Search

Najlepšie domáce čevapčiči ako z Balkánu: RECEPT na šťavnaté mäsové rolky!

Domáce čevapčiči
Domáce čevapčiči

Obsah receptu

Preneste sa na chvíľu na slnečný Balkán a pripravte si legendárne čevapčiči priamo u vás doma! Tento recept na šťavnaté mäsové rolky kombinuje dva druhy kvalitného mletého mäsa – hovädzie a bravčové – čo zaručuje dokonalú chuť a šťavnatosť. Zabudnite na múku či zbytočné obaľovanie; tajomstvo spočíva v jednoduchosti, správnom dochutení a krátkom odležaní mäsovej zmesi. Výsledkom sú autentické domáce čevapčiči plné chuti, ktoré si zamiluje celá rodina. Sú ideálne na rýchly obed, výdatnú večeru alebo ako hviezda letnej grilovačky či posedenia s priateľmi.

Príprava tohto balkánskeho pokladu je naozaj nenáročná a zvládnu ju aj začiatočníci. Po krátkom odležaní mäsa je samotné tvarovanie a smaženie otázkou pár minút. Podávajte ich klasicky s varenými zemiakmi, čerstvou cibuľkou nakrájanou na kolieska a poriadnou lyžicou horčice alebo ajvaru. Garantujeme vám, že tieto domáce čevapčiči budú chutiť lepšie ako tie z mnohých reštaurácií a stanú sa obľúbeným receptom vo vašej kuchyni. Poďte si s nami pripraviť túto balkánsku špecialitu!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút (+ min. 30 minút odležanie mäsa)
  • Čas varenia/smaženia: cca 25 min (zemiaky) + 10-12 min (čevapčiči)
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na čevapčiči:

  • 300 g hovädzieho mletého mäsa (ideálne s obsahom tuku cca 20%)
  • 200 g bravčového mletého mäsa (napr. pliecko)
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny (voliteľné, pre lepšiu textúru)

Na prílohu a podávanie:

  • 500 g zemiakov (varný typ B alebo A)
  • Soľ (na varenie zemiakov)
  • Rastlinný olej na vyprážanie (cca 100-150 ml, alebo podľa potreby na vytvorenie vrstvy v panvici)
  • Zvyšok cibule (z tej použitej do mäsa) na podávanie
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľné)
  • Horčica, ajvar (na podávanie, voliteľné)

Postup prípravy

Príprava zemiakov:

  1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a podľa veľkosti prekrojíme na polovice alebo štvrtiny. Vložíme ich do hrnca so studenou vodou, pridáme soľ (cca 1 čajovú lyžičku), privedieme do varu a varíme domäkka, približne 20–25 minút.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Príprava mäsovej zmesi:

  1. Medzitým si pripravíme mäsovú zmes: Cibuľu ošúpeme a polovicu nakrájame veľmi najemno alebo ju nastrúhame na jemnom strúhadle. Druhú polovicu cibule si odložíme na podávanie. Cesnak ošúpeme a prelisujeme.
  2. Vo väčšej mise zmiešame oba druhy mletého mäsa. Pridáme najemno nakrájanú/nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie, mletú sladkú papriku a (ak používame) sódu bikarbónu.
  3. Zmes dôkladne premiešame, ideálne čistými rukami, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne spojili. Nepremiešavame však príliš dlho, aby mäso nebolo tuhé.

Odležanie mäsa:

  1. Misu s mäsovou zmesou prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme aspoň na 30 minút (ideálne na 1-2 hodiny) do chladničky. Mäso sa odleží, chute sa prepoja a bude sa s ním lepšie pracovať.

Tvarovanie a smaženie čevapčiči:

  1. Z odležanej mäsovej zmesi tvarujeme mokrými rukami malé valčeky (šišky) dlhé asi 5-7 cm a hrubé cca 2 cm.
  2. Na panvici rozohrejeme dostatočné množstvo oleja (aby siahalo aspoň do polovice výšky čevapčiči) na strednom ohni. Olej nesmie byť príliš horúci, aby sa mäso nespálilo na povrchu a zostalo vnútri surové.
  3. Opatrne vkladáme vytvarované čevapčiči do horúceho oleja (neprepĺňame panvicu) a smažíme zo všetkých strán dozlatista a do prepečenia, približne 10–12 minút. Pravidelne otáčame.

Dokončenie a podávanie:

  1. Usmažené čevapčiči vyberáme dierovanou lyžicou a odkladáme na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
  2. Uvarené zemiaky scedíme. Odloženú polovicu cibule nakrájame na tenké kolieska alebo mesiačiky.
  3. Horúce čevapčiči podávame ihneď s varenými zemiakmi (môžu byť omastené maslom alebo posypané rascou) a čerstvou cibuľou. Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou (ak používame) a podľa chuti doplníme horčicou alebo ajvarom.

Videorecept

Tipy

  1. Naozaj odporúčam nechať mäsovú zmes odležať v chladničke aspoň 30 minút. Chute sa krásne spoja a čevapčiči sú potom oveľa chutnejšie a šťavnatejšie.
  2. Pri miešaní mäsovej zmesi sa snažím pracovať rýchlo a zľahka, len kým sa suroviny nespoja. Príliš dlhé miešanie môže spôsobiť, že mäso bude po usmažení tuhé.
  3. Dbám na správnu teplotu oleja pri smažení – mal by byť stredne horúci. Ak si nie ste istí, vyskúšajte najprv usmažiť jeden kúsok. Mäso by malo jemne syčať a postupne hnednúť.
  4. Ak máte možnosť, čevapčiči sú absolútne fantastické pripravené na grile namiesto smaženia na panvici! Dodá im to tú pravú dymovú arómu.

Púpavový med
TIP na dnes
Začala sezóna púpavy: Vyskúšajte tento recept na domáci púpavový med

Dúfame, že si tieto najlepšie domáce čevapčiči zamilujete rovnako ako my. Je to jednoduchý, no nesmierne chutný pokrm, ktorý vás prenesie priamo na Balkán!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

Páčil sa vám recept?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 z 5 – 0 hlasov

Páčil sa vám recept?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 z 5 – 0 hlasov

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty

/* Skrytie hodnotenia, odporúčaní a spätných odkazov */ .entry-content .sharedaddy, .entry-content .rating-stars, .entry-content .post-navigation, .entry-content .related-posts, .entry-content .comments-area, .entry-content iframe, .entry-content .wp-block-embed, .entry-content .post-tags, .entry-content .post-meta { display: none !important; }