Hľadáte recept na to naozaj najlepšie hovädzie na víne, ktoré chutí ako slávny Boeuf Bourguignon, ale možno je o kúsok jednoduchšie na prípravu? Tento TOP recept si určite uložte! Výsledkom je neskutočne šťavnaté a mäkké mäso, ktoré sa doslova rozpadá na jazyku, v bohatej, hlbokej a voňavej omáčke plnej zeleniny, slaninky a húb.
Ak patríte k milovníkom krehkého mäsa a plných, komplexných chutí, určite si pripravte hovädzie na víne podľa tohto receptu. Pokrm je nielen lahodný, ale aj výdatný a je ideálny na nedeľný obed alebo slávnostnejšiu večeru, ktorou zaručene ohúrite.
- Čas prípravy: cca 50 minút
- Čas dusenia: cca 1,5 – 2,5 hodiny (podľa mäsa)
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje dlhšie pomalé dusenie)
Potrebujeme:
Mäso a základ:
- cca 900 g hovädzieho mäsa vhodného na dusenie (napr. krk, pliecko, močing, tzv. “kližka”), nakrájaného na väčšie kocky (cca 3-4 cm)
- 200 g prerastenej údenej slaniny (vcelku alebo hrubšie plátky)
- Rastlinný olej alebo bravčová masť (cca 1-2 PL)

Zelenina a huby:
- 2 stredne veľké cibule, nakrájané nadrobno alebo na hrubšie kocky
- 2 stredne veľké mrkvy, nakrájané na hrubšie kolieska alebo kocky
- 400 g baby šampiňónov (alebo menších šampiňónov, vcelku alebo prekrojené napoly)
- 4-6 strúčikov cesnaku, nasekaných najemno alebo prelisovaných
Omáčka a dochutenie:
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku (koncentrátu)
- 2 polievkové lyžice hladkej múky (na zahustenie)
- 400 ml suchého červeného vína (ideálne burgundské, ale aj Modrý Portugal, Frankovka či Merlot sú fajn)
- cca 600 ml horúceho hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 1 čajová lyžička sušeného tymianu (alebo pár vetvičiek čerstvého)
- 2-3 ks sušeného bobkového listu
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Potrebujeme tiež:
- Veľký hrniec alebo liatinový pekáč s pokrievkou (vhodný aj na sporák)
Na servírovanie (voliteľné):
- Zemiaková kaša, široké vaječné cestoviny (tagliatelle), alebo len chrumkavá bageta
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)
Postup prípravy
Príprava základu (opekanie):
- Slaninu nakrájajte na malé kocky alebo prúžky. Vo veľkom hrnci alebo pekáči vhodnom na sporák ju na strednom ohni pomaly opekajte do chrumkava. Chrumkavú slaninu vyberte dierovanou lyžicou a odložte bokom na tanier vystlaný papierovou utierkou. Tuk zatiaľ nechajte v hrnci.
- Hovädzie mäso nakrájané na kocky dôkladne osušte papierovými utierkami (suché mäso sa lepšie opečie). Ak je v hrnci po slanine málo tuku, pridajte trochu oleja alebo masti. Zvýšte teplotu a mäso sprudka opečte v horúcom tuku zo všetkých strán do tmavohneda. Opekajte ho postupne, v menších dávkach, aby sa mäso opekalo a nie dusilo. Opečené mäso vyberte z hrnca a odložte bokom k slanine.
- Do toho istého hrnca pridajte celé alebo prekrojené baby šampiňóny a na stredne silnom ohni ich opekajte dozlatista (asi 4-5 minút). Opečené huby vyberte a odložte bokom (môžete ich pridať k slanine a mäsu).
- Do hrnca opäť pridajte trochu oleja alebo masti, ak je to potrebné. Vsypte nakrájanú cibuľu a mrkvu a na strednom ohni restujte za občasného miešania, kým zelenina nezmäkne a nechytí zlatistú farbu (cca 6-8 minút).
- Pridajte nasekaný alebo prelisovaný cesnak a paradajkový pretlak. Krátko (asi 1 minútu) spolu orestujte.
- Zeleninový základ zaprášte hladkou múkou (2 PL) a za stáleho miešania restujte ešte asi 1-2 minúty (vytvoríte zásmažku).
