Search

Najlepšie zavarené PARADAJKY v octovom náleve: TOP RECEPT, ktorý sa vždy podarí!

Obsah receptu

Uchovajte si chuť slnkom zaliateho leta v každom pohári! S týmto overeným receptom na zavarené paradajky v sladkokyslom náleve to bude hračka. Predstavte si tie chladné zimné večery, kedy si otvoríte pohár plný vône kôpru, cesnaku a dokonale ochutených paradajok, ktoré okamžite oživia každé jedlo. Tento recept je hotový poklad, pretože kombinuje jednoduchosť prípravy s absolútne fantastickým výsledkom. Paradajky zostanú pevné, nepopraskajú a nálev je tak lahodný, že ho budete chcieť vyjedať lyžičkou priamo z pohára. Pripravte sa na komplimenty, pretože tieto zavárané paradajky chutia presne ako tie od babičky.

Príprava týchto domácich zaváraných paradajok je oveľa jednoduchšia, ako by sa mohlo zdať. Postup je veľmi priamy – stačí si nachystať čisté poháre, navrstviť do nich všetky voňavé koreniny spolu s paradajkami a paprikou a zaliať ich horúcim sladkokyslým nálevom. Žiadne zložité postupy, len čistá radosť zo zavárania. Poďte si s nami pripraviť túto dobrotu, ktorá sa stane hviezdou vašej špajze a záchranou pri príprave rýchlych a chutných jedál počas celého roka.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas varenia nálevu: cca 5 minút
  • Čas odležania (po zavarení): minimálne 2 týždne
  • Počet porcií/kusov: cca 8 pohárov (s objemom 720 ml)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na naplnenie pohárov:

  • 3000 g menších pevných paradajok
  • 1–2 hlávky cesnaku (olúpané, väčšie strúčiky prekrojené na polovicu)
  • 1–2 ks zelenej papriky (umyté, zbavené jadierok a nakrájané na pásiky)
  • 8 ks kvetu kôpru (čerstvého)
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • 16 guličiek nového korenia
  • 16 guličiek celého čierneho korenia
  • 8 ks bobkového listu
  • 8 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového)

Na sladší nálev:

  • 6000 ml vody
  • 8 PL octu 9%
  • 6 PL soli
  • 16 PL kryštálového cukru

Postup prípravy

Príprava surovín a plnenie pohárov:

  1. Paradajky dôkladne umyjeme a každú z nich okolo stopky niekoľkokrát prepichneme špáradlom alebo ihlou. Tento krok je dôležitý, aby počas zavárania nepopraskali. Papriku umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na širšie pásiky. Cesnak ošúpeme a väčšie strúčiky prekrojíme.
  2. Pripravíme si čisté, vysterilizované zaváracie poháre a viečka. Do každého pohára začneme vrstviť koreniny: na dno vložíme 1 bobkový list, 2 guličky nového korenia a 2 guličky čierneho korenia.
  3. Pridáme strúčiky cesnaku podľa chuti (približne 2-3 na pohár) a kvet kôpru. Poháre potom začneme tesne plniť pripravenými paradajkami, ktoré prekladáme pásikmi zelenej papriky.
  4. Na záver do každého pohára pridáme niekoľko vetvičiek umytej petržlenovej vňate.

Príprava nálevu a dokončenie:

  1. Takto naplnené poháre zalejeme vriacou vodou (zatiaľ bez dochutenia), voľne ich prikryjeme viečkami a necháme odstáť približne 10–15 minút, aby sa paradajky prehriali.
  2. Po uplynutí času vodu z pohárov opatrne zlejeme do jedného veľkého hrnca. Pridáme soľ, kryštálový cukor a ocot.
  3. Nálev privedieme k varu a za občasného miešania ho varíme 2–3 minúty, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.
  4. Do každého pohára s paradajkami teraz vlejeme 1 polievkovú lyžicu oleja.
  5. Poháre ihneď zalejeme horúcim sladkokyslým nálevom tak, aby boli paradajky úplne ponorené (približne 1 cm pod okraj). Okraje pohárov dôkladne očistíme.
  6. Poháre pevne uzavrieme vysterilizovanými viečkami, otočíme ich hore dnom, prikryjeme dekou alebo hrubou utierkou a necháme ich takto úplne vychladnúť (ideálne do nasledujúceho dňa).

Videorecept

Tipy

  1. Pre pikantnejšiu verziu rada do každého pohára pridám aj jednu malú feferónku alebo pár koliesok očisteného chrenu. Chuť bude ostrejšia a zaujímavejšia.
  2. Ak nemám poruke čerstvý kvet kôpru, bez problémov ho nahradím niekoľkými vetvičkami čerstvej kôprovej vňate alebo lyžičkou sušeného kôpru.
  3. Poháre po vychladnutí skladujem na tmavom a chladnom mieste, ideálne v pivnici alebo komore. Pred konzumáciou ich nechám odležať aspoň 2 týždne, aby sa všetky chute krásne prepojili.
  4. Tieto paradajky sú fantastickou prílohou k pečenému či grilovanému mäsu, ale skvele ich využijem aj v zime na obohatenie rôznych omáčok, cestovinových šalátov alebo len tak na chlieb s maslom.

S týmto receptom si kúsok leta jednoducho uzavriete do pohára. Vyskúšajte tieto sladkokyslé paradajky a uvidíte, že sa stanú obľúbenou a nenahraditeľnou stálicou vo vašej špajzi.

Recept je inšpirovaný verziou od PAZANDA ZAMIRA, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty