Keď som o plackách z kysnutého cesta s kyslými uhorkami počul prvýkrát, tiež som bol skeptický. Ale výsledok ma úplne ohromil. Sú prekvapivo jemné, nadýchané a majú úžasnú, slano-kyslú chuť, ktorú skvele dopĺňa svieži dip.
1. Najprv si pripravte cesto. Do vyššej nádoby dajte na kúsky nakrájané uhorky, prilejte uhorkový nálev a pridajte sušené droždie. Všetko spolu rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú tekutinu.
2. Túto zmes prelejte do misy. Postupne k nej pridávajte preosiatu múku a vareškou miešajte.
3. Nakoniec prilejte olej a rukami vymieste mäkké, jemne lepivé cesto.
4. Misu s cestom prikryte utierkou. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 45 – 60 minút, kým viditeľne nezväčší svoj objem.
5. Kým cesto kysne, pripravte si dip. Uhorky nastrúhajte na najjemnejšom strúhadle. Potom z nich rukami zľahka vytlačte prebytočnú šťavu.
6. Vyžmýkané uhorky zmiešajte s jogurtom, majonézou a nadrobno nasekaným kôprom. Dochuťte soľou, korením a prípadne štipkou chilli. Dajte do chladničky.
7. Vykysnuté cesto vyklopte na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Zľahka ho prehneste a rozdeľte na 8 rovnakých častí.
8. Z každej časti rukami alebo valčekom vytvarujte tenkú placku s hrúbkou asi 0,3 cm.
9. Na panvici rozohrejte väčšiu vrstvu oleja (aspoň 1-2 cm). Olej musí byť horúci.
10. Placky vkladajte do horúceho oleja a vyprážajte na strednom plameni z každej strany 2 – 3 minúty do krásnej zlatohnedej farby.
11. Hotové placky odkladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk. Podávajte ich teplé s pripraveným dipom.
Poznámky
1. Doprajte cestu čas: Hoci je to netradičné cesto, stále je kysnuté. Naozaj ho nechajte kysnúť aspoň 45 minút na teplom mieste. Len tak budú placky po usmažení krásne mäkké a nadýchané.2. Omáčka bez zbytočnej vody: Aby bol dip pekne krémový a nie vodnatý, nastrúhané uhorky pred zmiešaním s jogurtom a majonézou zľahka vyžmýkajte v rukách. Zbavíte sa tak prebytočnej vody.3. Správne vyprážanie: Oleja musí byť v panvici dostatok, aby v ňom placky mohli plávať. Jeho teplotu otestujte malým kúskom cesta – ak vypláva a začne okolo neho syčať, môžete začať.