnú vrstvu

  • 750 g jahôd (čerstvých alebo mrazených, môžu byť aj maliny)
  • 80 g kryštálového cukru (ak je ovocie kyslé, pridajte)
  • 55 g kukuričného škrobu (napr. Zlatý klas)
  • 50 ml studenej vody (na rozmiešanie škrobu)

Na ozdobu

  • 50 g bielej čokolády (nastrúhanej)

Postup prípravy

  1. Pripravte si hlbší plech (cca 30×40 cm). Piškóty jednu po druhej rýchlo namočte do mlieka a ukladajte tesne vedľa seba na dno plechu.
  2. Najprv si pripravte krém. Vo vysokej nádobe vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s vanilkovým cukrom a stužovačmi do tuhej šľahačky.
  3. V samostatnej veľkej mise krátko prešľahajte mascarpone s tvarohom, práškovým cukrom a citrónovou šťavou.
  4. K tvarohovej zmesi opatrne (už len vareškou alebo stierkou) vmiešajte pripravenú tuhú šľahačku. Vznikne nadýchaný krém.
  5. Krém rovnomerne natrite na vrstvu piškót na plechu. Dajte do chladničky, kým si pripravíte ovocnú vrstvu.
  6. Pripravte si ovocnú vrstvu. Jahody (alebo iné ovocie) rozmixujte ponorným mixérom na jemné pyré.
  7. Pyré prelejte do hrnca, pridajte cukor a priveďte do varu.
  8. Medzitým si v malej miske dôkladne rozmiešajte kukuričný škrob v studenej vode, aby v ňom neboli hrudky.
  9. Keď ovocie vrie, za stáleho miešania doň tenkým prúdom vlejte rozmiešaný škrob.
  10. Miešajte a varte na miernom ohni asi 1-2 minúty, kým zmes nezhustne na konzistenciu pudingu.
  11. Odstavte z ohňa a za občasného miešania nechajte mierne vychladnúť (nemusí byť úplne studená, stačí vlažná).
  12. Ovocnú kašu nalejte na stuhnutý krém v chladničke a rovnomerne rozotrite.
  13. Vrch posypte nahrubo nastrúhanou bielou čokoládou.
  14. Dezert vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Chladenie surovín: Pre dokonalý krém je kľúčové, aby boli mascarpone aj smotana na šľahanie naozaj dobre vychladené. Krém tak bude krásne tuhý.
  2. Škrob vo vode: Kukuričný škrob (Zlatý klas) vždy rozrábajte v studenej vode, nie v mlieku, ak ho idete vliať do kyslého ovocia. Predídete tak možným problémom s textúrou.

Jednoduché variácie

  • Iné ovocie: Namiesto jahôd použite maliny, čučoriedky alebo zmes lesného ovocia. Postup je rovnaký.
  • Kakaové piškóty: Pre čokoládovejšiu chuť môžete použiť kakaové piškóty.

Časté otázky (FAQ)

Môžem použiť želatínu namiesto stužovača? Áno. Použite 1 balíček želatínového stužovača za studena (pripraví sa podľa návodu na obale) alebo cca 20 g práškovej želatíny (tú treba nechať napučať vo vode a zahriať).

Prečo sa mi krém zdá riedky? Krém stuhne až po dôkladnom vychladení v chladničke vďaka mascarpone, šľahačke a stužovačom. Pred chladením má byť nadýchaný, ale nie tekutý.

Musím použiť mascarpone aj tvaroh? Kombinácia oboch je ideálna. Mascarpone dodá plnú, krémovú chuť a tvaroh zase príjemnú sviežosť a ľahkosť.


Dezert krájajte až po dokonalom stuhnutí. V chladničke vydrží svieži 2-3 dni. Je to dokonalé osvieženie počas teplých dní, ktoré chutí presne ako nanuková torta.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na internete od ReniasBackwelt, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty