Publikované: 2. októbra 2025, 15:12
Sú recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a časom nestrácajú nič zo svojej geniality. Presne taký je tento recept na maďarské kurča. Mám ho už takmer 40 rokov a môžem s čistým svedomím povedať, že je stále neprekonateľný. Je to poctivá, hustá a neskutočne chutná šťava s mäsom, ktoré sa po pomalom dusení doslova rozpadá na jazyku.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 1 hodina
- Počet porcií: 4-6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 600 kcal/porcia
- Trend: Domáca klasika / Tradičné recepty
Potrebujeme
- 1 kg kuracích stehien (horné a dolné)
- 2 ks veľkej cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 ks veľká červená paprika
- 3 ks zrelých paradajok (alebo 2 PL pretlaku a 200 ml pasaty)
- 1 PL mletej sladkej papriky
- 1 PL hladkej múky
- 1 bobkový list
- pár zrniek celého čierneho korenia
- hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- hrsť nasekaného čerstvého kôpru
- štipka cukru
- soľ, mleté čierne korenie
- olej a maslo na opekanie
Postup prípravy
- Príprava mäsa. Kuracie stehná umyte, osušte a ak sú veľké, preknite v kĺbe. Na koži urobte 2-3 zárezy. Z oboch strán mäso výdatne osoľte a okoreňte.
- Opekanie mäsa. Na veľkej, hlbšej panvici alebo v hrnci rozohrejte zmes oleja a masla. Kuracie kusy na nej sprudka opečte z oboch strán do krásnej zlatohnedej farby, začnite stranou s kožou.
- Opečené mäso vyberte z panvice a odložte bokom na tanier.
- Príprava základu. Do tej istej panvice, kde zostal výpek z mäsa, pridajte najemno nasekanú cibuľu. Zľahka ju osoľte, pridajte štipku cukru a restujte do sklovita a jemne dozlatista.
- Pridajte prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak a nahrubo nastrúhanú čerstvú papriku. Za stáleho miešania restujte ďalšie 3-4 minúty.
- Dokončenie omáčky. Stiahnite panvicu z ohňa, pridajte 1 PL mletej sladkej papriky a 1 PL hladkej múky. Rýchlo premiešajte (asi 30 sekúnd), aby sa paprika rozvoňala, ale nespálila a nezhorkla.
- Vráťte panvicu na oheň a ihneď pridajte nahrubo nastrúhané čerstvé paradajky (alebo pretlak). Miešajte, kým sa všetko nespojí do hustej zmesi.
- Dusenie. Do omáčky vráťte opečené kusy kurčaťa aj so všetkou šťavou, ktorú pustili na tanieri. Pridajte bobkový list a pár zrniek celého čierneho korenia. Ak je zmes príliš hustá, môžete podliať trochou horúcej vody alebo vývaru.
- Prikryte pokrievkou, stíšte plameň na minimum a pomaly duste 40-50 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a neoddeľuje sa od kosti. V polovici dusenia mäso otočte.
- Na záver do hotového jedla vmiešajte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a kôpor. Vypnite oheň, opäť prikryte a nechajte ešte 10 minút odpočívať, aby sa chute dokonale prepojili.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo dokonalej farby a chuti. Mletú papriku nikdy nesypte priamo do horúceho oleja na dlho, lebo zhorkne a pokazí celé jedlo. Najlepší trik, ktorý používali aj naše babičky, je stiahnuť panvicu z ohňa, rýchlo vmiešať papriku s múkou a hneď pridať tekutú zložku – v tomto prípade šťavnaté paradajky. Paprika sa krásne rozvonia, pustí sýtu červenú farbu a nikdy sa nespáli.
- Nastrúhaná zelenina pre hustú omáčku. Nastrúhanie čerstvej papriky a paradajok (namiesto krájania na veľké kusy) je skvelá finta. Zelenina sa počas varenia takmer úplne rozvarí a spolu s múkou vytvorí úžasne hustú, krémovú a bohatú omáčku bez potreby pridávania akejkoľvek smotany.
Jednoduché variácie
- Ako z toho spraviť paprikáš? Ak máte radi klasický smotanový paprikáš, na záver do hotovej, odstavenej omáčky vmiešajte 150 ml kyslej smotany, ktorú ste si vopred v miske rozmiešali s trochou horúcej omáčky, aby sa nezrazila.
- Pikantná verzia: Pre milovníkov ostrej chuti pridajte do cibuľového základu aj jednu najemno nasekanú čili papričku alebo na záver dochuťte jedlo štipkou pálivej mletej papriky.
Výsledkom je poctivé, husté a neuveriteľne voňavé jedlo, ktoré vás okamžite prenesie do pravej maďarskej čárdy. Podávajte klasicky s domácimi haluškami, kolienkami alebo s čerstvým chlebom na vytieranie tej božskej omáčky.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube УХ ТЫ,КУХНЯ, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
