Pripravte sa na dezert, ktorý je doslova pohladením pre dušu a chuťové poháriky. Tento jablkový koláč je presne to, čo si predstavíte pod pojmom dokonalá domáca maškrta. Spája v sebe tri neodolateľné vrstvy – sladké, šťavnaté kúsky jabĺk na dne, neskutočne vláčne a nadýchané cesto v strede, a to všetko korunované zamatovo jemným vanilkovým pudingom, ktorý sa na povrchu krásne zapečie. Každé sústo je explóziou dokonalej harmónie a verte nám, po ochutnaní budete súhlasiť, že je to absolútne nebo v ústach.
Hoci koláč vyzerá ako dielo od majstra cukrára, jeho príprava je prekvapivo jednoduchá a rýchla. Kúzlo spočíva v malom triku s predpečením cesta, vďaka ktorému puding neklesne na dno, ale vytvorí na povrchu krásnu krémovú vrstvu. Tento koláč je ideálny k poobedňajšej káve, ako sladké raňajky alebo kedykoľvek, keď dostanete chuť na niečo naozaj výnimočné.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: cca 30-35 minút
- Počet porcií: 1 torta (priemer formy 24-26 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cesto:
- 2 ks vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (alebo 1/4 ČL extraktu)
- 100 ml mlieka
- 50 ml oleja
- 200 g hladkej múky
- 13 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1 balíček)
- 2 ks väčších jabĺk (šťavnaté, sladkokyslé odrody)
Vanilkový puding:
- 1 ks vajca
- 50 g kryštálového cukru
- 15 g kukuričného škrobu
- 250 ml mlieka
Na dokončenie:
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava cesta a predpečenie:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 24-26 cm) dôkladne vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kocky alebo tenké mesiačiky. Rovnomerne ich rozložíme na dno pripravenej formy.
- Pripravíme cesto: Vo veľkej mise vyšľaháme celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej, nadýchanej peny.
- Do peny postupne tenkým prúdom zašľaháme olej a následne mlieko.
- V samostatnej miske zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva. Túto sypkú zmes potom zľahka vmiešame do tekutého základu, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto nalejeme rovnomerne na vrstvu jabĺk vo forme.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút.
Príprava pudingu a dopečenie:
- Kým sa korpus predpeká, pripravíme puding. V menšom hrnci zmiešame metličkou cukor a kukuričný škrob. Pridáme vajíčko a rozmiešame na hladkú kašičku bez hrudiek.
- Postupne prilejeme mlieko, dobre premiešame a za stáleho miešania na strednom plameni privedieme do varu. Varíme približne 1-2 minúty, kým puding viditeľne nezhustne.
- Po 15 minútach pečenia koláč opatrne vyberieme z rúry. Horúci puding nalejeme do cukrárskeho vrecka (alebo môžeme použiť aj lyžicu) a na povrch čiastočne upečeného cesta nanesieme puding v tvare špirály, mriežky alebo nepravidelných “ostrovčekov”.
- Koláč vrátime do rúry a dopečieme ďalších 15-20 minút. Otestujeme špajdľou – po zapichnutí do časti s cestom (nie do pudingu) musí vyjsť suchá.
- Upečený koláč necháme úplne vychladnúť vo forme. Až potom ho opatrne vyberieme a preložíme na servírovací tanier. Pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte lepšiu chuť môžete jablká na dne formy pred zaliatím cestom posypať lyžičkou škorice a pokvapkať citrónovou šťavou.
- Ak nemáte poruke cukrárske vrecko na puding, vôbec to nevadí. Puding môžete na predpečené cesto jednoducho naniesť lyžicou a vytvoriť tak pekný mramorový alebo fľakatý vzor.
- Koláč je najlepší v deň upečenia, kedy je cesto najvláčnejšie. Ak vám zostane, skladujte ho prikrytý v chladničke.
- Namiesto jabĺk môžete vyskúšať aj iné ovocie, napríklad hrušky, marhule alebo vykôstkované slivky.
Tento koláč je dôkazom toho, že aj z pár bežných surovín sa dá vyčarovať dezert, ktorý vyzerá aj chutí absolútne luxusne. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od ricette arabe, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, logickejší a spoľahlivejší na prípravu.