Tekvicová roláda je dokonalým jesenným dezertom, ktorý si zamilujete na prvé sústo. So svojou jemnou, sladko korenistou chuťou a lahodnou krémovou plnkou sa stane neoddeliteľnou súčasťou vašich jesenných stolov.
Ak hľadáte tekvicovú roládu, ktorá je nielen chutná, ale aj rýchla na prípravu, tento recept je pre vás. Tekvicové korenie v spojení s krémovou plnkou vytvára dokonalý kontrast, ktorý poteší každého. Prečo si neužiť tento sladký hit jesene a pripraviť si dezert, ktorý vás zahreje aj v chladných dňoch?
Tekvicová roláda
Ingrediencie:
- ¼ šálky práškového cukru
- ¾ šálky hladkej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého nového korenia
- ¼ lyžičky mletého zázvoru
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- ¼ lyžičky soli
- 3 veľké vajcia
- 1 šálka kryštálového cukru
- ⅔ šálky tekvicového pyré
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Náplň:
- 1 balenie mascarpone
- 1 šálka preosiateho práškového cukru
- 6 lyžíc masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 190 °C a pripravte plech (25 × 38 cm) vystlaný papierom na pečenie. Nezabudnite nechať okraje papiera trochu vyčnievať, aby ste po upečení mohli koláč ľahšie vybrať z plechu.
- V stredne veľkej miske preosejte múku, soľ, korenie, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Premiešajte a odložte.
- Vo veľkej miske zmiešajte vajcia, vanilkový extrakt a kryštálový cukor. Mixujte, kým zmes nezosvetlí a nezíska hladkú konzistenciu.
- Pridajte tekvicové pyré do vaječnej zmesi a dôkladne rozmixujte, až kým nebude zmes hladká.
- Postupne pridávajte suchú zmes do mokrej zmesi a jemne premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech pomocou špachtle. Cesto bude redšie, čo je v poriadku. Pečte 13-15 minút, alebo kým sa koláč po jemnom stlačení nevráti späť.
- Po upečení koláč vyberte z formy a položte ho na mriežku, aby úplne vychladol.
- Pripravte plnku:
- V miske vyšľahajte mascarpone s maslom, kým nebudú nadýchané a hladké. Potom pridajte vanilkový extrakt a práškový cukor a šľahajte, kým sa plnka nezosvetlí.
- Rozvaľkajte vychladnutý koláč, potrite ho pripravenou plnkou, pričom nechajte asi pol centimetra voľného okraja na dvoch dlhých stranách a na jednej krátkej strane.
- Zrolujte koláč a zabaľte ho do potravinovej fólie. Uložte ho do chladničky aspoň na hodinu, aby plnka stuhla.
- Pred podávaním môžete roládu posypať práškovým cukrom a nakrájať ju ostrým zúbkovaným nožom.
Tipy:
- Pred pečením nezabudnite na cesto použiť papier na pečenie, aby sa ľahko odlepilo.
- Plnku pripravte z kvalitného mascarpone alebo krémového syra pre bohatšiu chuť.
- Cesto nechajte poriadne vychladnúť, kým ho naplníte krémom, aby sa roláda nerozpadla.
Tekvicová roláda- Video recept:
Tekvicová roláda s krémovou plnkou je skutočným jesenným hitom, ktorý si zamiluje celá rodina. Tento recept je nielen jednoduchý, ale aj výnimočne chutný, a preto by mal byť neodmysliteľnou súčasťou vášho jesenného pečenia. Neváhajte a vyskúšajte ho ešte dnes – vaši blízki vám poďakujú!
Súvisiace články:
Krémová tekvicová polievka: Jednoduchý trik na prípravu tej najlepšej tekvicovej polievky
4 rôzne ochutené sušienky z jedného cesta: Jednoduché maslové koláčiky
Chutná Oreo roláda bez pečenia: Jednoduchý recept len z dvoch ingrediencií!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála PreppyKitchen