Publikované: 17. októbra 2025, 11:00
Hľadáte dezert, ktorý vyzerá ako z luxusnej cukrárne, no nepotrebujete naň ani zapnúť rúru? Toto je on. Je to môj tajný tromf na letné oslavy, pretože je neuveriteľne svieži, ľahký a prípravu zvládne naozaj každý. Nikto vám neuverí, že ste ho nepiekli.
Zabudnite na zrazené krémy. S týmto receptom vám prezradím jednoduchý trik, vďaka ktorému bude vaša plnka vždy dokonale pevná a nadýchaná. Táto torta je stelesnením elegancie a sviežej letnej chuti.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
 - Čas chladenia: min. 6 hodín (ideálne cez noc)
 - Počet porcií: 1 torta (cca 12 rezov)
 - Náročnosť: Jednoduchá
 - Kalorická hodnota: cca 280 kcal/rez
 - Trend: Nepečený dezert / Letný dezert
 
Potrebujeme
pre okrúhlu formu s priemerom 20-22 cm
Základ:
- 300 g dlhých cukrárskych piškót
 - 250 ml pomarančovej šťavy (na namáčanie)
 
Krém z mascarpone:
- 500 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
 - 250 g mascarpone (dobre vychladené)
 - 3 PL práškového cukru
 - 1 balíček stužovača šľahačky
 
Jahodová poleva:
- 500 g čerstvých alebo mrazených jahôd
 - 2 PL kryštálového cukru
 - 1 balíček červeného tortového želé v prášku
 - 1 ČL citrónovej šťavy
 
Postup prípravy
Príprava formy a krému:
- Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 20-22 cm) dôkladne vysteľte potravinovou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje.
 - Toto je najdôležitejší krok pre pevný krém! V mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s práškovým cukrom a stužovačom na pevnú šľahačku.
 - V druhej miske krátko a jemne premiešajte mascarpone, aby zmäklo.
 - Do mascarpone teraz opatrne, na dvakrát, stierkou vmiešajte pripravenú šľahačku. Vznikne dokonale hladký a nadýchaný krém.
 
Vrstvenie torty:
- Piškóty na sekundu namočte do pomarančovej šťavy a vyskladajte ich postojačky po celom obvode formy. Zvyšnými piškótami vyložte dno.
 - Na dno z piškót natrite polovicu pripraveného krému.
 - Na krém poukladajte ďalšiu vrstvu namočených piškót.
 - Natrite zvyšok krému a na vrch poukladajte poslednú vrstvu piškót.
 - Tortu prikryte prečnievajúcou fóliou a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 6 hodín, ideálne na celú noc.
 
Dokončenie:
- Pripravte si jahodovú polevu. Približne 200 g jahôd rozmixujte s cukrom. Zvyšných 300 g nakrájajte na plátky alebo menšie kúsky.
 - Tortové želé pripravte podľa návodu na obale, ale namiesto vody použite rozmixované jahody (v prípade potreby dolejte vodou do požadovaného objemu).
 - Zmes krátko povarte. Odstavte a vmiešajte nakrájané jahody a citrónovú šťavu. Nechajte úplne vychladnúť.
 - Stuhnutú tortu opatrne vyklopte na servírovací tanier. Na vrch rovnomerne nalejte vychladnutú jahodovú polevu a vložte ešte na pár minút do chladničky, aby poleva stuhla.
 
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krém, ktorý vždy drží tvar: Všetky suroviny na krém (mascarpone, smotana) musia byť naozaj dôkladne vychladené z chladničky. Po spojení mascarpone so šľahačkou krém už len zľahka spájajte stierkou, nie mixérom, aby sa nezrazil.
 - Piškóty nenamáčajte dlho: Piškóty ponorte do šťavy naozaj len na zlomok sekundy. Nasajú tekutinu veľmi rýchlo a ak by ste ich nechali dlhšie, torta by bola príliš rozmočená.
 
Jednoduché variácie
- Malinová torta: Namiesto jahôd použite čerstvé maliny. Sú príjemne kyselkavé a vytvoria skvelý kontrast so sladkým krémom.
 - Tiramisu verzia: Piškóty namáčajte v silnej vychladnutej káve (môžete pridať aj trochu mandľového likéru Amaretto) a vrch torty posypte kakaom namiesto jahodovej polevy.
 
Tortu krájajte nožom namočeným v horúcej vode a podávajte dobre vychladenú.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Ricette dolci, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
								