Search

Najlepšie maďarské kurča na šťave, aké som kedy jedla. Tento 40-ročný recept je stále neprekonateľný.

Kurací perkelt na maďarský spôsob
Kurací perkelt na maďarský spôsob

Obsah receptu

Publikované: 2. októbra 2025, 15:12

Sú recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a časom nestrácajú nič zo svojej geniality. Presne taký je tento recept na maďarské kurča. Mám ho už takmer 40 rokov a môžem s čistým svedomím povedať, že je stále neprekonateľný. Je to poctivá, hustá a neskutočne chutná šťava s mäsom, ktoré sa po pomalom dusení doslova rozpadá na jazyku.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 1 hodina
  • Počet porcií: 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 600 kcal/porcia
  • Trend: Domáca klasika / Tradičné recepty

Potrebujeme

  • 1 kg kuracích stehien (horné a dolné)
  • 2 ks veľkej cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks veľká červená paprika
  • 3 ks zrelých paradajok (alebo 2 PL pretlaku a 200 ml pasaty)
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 bobkový list
  • pár zrniek celého čierneho korenia
  • hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • hrsť nasekaného čerstvého kôpru
  • štipka cukru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej a maslo na opekanie

Postup prípravy

  1. Príprava mäsa. Kuracie stehná umyte, osušte a ak sú veľké, preknite v kĺbe. Na koži urobte 2-3 zárezy. Z oboch strán mäso výdatne osoľte a okoreňte.
  2. Opekanie mäsa. Na veľkej, hlbšej panvici alebo v hrnci rozohrejte zmes oleja a masla. Kuracie kusy na nej sprudka opečte z oboch strán do krásnej zlatohnedej farby, začnite stranou s kožou.
  3. Opečené mäso vyberte z panvice a odložte bokom na tanier.
  4. Príprava základu. Do tej istej panvice, kde zostal výpek z mäsa, pridajte najemno nasekanú cibuľu. Zľahka ju osoľte, pridajte štipku cukru a restujte do sklovita a jemne dozlatista.
  5. Pridajte prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak a nahrubo nastrúhanú čerstvú papriku. Za stáleho miešania restujte ďalšie 3-4 minúty.
  6. Dokončenie omáčky. Stiahnite panvicu z ohňa, pridajte 1 PL mletej sladkej papriky a 1 PL hladkej múky. Rýchlo premiešajte (asi 30 sekúnd), aby sa paprika rozvoňala, ale nespálila a nezhorkla.
  7. Vráťte panvicu na oheň a ihneď pridajte nahrubo nastrúhané čerstvé paradajky (alebo pretlak). Miešajte, kým sa všetko nespojí do hustej zmesi.
  8. Dusenie. Do omáčky vráťte opečené kusy kurčaťa aj so všetkou šťavou, ktorú pustili na tanieri. Pridajte bobkový list a pár zrniek celého čierneho korenia. Ak je zmes príliš hustá, môžete podliať trochou horúcej vody alebo vývaru.
  9. Prikryte pokrievkou, stíšte plameň na minimum a pomaly duste 40-50 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a neoddeľuje sa od kosti. V polovici dusenia mäso otočte.
  10. Na záver do hotového jedla vmiešajte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a kôpor. Vypnite oheň, opäť prikryte a nechajte ešte 10 minút odpočívať, aby sa chute dokonale prepojili.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Tajomstvo dokonalej farby a chuti. Mletú papriku nikdy nesypte priamo do horúceho oleja na dlho, lebo zhorkne a pokazí celé jedlo. Najlepší trik, ktorý používali aj naše babičky, je stiahnuť panvicu z ohňa, rýchlo vmiešať papriku s múkou a hneď pridať tekutú zložku – v tomto prípade šťavnaté paradajky. Paprika sa krásne rozvonia, pustí sýtu červenú farbu a nikdy sa nespáli.
  2. Nastrúhaná zelenina pre hustú omáčku. Nastrúhanie čerstvej papriky a paradajok (namiesto krájania na veľké kusy) je skvelá finta. Zelenina sa počas varenia takmer úplne rozvarí a spolu s múkou vytvorí úžasne hustú, krémovú a bohatú omáčku bez potreby pridávania akejkoľvek smotany.

Jednoduché variácie

  • Ako z toho spraviť paprikáš? Ak máte radi klasický smotanový paprikáš, na záver do hotovej, odstavenej omáčky vmiešajte 150 ml kyslej smotany, ktorú ste si vopred v miske rozmiešali s trochou horúcej omáčky, aby sa nezrazila.
  • Pikantná verzia: Pre milovníkov ostrej chuti pridajte do cibuľového základu aj jednu najemno nasekanú čili papričku alebo na záver dochuťte jedlo štipkou pálivej mletej papriky.

Výsledkom je poctivé, husté a neuveriteľne voňavé jedlo, ktoré vás okamžite prenesie do pravej maďarskej čárdy. Podávajte klasicky s domácimi haluškami, kolienkami alebo s čerstvým chlebom na vytieranie tej božskej omáčky.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube УХ ТЫ,КУХНЯ, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty