Práve je krásne nedeľné ráno a ja mám pre vás presne ten pravý recept, ktorý navodí tú dokonalú víkendovú atmosféru. Tento hrnčekový makový koláč je presne taký – jednoduchý, rýchly a jeho vôňa pri pečení je doslova balzam na dušu. Je úžasne vláčny, plný bohatej makovej chuti a vďaka jednoduchej príprave ho zvládne naozaj každý.
Tajomstvo jeho dokonalej šťavnatosti spočíva v jednom malom triku, ktorý používali už naše babičky – mak najprv zalejeme horúcim mliekom. Vďaka tomu krásne zmäkne a uvoľní všetku svoju chuť. Poďme si spolu upiecť koláč, ktorý sa stane hviezdou vášho nedeľného popoludnia.
Ako pripraviť najlepší hrnčekový makový koláč?
Mletý mak zalejete horúcim mliekom a necháte ho napučať. Medzitým v mise vyšľaháte vajíčka s cukrom do peny. Potom už len pridáte olej, obe múky, kypriaci prášok a nakoniec aj vychladnutú makovú zmes. Všetko spolu zmiešate, vylejete na plech a upečiete.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia/varenia: 30 – 35 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 24 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/kúsok
- Trend: Rýchle pečenie / Hrnčekový koláč
Potrebujeme
- 1,5 hrnčeka mletého maku
- 1 hrnček horúceho mlieka (môže byť aj bezlaktózové)
- 1 hrnček trstinového cukru
- 2 ks vajec
- ½ hrnčeka oleja
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- Maslo a múka na vymastenie plechu
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Väčší plech (cca 30×40 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
- Do misky nasypte mletý mak a zalejte ho jedným hrnčekom horúceho mlieka. Dobre premiešajte a nechajte aspoň 10 minút postáť, aby mak napučal a zmäkol.
- Vo väčšej mise vyšľahajte celé vajcia s trstinovým a vanilkovým cukrom do bledej a nadýchanej peny.
- Do vaječnej peny pomaly, na nízkych otáčkach, zašľahajte olej.
- V samostatnej nádobe zmiešajte obe múky s kypriacim práškom do pečiva.
- Do vaječnej zmesi teraz striedavo vmiešavajte sypkú zmes a vychladnutú makovú zmes. Miešajte už len vareškou alebo stierkou, nie mixérom.
- Vymiešajte hladké, polotekuté cesto.
- Cesto vylejte na pripravený plech a stierkou ho rovnomerne rozotrite po celej ploche.
- Pečte v predhriatej rúre približne 30 – 35 minút. Otestujte špajdľou, či je koláč upečený – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
- Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť priamo na plechu.
Videorecept
Tipy
- Mak vždy zaparte: Nikdy nepoužívajte do cesta suchý mletý mak. Keď ho zalejete horúcim mliekom, krásne zmäkne, uvoľní chuť aj arómu a koláč bude vďaka tomu úžasne šťavnatý a vláčny.
- Hrnček majte stále rovnaký: Kúzlo hrnčekových koláčov je v jednoduchosti. Použite na odmeranie všetkých surovín jeden a ten istý hrnček (s objemom 250 ml) a úspech máte zaručený.
- Vylepšite ho lekvárom: Po vychladnutí môžete celý koláč potrieť tenkou vrstvou kyselkavého ríbezľového alebo slivkového lekváru a až potom ho poliať čokoládovou polevou. Bude ešte lepší.
Variácie
- Do cesta môžete pridať aj jeden nahrubo nastrúhané jablko pre extra vláčnosť alebo hrsť nasekaných vlašských orechov.
- Po vychladnutí koláč polejte citrónovou polevou (práškový cukor a citrónová šťava), ktorá skvele doplní chuť maku.
Časté otázky
Môžem použiť len hladkú múku? Áno, môžete, ale kombinácia hladkej a polohrubej múky zaručí lepšiu, nadýchanejšiu štruktúru koláča, ktorá je pre tento typ pečenia typická.
Ako dlho vydrží koláč čerstvý? Vďaka oleju a zaparenému maku je tento koláč krásne vláčny aj na druhý či tretí deň. Skladujte ho prikrytý pri izbovej teplote.
Záver
Výsledkom je nádherne voňavý a vláčny koláč, ktorý je tak jednoduchý, že sa stane vaším obľúbeným receptom na každú príležitosť. Podávajte ho nakrájaný na kocky, posypaný práškovým cukrom alebo s kopčekom kyslej smotany.
Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaření s Jančou, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.