Hľadáte recept na tie najlepšie venčeky z lístkového cesta, aké ste kedy ochutnali? Tieto, plnené božským domácim žĺtkovým krémom (crème pâtissière), sú presne také. Krehké, nadýchané lístkové cesto a lahodná vanilková plnka – jednoducho dokonalosť, ktorú zvládnete pripraviť aj doma.
Vyskúšajte tieto ľahké venčeky z lístkového cesta, ktoré sú oveľa jednoduchšie na prípravu ako tie klasické z odpaľovaného cesta. Naplniť ich môžete týmto skvelým žĺtkovým krémom, ale výborne chutia napríklad aj s čokoládovým či karamelovým krémom alebo len so šľahačkou a ovocím.
- Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie krému a venčekov)
- Čas pečenia: cca 15-20 minút
- Počet porcií: cca 10-15 venčekov (podľa veľkosti vykrajovačky)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje prípravu krému a prácu s lístkovým cestom)
Potrebujeme:
Venčeky z lístkového cesta:
- 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (spolu cca 550 g, chladeného)
- 1 vajce (na potretie)
- Plátky mandlí (na posypanie, podľa chuti)
Žĺtkový krém (Crème Pâtissière):
- 250 ml plnotučného mlieka
- 2 žĺtky
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru (cca 30 g)
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu (cca 20-25 g)
- Pár kvapiek vanilkového extraktu (alebo 1 ČL vanilkového cukru)
- 1 polievková lyžica masla (cca 15 g)
Na dokončenie:
- Práškový cukor (na posypanie)
Postup prípravy
Príprava žĺtkového krému:
- Najprv si pripravte krém, aby stihol úplne vychladnúť. Do menšieho hrnca nalejte približne 200 ml mlieka a na miernom ohni ho začnite zahrievať (nemalo by vrieť).
- Medzitým v miske metličkou dobre rozmiešajte 2 žĺtky s kryštálovým cukrom (2 PL), vanilkovým extraktom (alebo vanilkovým cukrom) a kukuričným škrobom. Prilejte zvyšných cca 50 ml studeného mlieka a vymiešajte dohladka, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- Keď je mlieko v hrnci horúce (tesne pod bodom varu), za stáleho miešania metličkou doň pomaly prilejte žĺtkovú zmes so škrobom.
- Za neustáleho a dôkladného miešania (najmä pri dne) varte na miernom ohni, kým krém nezhustne do konzistencie hustého pudingu (trvá to len 1-2 minúty od zovretia).
- Hneď ako krém zhustne, odstavte ho z ohňa. Ihneď do horúceho krému vmiešajte lyžicu masla, kým sa úplne nerozpustí a nespojí s krémom.
- Povrch horúceho krému prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na krém, aby sa nevytvorila kožka) a nechajte ho najprv vychladnúť pri izbovej teplote, potom ho dajte úplne vychladiť do chladničky (aspoň 1-2 hodiny).
Príprava a pečenie venčekov:
- Rúru predhrejte na 180-190 °C (riaďte sa odporúčaním na obale cesta). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. V malej miske vidličkou zľahka rozšľahajte vajce na potretie.
- Rozvaľkané lístkové cesto vyberte z chladničky tesne pred spracovaním. Prvý plát cesta rozviňte na pracovnej doske. Položte naň druhý plát cesta. Môžete ich spolu ešte zľahka prejsť valčekom, aby sa spojili a boli o niečo tenšie (nie je to však nutné).
- Pomocou väčšej okrúhlej vykrajovačky (napr. priemer 8-10 cm) vykrajujte z dvojitej vrstvy cesta kolieska.
- Z každého vykrojeného kolieska potom pomocou menšej okrúhlej vykrajovačky (napr. priemer 3-4 cm) vykrojte stred. Získate tak prstence – venčeky.
- Vykrojené venčeky opatrne ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie. (Zvyšky cesta a vykrojené stredy môžete tiež upiecť – posypte ich cukrom a škoricou alebo len tak).
- Povrch každého venčeka potrite pomocou štetca alebo mašlovačky rozšľahaným vajíčkom.
- Posypte ich plátkami mandlí podľa chuti.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180-190 °C približne 15 až 20 minút. Venčeky by mali byť krásne zlatohnedé, nafúknuté a chrumkavé. Dĺžka pečenia závisí od vašej rúry.
- Upečené venčeky vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na kovovej mriežke.
Plnenie a dokončenie:
- Úplne vychladnutý žĺtkový krém vyberte z chladničky, odstráňte fóliu a krátko ho prešľahajte metličkou alebo mixérom dohladka, aby bol opäť krémový. Naplňte ním cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou (napr. hviezdičkovou).
- Úplne vychladnuté upečené venčeky opatrne prekrojte ostrým zúbkovaným nožom horizontálne napoly (ako žemľu).
- Na spodnú polovicu každého venčeka nastriekajte pomocou vrecka dostatočné množstvo žĺtkového krému.
- Prikryte vrchnou polovicou venčeka (tou s mandľami).
- Hotové naplnené venčeky pred podávaním bohato posypte cez sitko preosiatym práškovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvé, v deň prípravy, kedy je cesto najchrumkavejšie.
Videorecept
Tipy
- Pri príprave žĺtkového krému (crème pâtissière) dávam pozor, aby som škrob so žĺtkami a cukrom dobre rozmiešal v troche studeného mlieka. Túto zmes potom za stáleho miešania prilievam do horúceho mlieka a krátko povarím do zhustnutia. Fólia priamo na povrchu horúceho krému zabráni vytvoreniu kožky počas chladnutia. Pred plnením vychladnutý krém vždy prešľahám.
- Použitie dvoch vrstiev lístkového cesta na seba zabezpečí, že venčeky budú po upečení vyššie a pevnejšie. Pracujem vždy s dobre vychladeným cestom a vykrajujem ostrými vykrajovačkami.
- Venčeky pečiem dozlatista. Po upečení ich nechám úplne vychladnúť a až potom ich opatrne prekrojím zúbkovaným nožom. Sú dosť krehké.
- Krém striekam na spodnú časť pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Prikryjem vrchnou časťou a bohato pocukrujem. Tieto venčeky sú najlepšie čerstvé, keď je cesto ešte krásne chrumkavé a kontrastuje s jemným krémom.
Toto sú naozaj najlepšie venčeky z lístkového cesta, aké si môžete doma pripraviť. Plnené božským žĺtkovým krémom sú jednoducho neodolateľné a oveľa jednoduchšie ako tie klasické z odpaľovaného cesta.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od ricette arabe