Search

Nápad na letný obed – Pečené plnené papriky ako od babky

Pečené plnené papriky
Pečené plnené papriky

Obsah receptu

Publikované: 30. augusta 2024, 00:00

Túžite po klasickom letnom obede, ktorý vás prenesie späť do detstva? Tieto pečené plnené papriky, pripravené podľa babičkinho receptu, sú presne to, čo hľadáte. S lahodnou plnkou z mletého mäsa, ryže a zeleniny, zaliate bohatou paradajkovou omáčkou a upečené dozlatista, sú tieto papriky skutočnou symfóniou chutí.

Tento recept je jednoduchý na prípravu, ale výsledok je ohromujúci. Či už organizujete rodinnú večeru alebo len hľadáte chutné a výživné jedlo, tieto pečené plnené papriky zaručene potešia každého. Pripravte sa na explóziu chutí a vôní, ktoré vám pripomenú tie najkrajšie letné dni.

Pečené plnené papriky

Ingrediencie:

  • 14 až 15 malých paprík
  • 300 gramov cibule
  • 3 až 4 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 80 gramov mrkvy
  • 15 gramov cesnaku
  • 20 gramov petržlenovej vňate
  • 80 až 100 gramov slaniny (tuk, biela časť)
  • 800 gramov mletého hovädzieho mäsa
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice prášku sladkej červenej papriky
  • 100 gramov ryže
  • 200 gramov paradajok (nastrúhaných)
  • 100 gramov slaniny (na posypanie)
  • 500 gramov zemiakov
  • 120 gramov roztlačených paradajok
  • Približne 300 mililitrov vývaru (alebo použite polievkovú kocku rozpustenú vo vode)

Postup prípravy:

  1. Príprava paprík:
    • Papriky umyte a odstráňte z nich jadro, aby zostali celé na plnenie.
  2. Príprava náplne:
    • Na strednom ohni zohrejte rastlinný olej v panvici.
    • Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte 5 až 6 minút.
    • Pridajte nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájaný cesnak, a petržlenovú vňať.
    • Pridajte nadrobno nakrájanú slaninu (bielu časť) a všetko restujte ešte 2 minúty.
    • Pridajte mleté hovädzie mäso, duste ho 7 až 8 minút, potom pridajte soľ, korenie a prášok sladkej červenej papriky. Duste ďalšie 3 až 4 minúty.
    • Pridajte ryžu, nastrúhané paradajky a zamiešajte. Podľa potreby dosoľte.
  3. Plnenie paprík:
    • Pripravenou mäsovou zmesou naplňte papriky.
    • Na dno zapekacej nadoby nastrúhame paradajky a pridáme nakrájanú slaninu.
  4. Príprava zemiakov:
    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Rozložte ich na dno zapekacej nádoby.
  5. Príprava na pečenie:
    • Naplnené papriky položte na zemiaky.
    • Zalejte roztlačenými paradajkami a vývarom.
  6. Pečenie:
    • Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 45 minút.
    • Potom zvýšte teplotu na 225 °C a pečte ďalších 25 až 30 minút bez pokrievky, aby sa vrch pekne zapiekol.

Podávajte: Podávajte horúce, ideálne s čerstvým chlebom alebo inou prílohou podľa vašej chuti.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Experimentujte s plnkou: Nebojte sa pridať do plnky svoje obľúbené ingrediencie, ako napríklad kukuricu, hrášok alebo huby.
  • Použite rôzne druhy paprík: Vyskúšajte použiť kombináciu červených, žltých a zelených paprík pre farebnejší a vizuálne atraktívnejší pokrm.
  • Pridajte syr: Pre ešte bohatšiu chuť posypte papriky strúhaným syrom tesne pred dopečením.
  • Podávajte s rôznymi prílohami: Okrem chleba môžete papriky podávať aj s ryžou, zemiakovou kašou, alebo zeleninovým šalátom.

Pečené plnené papriky – Video recept:

Pečené plnené papriky sú skutočným pokladom slovenskej kuchyne. Tento recept je dôkazom toho, že aj z jednoduchých surovín sa dá vyčarovať jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj plné spomienok. Nechajte sa inšpirovať babičkinou kuchyňou a pripravte si tieto lahodné papriky ešte dnes.

Súvisiace články:

Kyslé papriky na zimu: Rýchla a jednoduchá technika konzervovania

Urodilo sa vám veľa papriky? S týmito pečenými paprikami so zemiakovou plnkou nikdy nebudete chcieť mäso – vynikajúce!

Pečené plnené červené papriky so syrom Feta: Cez leto ich robím niekoľkokrát týždenne


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty