Search

Najlepšie venčeky z lístkového cesta: Plnené božským žĺtkovým krémom (Recept)

venčeky z lístkového cesta
Venčeky z lístkového cesta

Obsah receptu

Hľadáte recept na tie najlepšie venčeky z lístkového cesta, aké ste kedy ochutnali? Tieto, plnené božským domácim žĺtkovým krémom (crème pâtissière), sú presne také. Krehké, nadýchané lístkové cesto a lahodná vanilková plnka – jednoducho dokonalosť, ktorú zvládnete pripraviť aj doma.

Vyskúšajte tieto ľahké venčeky z lístkového cesta, ktoré sú oveľa jednoduchšie na prípravu ako tie klasické z odpaľovaného cesta. Naplniť ich môžete týmto skvelým žĺtkovým krémom, ale výborne chutia napríklad aj s čokoládovým či karamelovým krémom alebo len so šľahačkou a ovocím.

  • Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie krému a venčekov)
  • Čas pečenia: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: cca 10-15 venčekov (podľa veľkosti vykrajovačky)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje prípravu krému a prácu s lístkovým cestom)

Potrebujeme:

Venčeky z lístkového cesta:

  • 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (spolu cca 550 g, chladeného)
  • 1 vajce (na potretie)
  • Plátky mandlí (na posypanie, podľa chuti)

Žĺtkový krém (Crème Pâtissière):

  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru (cca 30 g)
  • 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu (cca 20-25 g)
  • Pár kvapiek vanilkového extraktu (alebo 1 ČL vanilkového cukru)
  • 1 polievková lyžica masla (cca 15 g)

Na dokončenie:

  • Práškový cukor (na posypanie)

Postup prípravy

Príprava žĺtkového krému:

  1. Najprv si pripravte krém, aby stihol úplne vychladnúť. Do menšieho hrnca nalejte približne 200 ml mlieka a na miernom ohni ho začnite zahrievať (nemalo by vrieť).
  2. Medzitým v miske metličkou dobre rozmiešajte 2 žĺtky s kryštálovým cukrom (2 PL), vanilkovým extraktom (alebo vanilkovým cukrom) a kukuričným škrobom. Prilejte zvyšných cca 50 ml studeného mlieka a vymiešajte dohladka, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
  3. Keď je mlieko v hrnci horúce (tesne pod bodom varu), za stáleho miešania metličkou doň pomaly prilejte žĺtkovú zmes so škrobom.
  4. Za neustáleho a dôkladného miešania (najmä pri dne) varte na miernom ohni, kým krém nezhustne do konzistencie hustého pudingu (trvá to len 1-2 minúty od zovretia).
  5. Hneď ako krém zhustne, odstavte ho z ohňa. Ihneď do horúceho krému vmiešajte lyžicu masla, kým sa úplne nerozpustí a nespojí s krémom.
  6. Povrch horúceho krému prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na krém, aby sa nevytvorila kožka) a nechajte ho najprv vychladnúť pri izbovej teplote, potom ho dajte úplne vychladiť do chladničky (aspoň 1-2 hodiny).

Príprava a pečenie venčekov:

  1. Rúru predhrejte na 180-190 °C (riaďte sa odporúčaním na obale cesta). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. V malej miske vidličkou zľahka rozšľahajte vajce na potretie.
  2. Rozvaľkané lístkové cesto vyberte z chladničky tesne pred spracovaním. Prvý plát cesta rozviňte na pracovnej doske. Položte naň druhý plát cesta. Môžete ich spolu ešte zľahka prejsť valčekom, aby sa spojili a boli o niečo tenšie (nie je to však nutné).
  3. Pomocou väčšej okrúhlej vykrajovačky (napr. priemer 8-10 cm) vykrajujte z dvojitej vrstvy cesta kolieska.
  4. Z každého vykrojeného kolieska potom pomocou menšej okrúhlej vykrajovačky (napr. priemer 3-4 cm) vykrojte stred. Získate tak prstence – venčeky.
  5. Vykrojené venčeky opatrne ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie. (Zvyšky cesta a vykrojené stredy môžete tiež upiecť – posypte ich cukrom a škoricou alebo len tak).
  6. Povrch každého venčeka potrite pomocou štetca alebo mašlovačky rozšľahaným vajíčkom.
  7. Posypte ich plátkami mandlí podľa chuti.
  8. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180-190 °C približne 15 až 20 minút. Venčeky by mali byť krásne zlatohnedé, nafúknuté a chrumkavé. Dĺžka pečenia závisí od vašej rúry.
  9. Upečené venčeky vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na kovovej mriežke.

Plnenie a dokončenie:

  1. Úplne vychladnutý žĺtkový krém vyberte z chladničky, odstráňte fóliu a krátko ho prešľahajte metličkou alebo mixérom dohladka, aby bol opäť krémový. Naplňte ním cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou (napr. hviezdičkovou).
  2. Úplne vychladnuté upečené venčeky opatrne prekrojte ostrým zúbkovaným nožom horizontálne napoly (ako žemľu).
  3. Na spodnú polovicu každého venčeka nastriekajte pomocou vrecka dostatočné množstvo žĺtkového krému.
  4. Prikryte vrchnou polovicou venčeka (tou s mandľami).
  5. Hotové naplnené venčeky pred podávaním bohato posypte cez sitko preosiatym práškovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvé, v deň prípravy, kedy je cesto najchrumkavejšie.

Videorecept

Tipy

  1. Pri príprave žĺtkového krému (crème pâtissière) dávam pozor, aby som škrob so žĺtkami a cukrom dobre rozmiešal v troche studeného mlieka. Túto zmes potom za stáleho miešania prilievam do horúceho mlieka a krátko povarím do zhustnutia. Fólia priamo na povrchu horúceho krému zabráni vytvoreniu kožky počas chladnutia. Pred plnením vychladnutý krém vždy prešľahám.
  2. Použitie dvoch vrstiev lístkového cesta na seba zabezpečí, že venčeky budú po upečení vyššie a pevnejšie. Pracujem vždy s dobre vychladeným cestom a vykrajujem ostrými vykrajovačkami.
  3. Venčeky pečiem dozlatista. Po upečení ich nechám úplne vychladnúť a až potom ich opatrne prekrojím zúbkovaným nožom. Sú dosť krehké.
  4. Krém striekam na spodnú časť pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Prikryjem vrchnou časťou a bohato pocukrujem. Tieto venčeky sú najlepšie čerstvé, keď je cesto ešte krásne chrumkavé a kontrastuje s jemným krémom.

Toto sú naozaj najlepšie venčeky z lístkového cesta, aké si môžete doma pripraviť. Plnené božským žĺtkovým krémom sú jednoducho neodolateľné a oveľa jednoduchšie ako tie klasické z odpaľovaného cesta.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od ricette arabe

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty