Práve je sobota popoludní, ideálny čas na nejaký bláznivý experiment v kuchyni. A verte mi, tento recept je presne taký! Keď som o plackách z kysnutého cesta s kyslými uhorkami počul prvýkrát, tiež som bol skeptický. Ale výsledok ma úplne ohromil. Sú prekvapivo jemné, nadýchané a majú úžasnú, slano-kyslú chuť, ktorú skvele dopĺňa svieži jogurtový dip. Je to originálna chuťovka, ktorou zaručene prekvapíte každú návštevu.
Nenechajte sa odradiť tou netradičnou kombináciou. Príprava je naozaj jednoduchá, podobná ako pri klasických langošoch alebo posúchoch. Poďte to so mnou vyskúšať, zaručujem vám, že budete milo prekvapení.
Ako pripraviť najlepšie placky z kyslých uhoriek?
Nakladané uhorky spolu s nálevom a droždím rozmixujete. Pridáte múku a olej a vymiesite kysnuté cesto, ktoré necháte vykysnúť. Z cesta potom tvarujete tenké placky, ktoré vypražíte v oleji dozlatista. Podávate s chladivým uhorkovo-kôprovým dipom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas kysnutia: 45 – 60 minút
- Čas pečenia/varenia: 15 minút
- Počet porcií: 8 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/kus (bez dipu)
- Trend: Originálny recept / Slaný snack
Potrebujeme
Na cesto
- 3 ks väčších nakladaných uhoriek
- 200 ml uhorkového nálevu (láku)
- 10 g sušeného droždia (alebo 21 g čerstvého)
- 430 g hladkej múky
- 30 ml rastlinného oleja
Na uhorkový dip
- 2 ks menších nakladaných uhoriek
- 100 g bieleho gréckeho jogurtu
- 40 g majonézy
- 1 hrsť čerstvého kôpru
- Štipka chilli vločiek (voliteľné)
- Soľ a mleté čierne korenie
- Olej na vyprážanie
Postup prípravy
- Najprv si pripravte cesto. Do vyššej nádoby dajte na kúsky nakrájané uhorky, prilejte uhorkový nálev a pridajte sušené droždie. Všetko spolu rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú tekutinu.
- Túto zmes prelejte do misy. Postupne k nej pridávajte preosiatu múku a vareškou miešajte.
- Nakoniec prilejte olej a rukami vymieste mäkké, jemne lepivé cesto.
- Misu s cestom prikryte utierkou. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 45 – 60 minút, kým viditeľne nezväčší svoj objem.
- Kým cesto kysne, pripravte si dip. Uhorky nastrúhajte na najjemnejšom strúhadle. Potom z nich rukami zľahka vytlačte prebytočnú šťavu.
- Vyžmýkané uhorky zmiešajte s jogurtom, majonézou a nadrobno nasekaným kôprom. Dochuťte soľou, korením a prípadne štipkou chilli. Dajte do chladničky.
- Vykysnuté cesto vyklopte na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Zľahka ho prehneste a rozdeľte na 8 rovnakých častí.
- Z každej časti rukami alebo valčekom vytvarujte tenkú placku s hrúbkou asi 0,3 cm.
- Na panvici rozohrejte väčšiu vrstvu oleja (aspoň 1-2 cm). Olej musí byť horúci.
- Placky vkladajte do horúceho oleja a vyprážajte na strednom plameni z každej strany 2 – 3 minúty do krásnej zlatohnedej farby.
- Hotové placky odkladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk. Podávajte ich teplé s pripraveným dipom.
Videorecept
Tipy
- Doprajte cestu čas: Hoci je to netradičné cesto, stále je kysnuté. Naozaj ho nechajte kysnúť aspoň 45 minút na teplom mieste. Len tak budú placky po usmažení krásne mäkké a nadýchané.
- Omáčka bez zbytočnej vody: Aby bol dip pekne krémový a nie vodnatý, nastrúhané uhorky pred zmiešaním s jogurtom a majonézou zľahka vyžmýkajte v rukách.
- Správne vyprážanie: Oleja musí byť v panvici dostatok, aby v ňom placky mohli plávať. Jeho teplotu otestujte malým kúskom cesta – ak vypláva a začne okolo neho syčať, môžete začať.
Variácie
- Do cesta môžete pridať aj iné koreniny, napríklad drvenú rascu, sušený cesnak alebo štipku údenej papriky pre inú chuť.
- Namiesto kôpru v dipe môžete použiť nasekanú čerstvú petržlenovú vňať alebo pažítku.
Časté otázky
Aké uhorky sú najlepšie? Použite klasické sladkokyslé zavárané uhorky (nakladačky). Dôležité je použiť aj samotný nálev, ktorý dodá cestu jedinečnú chuť a kyslosť.
Cesto sa mi lepí. Mám pridať viac múky? Cesto má byť mäkké a môže sa mierne lepiť. Ak je naozaj príliš riedke, pridajte lyžicu múky. Pri tvarovaní placiek si však hlavne dobre pomúčte ruky aj pracovnú dosku.
Záver
Výsledkom je prekvapivo chutný a originálny slaný snack, ktorý je zvonku chrumkavý a zvnútra mäkký a nadýchaný. Je to skvelá a odvážna chuťovka, ktorou zaručene prekvapíte každú návštevu.
Recept vychádza z verzie od PRATİK YEMEK TARİFLERİ, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
