Hľadáte naozaj najrýchlejší citrónový dezert, aký existuje? Príprava týchto pohárov vám zaberie doslova 10 minút (aktívna príprava a varenie) a výsledok jednoducho musíte vyskúšať. Sú úžasne osviežujúce, krémové a navyše pripravené úplne bez vajec.
Pokiaľ hľadáte rýchly recept na osviežujúci dezert, pripravte si tieto citrónové poháre. Tento rýchly citrónový dezert budete mať uvarený ani nie za 10 minút a zvládne ho pripraviť skutočne každý, aj úplný začiatočník. Potrebuje už len čas na vychladnutie.
- Čas prípravy: cca 10 minút (+ chladenie)
- Čas chladenia: min. 2-3 hodiny
- Počet porcií: 4 poháre
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez pečenia (v rúre): Áno
- Bez vajec: Áno
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku (cca 38-40 g)
- 20 g kukuričného škrobu (cca 2 zarovnané PL)
- Jemne strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného (bio) citróna
- Čerstvá citrónová šťava (podľa chuti, napr. z 1/2 – 1 citróna)
- Voliteľné: 1-3 polievkové lyžice kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
Na ozdobu (voliteľné):
- Lístky čerstvej mäty
- Tenký plátok citróna
- Šľahačka
Postup prípravy
Postup prípravy:
- Pripravte si stredne veľký hrniec. Odmerajte si 500 ml mlieka. Približne 100 ml mlieka nalejte do malého pohára alebo misky.
- Do pohára s mliekom nasypte vanilkový pudingový prášok a kukuričný škrob. Metličkou dôkladne rozmiešajte dohladka, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- Zvyšných 400 ml mlieka nalejte do pripraveného hrnca. Pridajte jemne nastrúhanú citrónovú kôru a ak chcete dezert sladší, pridajte aj kryštálový cukor (1-3 PL podľa chuti).
- Hrniec postavte na stredný oheň a za občasného miešania priveďte mlieko s kôrou (a cukrom) takmer k varu.
- Keď je mlieko horúce, opäť premiešajte zmes pudingu a škrobu v pohári a za stáleho miešania metličkou ju pomaly prilejte do horúceho mlieka v hrnci.
- Zvýšte intenzitu miešania a varte na miernom ohni, kým puding nezhustne (podobne ako klasický puding). Trvá to zvyčajne 1-2 minúty od začiatku varu. Dôkladne miešajte najmä pri dne, aby sa zmes nepripálila.
- Hneď ako puding zhustne, odstavte hrniec z ohňa. Do horúceho pudingu vmiešajte čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu. Začnite s menším množstvom (napr. z polovice citróna), premiešajte, ochutnajte a prípadne pridajte viac šťavy pre výraznejšiu kyslosť.
Chladenie a servírovanie:
- Ešte horúci pripravený citrónový puding rozdeľte do 4 pripravených pohárov alebo dezertných misiek.
- Nechajte poháre najprv trochu vychladnúť pri izbovej teplote (môžete povrch prikryť potravinovou fóliou priloženou priamo na puding, aby sa nevytvorila kožka).
- Potom poháre vložte do chladničky a nechajte ich dôkladne vychladiť a stuhnúť aspoň 2 až 3 hodiny.
- Pred podávaním môžete vychladené citrónové poháre ozdobiť lístkom čerstvej mäty, tenkým plátkom citróna alebo kopčekom šľahačky. Servírujte dobre vychladené.
Videorecept
Tipy
- Aby som sa zaručene vyhol hrudkám, pudingový prášok a kukuričný škrob vždy najprv dôkladne rozmiešam v troške studeného mlieka (asi 100 ml z celkového množstva). Až túto hladkú zmes potom za stáleho miešania prilievam k zvyšnému horúcemu mlieku v hrnci.
- Puding varím za neustáleho miešania metličkou naozaj len krátko, 1-2 minúty po tom, ako začne hustnúť. Je dôležité miešať hlavne pri dne hrnca, aby sa nepripálil.
- Čerstvú citrónovú šťavu pridávam až úplne na záver, do horúceho, ale už odstaveného pudingu. Množstvo si vždy prispôsobím podľa toho, ako veľmi kyslý dezert chcem – radšej začnem s menším množstvom a ochutnám. Ak máte radi sladšie dezerty, určite nezabudnite pridať cukor už počas varenia mlieka.
- Horúci puding nalievam do pohárov. Aby sa na povrchu nevytvorila nepekná kožka počas chladnutia, prikryjem povrch každého pohára kúskom potravinovej fólie tak, aby sa dotýkala pudingu. Po vychladnutí fóliu jednoducho stiahnem. Ozdobenie mätou a plátkom citróna vyzerá veľmi sviežo.
Tento najrýchlejší citrónový dezert (hotový za 10 minút prípravy) si určite zamilujete. Vyskúšajte tieto jednoduché poháre bez vajec.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Klikajte a pečte