Najúžasnejší NOVOROČNÝ KOLÁČ ŠTEDRÁK: Veľmi jednoduchý a chutný

Novoročný koláč Štedrák
Novoročný koláč Štedrák

Obsah receptu

Objavte s nami kúzlo tradičného slovenského pečenia s receptom na Novoročný koláč Štedrák! Tento recept, ktorý sme našli na YouTube kanáli LiViera Desserts, je ideálny pre všetkých, ktorí chcú privítať Nový rok s chutným a originálnym koláčom. Jeho príprava je jednoduchá, no zároveň plná bohatých vrstiev a rozmanitých plniek, ktoré predstavujú spojenie kulinárskeho majstrovstva a rodinnej tradície.

Koláč Štedrák je naozajstným klenotom slovenských Vianoc, ktorý sa vyznačuje svojou jedinečnosťou a výnimočnou chuťou. V našom recepte nájdete kombináciu kysnutého cesta a štyroch bohatých plniek – orechová, maková, lekvárová a tvarohová, ktoré spolu tvoria dokonalý gastronomický zážitok. Sledujte náš krok za krokom návod a premeňte svoje sviatočné pečenie na nezabudnuteľnú udalosť.

NOVOROČNÝ KOLÁČ ŠTEDRÁK

Hlavné Ingrediencie

  • Kysnuté cesto:
    • 300 g polohrubej múky
    • 300 g hrubej múky
    • 90 g práškového cukru
    • 80 g masla
    • 25 g čerstvého droždia
    • 250 ml teplého mlieka
    • 2 vaječné žĺtky
    • 1 lyžička soli
  • 1 celé vajce na potretie koláča

Plnky

  1. Orechová plnka:
    • 180 g zomletých orechov
    • 105 g práškového cukru
    • Pomarančová kôra (voliteľné)
    • 1 vrecko škoricového cukru
    • Horúca voda podľa potreby
  2. Maková plnka:
    • 180 g zomletého maku
    • 105 g práškového cukru
    • 1 vrecko vanilkového cukru
    • Citrónová kôra (voliteľné)
    • Horúca voda podľa potreby
  3. Lekvárová plnka:
    • 200 g slivkového lekváru
    • 2 lyžice cukru
    • 1 lyžica rumu
  4. Tvarohová plnka:
    • 300 g tvarohu
    • 2 lyžice práškového cukru
    • 1 vajce
    • 1 lyžica krupicovej múky
    • 1 vrecko vanilkového cukru

Postup prípravy

  1. Príprava kysnutého cesta:
    • V teplom mlieku rozmiešame droždie a lyžičku cukru, necháme v teple nakvasiť.
    • V mise zmiešame obe múky so soľou, pridáme nakvasený kvások, práškový cukor, žĺtky a maslo.
    • Miesime cesto, prilievame mlieko podľa potreby až kým nie je hladké a nelepí sa. Miesime asi 10 minút.
    • Cesto necháme na teplom mieste kysnúť približne 45 minút.
  2. Príprava plniek:
    • Orechovú, makovú, lekvárovú a tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním uvedených ingrediencií.
  3. Skladanie koláča:
    • Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 častí, vyvaľkáme na veľkosť pekáča 42 x 48 x 4 cm a vrstvíme s plnkami.
    • Po vrstvení všetkých plniek necháme koláč ešte 10 minút kysnúť.
  4. Pečenie:
    • Pred pečením potrieme koláč vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 40 minút.

NOVOROČNÝ KOLÁČ ŠTEDRÁKVideo recept

Vytvorte tento rok na svojom sviatočnom stole niečo výnimočné s naším receptom na Novoročný koláč Štedrák. Nielenže vás ohromí svojou chutnou a bohatou vrstvou, ale zároveň prinesie kúsok tradičnej slovenskej kultúry priamo do vášho domova. Užite si prípravu a tešte sa na pochvaly od rodiny a priateľov!

Súvisiace články

Najobľúbenejší dezert na sviatky! Šťavnatý bobuľový koláč, ktorý sa topí v ústach!

Vianočný kávový koláč: Jednoduchý a veľmi chutný koláčik z piškótového cesta!

Vianočné ORECHOVÉ ROLKY z kyslej smotany: Rýchle a krehučké koláčiky na sviatočný stôl


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty