Search

Najlepšie nepečená jahodová torta s mascarpone: Vyzerá luxusne a je úplne jednoduchá

Nepečená jahodová torta s mascarpone
Nepečená jahodová torta s mascarpone

Obsah receptu

Publikované: 17. októbra 2025, 11:00

Hľadáte dezert, ktorý vyzerá ako z luxusnej cukrárne, no nepotrebujete naň ani zapnúť rúru? Toto je on. Je to môj tajný tromf na letné oslavy, pretože je neuveriteľne svieži, ľahký a prípravu zvládne naozaj každý. Nikto vám neuverí, že ste ho nepiekli.

Zabudnite na zrazené krémy. S týmto receptom vám prezradím jednoduchý trik, vďaka ktorému bude vaša plnka vždy dokonale pevná a nadýchaná. Táto torta je stelesnením elegancie a sviežej letnej chuti.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 min
  • Čas chladenia: min. 6 hodín (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: 1 torta (cca 12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/rez
  • Trend: Nepečený dezert / Letný dezert

Potrebujeme

pre okrúhlu formu s priemerom 20-22 cm

Základ:

  • 300 g dlhých cukrárskych piškót
  • 250 ml pomarančovej šťavy (na namáčanie)

Krém z mascarpone:

  • 500 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
  • 250 g mascarpone (dobre vychladené)
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 balíček stužovača šľahačky

Jahodová poleva:

  • 500 g čerstvých alebo mrazených jahôd
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček červeného tortového želé v prášku
  • 1 ČL citrónovej šťavy

Postup prípravy

Príprava formy a krému:

  1. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 20-22 cm) dôkladne vysteľte potravinovou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje.
  2. Toto je najdôležitejší krok pre pevný krém! V mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s práškovým cukrom a stužovačom na pevnú šľahačku.
  3. V druhej miske krátko a jemne premiešajte mascarpone, aby zmäklo.
  4. Do mascarpone teraz opatrne, na dvakrát, stierkou vmiešajte pripravenú šľahačku. Vznikne dokonale hladký a nadýchaný krém.

Vrstvenie torty:

  1. Piškóty na sekundu namočte do pomarančovej šťavy a vyskladajte ich postojačky po celom obvode formy. Zvyšnými piškótami vyložte dno.
  2. Na dno z piškót natrite polovicu pripraveného krému.
  3. Na krém poukladajte ďalšiu vrstvu namočených piškót.
  4. Natrite zvyšok krému a na vrch poukladajte poslednú vrstvu piškót.
  5. Tortu prikryte prečnievajúcou fóliou a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 6 hodín, ideálne na celú noc.

Dokončenie:

  1. Pripravte si jahodovú polevu. Približne 200 g jahôd rozmixujte s cukrom. Zvyšných 300 g nakrájajte na plátky alebo menšie kúsky.
  2. Tortové želé pripravte podľa návodu na obale, ale namiesto vody použite rozmixované jahody (v prípade potreby dolejte vodou do požadovaného objemu).
  3. Zmes krátko povarte. Odstavte a vmiešajte nakrájané jahody a citrónovú šťavu. Nechajte úplne vychladnúť.
  4. Stuhnutú tortu opatrne vyklopte na servírovací tanier. Na vrch rovnomerne nalejte vychladnutú jahodovú polevu a vložte ešte na pár minút do chladničky, aby poleva stuhla.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Krém, ktorý vždy drží tvar: Všetky suroviny na krém (mascarpone, smotana) musia byť naozaj dôkladne vychladené z chladničky. Po spojení mascarpone so šľahačkou krém už len zľahka spájajte stierkou, nie mixérom, aby sa nezrazil.
  2. Piškóty nenamáčajte dlho: Piškóty ponorte do šťavy naozaj len na zlomok sekundy. Nasajú tekutinu veľmi rýchlo a ak by ste ich nechali dlhšie, torta by bola príliš rozmočená.

Jednoduché variácie

  • Malinová torta: Namiesto jahôd použite čerstvé maliny. Sú príjemne kyselkavé a vytvoria skvelý kontrast so sladkým krémom.
  • Tiramisu verzia: Piškóty namáčajte v silnej vychladnutej káve (môžete pridať aj trochu mandľového likéru Amaretto) a vrch torty posypte kakaom namiesto jahodovej polevy.

Tortu krájajte nožom namočeným v horúcej vode a podávajte dobre vychladenú.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Ricette dolci, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty