Hľadáte recept na tie naozaj najlepšie ryžovo-zemiakové placky, ktoré sú nielen fantasticky chutné a sýte, ale aj jednoduché na prípravu a skvelé na zužitkovanie zvyškov? Tento recept si určite zamilujete. Kombinácia ryže, zemiakov, orestovanej zeleniny a chrumkavého obalu z kefírového cestíčka je jednoducho neodolateľná.
Ak hľadáte inšpiráciu na prípravu rýchleho a ľahkého jedla, ktoré je navyše výživné, vyskúšajte tento recept. Výhodou ryžovo-zemiakových placiek je, že ich pripravíte jednoducho, skvele chutia teplé aj za studena a môžete ich podávať ako hlavné jedlo, prílohu alebo chutnú desiatu či večeru.
- Čas prípravy: cca 45 minút (+ varenie ryže a zemiakov, ak nemáte zvyšky)
- Čas vyprážania: cca 20-25 minút (celkovo)
- Počet porcií: cca 14 kusov (4-6 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Základ na placky:
- cca 300-350 g uvarenej ryže (zodpovedá cca 170-200 g suchej ryže, napr. guľatozrnná alebo dlhozrnná), ideálne vychladnutej
- 500 g zemiakov (ideálne varný typ B alebo C), uvarených a roztlačených na kašu, vychladnutých
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 stredne veľká mrkva
- 2 polievkové lyžice bravčovej masti (sadla) alebo rastlinného oleja (na restovanie zeleniny)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej najemno)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Mletá sladká paprika podľa chuti (cca 1/2 – 1 ČL)
Cestíčko na obaľovanie:
- 2 vajcia
- 200 ml kefíru (alebo kyslej smotany/bieleho jogurtu)
- 150 g hladkej múky (preosiatej)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy (sóda bikarbóna)
Na vyprážanie:
- Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový) v dostatočnom množstve (cca 0,5 – 1 cm vrstva na panvici)
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka (nasekaná) na ozdobu
- Obľúbený dip (napr. cesnakový, bylinkový, jogurtový)
Potrebujeme tiež:
- Hrniec na varenie ryže a zemiakov
- Šťuchadlo na zemiaky
- Väčšia panvica na restovanie zeleniny a vyprážanie placiek
- Papierové utierky
Postup prípravy
Príprava ryže a zemiakov (ak nemáte uvarené zvyšky):
- Ryžu (cca 170-200 g suchej) prepláchnite a uvarte v osolenej vode domäkka podľa návodu na obale. Scedte a nechajte úplne vychladnúť.
- Zemiaky (500 g) ošúpte, nakrájajte na väčšie kusy, zalejte studenou osolenou vodou a uvarte domäkka (cca 20-25 minút). Scedte a roztlačte na kašu pomocou šťuchadla. Nechajte úplne vychladnúť.

Príprava zeleninového základu a hmoty na placky:
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Mrkvu očistite a nastrúhajte nahrubo alebo nakrájajte na veľmi malé kocky/tenké prúžky. Cesnak ošúpte a prelisujte. Petržlenovú vňať nasekajte najemno.
- Na panvici rozohrejte na strednom ohni masť alebo olej (2 PL). Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita. Pridajte pripravenú mrkvu a spolu restujte za občasného miešania asi 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
- Vo veľkej mise zmiešajte vychladnutú uvarenú ryžu, vychladnutú zemiakovú kašu a mierne vychladnutú orestovanú cibuľu s mrkvou.
- Pridajte prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a mletú sladkú papriku podľa chuti.
- Všetko spolu dôkladne premiešajte vareškou alebo rukami, aby vznikla kompaktná hmota, z ktorej sa dajú tvarovať placky. Ak je hmota príliš suchá, pridajte lyžicu kefíru/smotany; ak príliš riedka/lepivá, pridajte trochu strúhanky.
Príprava cestíčka a vyprážanie:
- Pripravte si cestíčko na obaľovanie: V hlbšom tanieri alebo miske vidličkou alebo metličkou rozšľahajte 2 vajcia. Pridajte kefír (alebo kyslú smotanu/jogurt, 200 ml) a soľ (1/2 ČL). Postupne zašľahajte preosiatu hladkú múku (150 g) zmiešanú s jedlou sódou (1/2 ČL), kým nevznikne hladké cestíčko hustoty asi ako na lievance.
- Z pripravenej ryžovo-zemiakovej hmoty tvarujte rukami (môžete si ich navlhčiť) okrúhle placky s priemerom cca 7 cm a hrúbkou asi 1-1,5 cm.
- Každú vytvarovanú placku opatrne obaľte v pripravenom cestíčku zo všetkých strán.
- Na väčšej panvici rozohrejte na strednom ohni vrstvu oleja (cca 0,5 – 1 cm). Olej musí byť dostatočne horúci.
- Opatrne vkladajte obalené placky do horúceho oleja (nesmažte ich príliš veľa naraz).
- Smažte z jednej strany približne 3 až 4 minúty, kým nie sú pekne zlatohnedé a chrumkavé.
- Opatrne ich obracačkou otočte a smažte ďalšie 3-4 minúty aj z druhej strany dozlatista.
- Hotové usmažené placky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sa odsal prebytočný tuk. Takto postupne vysmažte všetky placky.
Servírovanie:
- Podávajte teplé alebo aj studené. Pred podávaním môžete posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
- Výborne chutia samotné, alebo s obľúbeným dipom (cesnakovým, bylinkovým, jogurtovým) či ako príloha k mäsu alebo zeleninovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Tieto placky sú skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšky varenej ryže a zemiakov. Ak ich nemáte, jednoducho si ich uvarte vopred a nechajte poriadne vychladnúť. Zemiaky roztlačte na kašu.
- Zeleninový základ tvorí orestovaná cibuľa a mrkva (môžete pridať aj petržlen či zeler), ktorý vmiešam do zmesi ryže a zemiakov spolu s cesnakom, petržlenovou vňaťou a koreninami. Hmotu dobre premiešam a tvarujem placky.
- Cestíčko na obaľovanie z kefíru (alebo kyslej smotany či jogurtu), vajec, múky a sódy bikarbóny dodá plackám po usmažení zaujímavú chuť a textúru. Placky v ňom len zľahka obalím.
- Vyprážam ich na panvici na strednom ohni v primeranej vrstve oleja z oboch strán dozlatista. Hotové nechám odkvapkať na papierových utierkach. Sú naozaj chutné a sýte, výborné teplé aj na druhý deň studené.

Toto je TOP recept na tie najlepšie ryžovo-zemiakové placky, aké ste jedli. Chutné, sýte a prekvapivo jednoduché – recept, ktorý si určite zamilujete a uložíte.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od SUPER KELINCHAK