Dusenie mäsa:
- Do hrnca k zeleninovému základu prilejte červené víno. Vareškou zoškrabte všetky chutné pripečené kúsky z dna hrnca (deglazovanie). Priveďte do varu a nechajte víno pár minút prudšie povariť, aby sa odparil alkohol.
- Prilejte horúci hovädzí vývar alebo vodu (cca 600 ml). Pridajte sušený tymian (alebo vetvičky čerstvého), bobkové listy, soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Dobre premiešajte.
- Vráťte opečené kúsky hovädzieho mäsa (aj so šťavou, ktorú pustilo) späť do hrnca k omáčke. Mäso by malo byť takmer ponorené (ak treba, prilejte trochu vývaru alebo vody).
- Priveďte obsah hrnca opäť do varu, potom znížte teplotu na úplné minimum (omáčka by mala len veľmi jemne prebublávať). Prikryte hrniec tesne priliehajúcou pokrievkou.
- Nechajte mäso pomaly dusiť 1,5 až 2,5 hodiny, alebo kým nie je dokonale mäkké a nerozpadáva sa pod vidličkou. Čas dusenia závisí od kvality a typu mäsa. Počas dusenia občas skontrolujte a premiešajte, dbajte na to, aby sa jedlo nepripaľovalo a bolo stále dostatok tekutiny.
Dokončenie:
- Približne 15-20 minút pred koncom dusenia pridajte do hrnca späť opečenú slaninu a orestované šampiňóny. Zľahka premiešajte a dokončite dusenie.
- Keď je mäso úplne mäkké, vyberte z omáčky bobkové listy a vetvičky tymianu (ak ste použili čerstvý). Ochutnajte omáčku a podľa potreby ju finálne dochuťte soľou a čiernym korením. Ak sa vám zdá príliš riedka, môžete ju krátko povariť bez pokrievky, aby sa zredukovala. Ak príliš hustá, prilejte trochu horúceho vývaru.
- Hotové hovädzie na víne odstavte z ohňa a pred podávaním ho nechajte ešte aspoň 10-15 minút odpočívať pod pokrievkou, aby sa chute dokonale prepojili.

Servírovanie:
- Podávajte horúce. Na tanier naservírujte porciu mäkkého mäsa so zeleninou, hubami a štedrou dávkou bohatej omáčky.
- Ako príloha sa najlepšie hodí krémová zemiaková kaša, široké vaječné cestoviny (tagliatelle, pappardelle) alebo len kúsok chrumkavej bagety na vytretie úžasnej šťavy.
- Pred podávaním môžete ozdobiť čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Na tento typ duseného jedla je ideálne hovädzie mäso z krku, pliecka alebo močingu (kližky) – obsahuje viac kolagénu a po dlhom pomalom dusení je neuveriteľne mäkké a šťavnaté. Mäso vždy nakrájam na väčšie kocky a pred dusením ho dôkladne opečiem zo všetkých strán na tuku z vypečenej slaninky.
- Základom skvelej omáčky je pomaly orestovaná zelenina (cibuľa, mrkva) a krátke orestovanie paradajkového pretlaku a múky. Deglazovanie červeným vínom je kľúčové – uvoľní všetky pripečené chutné kúsky z dna hrnca a dodá omáčke hĺbku. Používam suché červené víno typu Burgundské, Frankovka alebo Merlot.
- Kľúčom k rozplývajúcemu sa mäsu je naozaj pomalé dusenie pri nízkej teplote pod pokrievkou (minimálne 1,5 hodiny, často aj dlhšie). Omáčka by mala len jemne bublať. Opečenú slaninku a šampiňóny pridávam späť až ku koncu, aby si zachovali chuť a textúru.
- Hotové jedlo nechám pred podávaním vždy chvíľu odpočinúť. Podávam ho najradšej s krémovou zemiakovou kašou, ktorá dokonale nasaje tú bohatú omáčku, alebo so širokými cestovinami. Je to skutočne výdatné a slávnostné jedlo plné komplexných chutí.
Toto je TOP recept na najlepšie hovädzie na víne, ktoré chutí ako pravý Boeuf Bourguignon. Šťavnaté, voňavé a plné bohatej chuti – tento recept si určite zamilujete a ohúrite ním svojich hostí.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Dozus Cook