Táto nepečená piškótová torta je absolútnym hitom leta. Chutí presne ako krémová nanuková torta vďaka spojeniu mascarpone, tvarohu a šľahačky. Recept je rýchly, bez pečenia a zvládnete ho za pár minút. Táto nepečená piškótová torta s ovocím je dokonale osviežujúca.
400mlsmotany na šľahanie(min. 33%, dobre vychladená)
140gpráškového cukru(alebo podľa chuti)
2balíčkyvanilkového cukru
4balíčkystužovača šľahačky(alebo 1 bal. želatínového stužovača za studena)
0.5ksšťava z citróna
Na ovocnú vrstvu:
750gjahôd(čerstvých alebo mrazených, môžu byť aj maliny)
80gkryštálového cukru(ak je ovocie kyslé, pridajte)
55gkukuričného škrobu(napr. Zlatý klas)
50mlstudenej vody(na rozmiešanie škrobu)
Na ozdobu:
50gbielej čokolády(nastrúhanej)
Pokyny
1. Pripravte si hlbší plech (cca 30x40 cm). Piškóty jednu po druhej rýchlo namočte do mlieka a ukladajte tesne vedľa seba na dno plechu.
2. Najprv si pripravte krém. Vo vysokej nádobe vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s vanilkovým cukrom a stužovačmi do tuhej šľahačky.
3. V samostatnej veľkej mise krátko prešľahajte mascarpone s tvarohom, práškovým cukrom a citrónovou šťavou.
4. K tvarohovej zmesi opatrne (už len vareškou alebo stierkou) vmiešajte pripravenú tuhú šľahačku. Vznikne nadýchaný krém.
5. Krém rovnomerne natrite na vrstvu piškót na plechu. Dajte do chladničky, kým si pripravíte ovocnú vrstvu.
6. Pripravte si ovocnú vrstvu. Jahody (alebo iné ovocie) rozmixujte ponorným mixérom na jemné pyré.
7. Pyré prelejte do hrnca, pridajte cukor a priveďte do varu.
8. Medzitým si v malej miske dôkladne rozmiešajte kukuričný škrob v studenej vode, aby v ňom neboli hrudky.
9. Keď ovocie vrie, za stáleho miešania doň tenkým prúdom vlejte rozmiešaný škrob.
10. Miešajte a varte na miernom ohni asi 1-2 minúty, kým zmes nezhustne na konzistenciu pudingu.
11. Odstavte z ohňa a za občasného miešania nechajte mierne vychladnúť (nemusí byť úplne studená, stačí vlažná).
12. Ovocnú kašu nalejte na stuhnutý krém v chladničke a rovnomerne rozotrite.
13. Vrch posypte nahrubo nastrúhanou bielou čokoládou.
14. Dezert vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
Poznámky
1. Chladenie surovín: Pre dokonalý krém je kľúčové, aby boli mascarpone aj smotana na šľahanie naozaj dobre vychladené. Krém tak bude krásne tuhý.2. Škrob vo vode: Kukuričný škrob (Zlatý klas) vždy rozrábajte v studenej vode, nie v mlieku, ak ho idete vliať do kyslého ovocia. Predídete tak možným problémom s textúrou.Variácie:1. Iné ovocie: Namiesto jahôd použite maliny, čučoriedky alebo zmes lesného ovocia. Postup je rovnaký.2. Kakaové piškóty: Pre čokoládovejšiu chuť môžete použiť kakaové piškóty.