Sú recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a časom nestrácajú nič zo svojej geniality. Presne taký je tento recept na maďarské kurča. Mám ho už takmer 40 rokov a môžem s čistým svedomím povedať, že je stále neprekonateľný. Je to poctivá, hustá a neskutočne chutná šťava s mäsom, ktoré sa po pomalom dusení doslova rozpadá na jazyku.
3ks3 ks zrelých paradajok(alebo 2 PL pretlaku a 200 ml pasaty)
1PL1 PL mletej sladkej papriky
1PL1 PL hladkej múky
1ks1 bobkový list
1pár zrniekpár zrniek čierneho korenia
1hrsťhrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
1hrsťhrsť nasekaného čerstvého kôpru
1štipkaštipka cukru
soľ, mleté čierne korenie
olej a maslo na opekanie
Pokyny
1. Príprava a opekanie mäsa. Kuracie stehná umyte, osušte, osoľte a okoreňte. Na panvici na zmesi oleja a masla ich sprudka opečte z oboch strán dozlatista. Vyberte a odložte bokom.
2. Príprava základu. Do výpeku pridajte nasekanú cibuľu, soľ, štipku cukru a restujte do sklovita. Pridajte cesnak a nastrúhanú čerstvú papriku a restujte 3-4 minúty.
3. Dokončenie omáčky. Stiahnite panvicu z ohňa, pridajte mletú papriku a múku, rýchlo premiešajte. Vráťte na oheň a pridajte nastrúhané paradajky. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
4. Dusenie. Do omáčky vráťte opečené mäso aj so šťavou, pridajte bobkový list a celé korenie. Prikryte pokrievkou, stíšte plameň a pomaly duste 40-50 minút do mäkka.
5. Na záver vmiešajte nasekané bylinky (petržlen, kôpor), vypnite oheň a nechajte 10 minút odpočívať.
Poznámky
1. Tajomstvo dokonalej farby a chuti. Mletú papriku nikdy nesypte priamo do horúceho oleja na dlho, lebo zhorkne. Najlepší trik je stiahnuť panvicu z ohňa, rýchlo vmiešať papriku s múkou a hneď pridať šťavnaté paradajky.2. Nastrúhaná zelenina pre hustú omáčku. Nastrúhanie čerstvej papriky a paradajok je skvelá finta. Zelenina sa počas varenia takmer úplne rozvarí a vytvorí úžasne hustú a bohatú omáčku bez potreby smotany.