Objavte čaro domáceho pečenia s týmto fantastickým RECEPTOM na domáce bagety so zemiakovou náplňou! Tajomstvo ich neuveriteľnej vláčnosti a mäkkosti spočíva v jednoduchej “závare” z mlieka a múky, ktorá funguje podobne ako ázijská metóda tangzhong. Vďaka nej zostane pečivo úžasne jemné aj na druhý deň. Stred každej bagetky je naplnený lahodnou zemiakovou kašou dochutenou syrom a petržlenovou vňaťou, čo vytvára zaujímavý chuťový kontrast k jemne sladkastému cestu. Na povrchu sú krásne zlatisté a vo vnútri neskutočne mäkké – toto vláčne a chutné pečivo si jednoducho musíte upiecť! Je to recept, ktorý sa stane stálicou vo vašej kuchyni.
Príprava týchto plnených bagiet je síce rozdelená do viacerých krokov vrátane kysnutia, no výsledok rozhodne stojí za to. Vôňa čerstvo upečeného domáceho pečiva naplní celú kuchyňu a pocit z vlastnoručne vytvorenej dobroty je na nezaplatenie. Tieto domáce bagety so zemiakovou náplňou sú skvelé na raňajky, desiatu, ako príloha k polievkam alebo šalátom, ale pokojne aj ako ľahšia večera. Sú tak chutné, že si ich obľúbia deti aj dospelí a vy budete mať vždy po ruke recept na originálne a uspokojujúce pečivo.
(95 slov)
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút (+ miesenie cca 10 min)
- Čas kysnutia: cca 1,5 – 2,5 hodiny (celkovo)
- Čas pečenia: cca 25-30 minút
- Počet porcií: 6 kusov
- Náročnosť: Stredná ★★☆
Potrebujeme
Štartér (“Závara”)
- 125 ml polotučného mlieka
- 2 lyžice hladkej múky (typ T650 alebo univerzálna)
Cesto
- 1 lyžička sušeného droždia (cca 4g)
- 125 ml teplého mlieka (cca 35-40°C)
- 250 g hladkej múky (rovnaký typ ako na štartér, preosiatej)
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 1 ks vajce (veľkosť M, izbovej teploty)
- 1 lyžička soli
- 5 lyžíc zmäknutého nesoleného masla (cca 70-75g)
Náplň
- cca 12 lyžíc pripravenej zemiakovej kaše (cca 300-400g, hustejšej konzistencie, vychladnutej)
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- cca 50-70 g syra Eidam (alebo iného tvrdého syra, najemno nastrúhaného)
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná) podľa chuti
Na dokončenie
- Malé množstvo rozšľahaného vajíčka (odložené z prípravy cesta) + 1 lyžička mlieka na potretie
- Olej alebo maslo na vymazanie plechu alebo papier na pečenie
Postup prípravy
Príprava štartéra (“Závary”)
- V malom hrnčeku metličkou dobre rozmiešajte 125 ml mlieka s 2 lyžicami hladkej múky. Za stáleho miešania na miernom ohni zahrievajte, kým zmes nezhustne na konzistenciu hladkého pudingu (trvá to len pár minút). Nevarte.
- Hotový štartér odstavte a za občasného premiešania nechajte vychladnúť na vlažnú teplotu (cca 35-40°C). Dôležité: Nesmie byť horúci, aby nezničil droždie!
Príprava cesta
- Do misky kuchynského robota alebo väčšej misy preosejte 250 g hladkej múky, pridajte cukor a soľ. Premiešajte.
- V samostatnej miske alebo pohári rozmiešajte sušené droždie v 125 ml teplého mlieka a nechajte pár minút postáť, kým sa neaktivuje (začne peniť).
- Vajíčko rozšľahajte v malej miske. Odložte si približne 1 lyžicu na neskoršie potretie pečiva.
- K múčnej zmesi pridajte vlažný štartér (z kroku 2), aktivované droždie s mliekom a väčšiu časť rozšľahaného vajíčka (okrem odloženej lyžice).
- Začnite miesiť cesto (rukami alebo v robote s hákom). Keď sa suroviny spoja, postupne po kúskoch zapracovávajte zmäknuté maslo.
- Pokračujte v miesení aspoň 10 minút, kým nevznikne hladké, pružné a elastické cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
Prvé kysnutie
- Vymiesené cesto vytvarujte do gule, vložte do čistej, jemne naolejovanej misy, prikryte utierkou alebo fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 až 1,5 hodiny, alebo kým cesto viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a plnenie
- Vykysnuté cesto preložte na mierne pomúčenú dosku, krátko ho premiesite a rozdeľte na 6 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte malý bochníček.
- Každý bochníček postupne rozvaľkajte na oválny alebo obdĺžnikový plát. Plát potom pevne zrolujte od dlhšej strany do tvaru malej bagetky alebo valčeka.
- Vytvarované bagetky ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený tukom, s dostatočnými rozostupmi.
- V strede každej bagetky vytvorte prstami alebo rúčkou varešky pozdĺžnu priehlbinu (jamku), pričom okraje nechajte vyššie.
- Pripravte si náplň: Vychladnutú zemiakovú kašu dochuťte soľou a korením. Pridajte nastrúhaný syr a nasekanú petržlenovú vňať a premiešajte.
- Pripravenou zemiakovou náplňou naplňte priehlbiny v bagetkách.
Druhé kysnutie a pečenie
- Naplnené bagetky na plechu prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť ešte približne 30 až 45 minút, kým viditeľne nenarastú.
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev).
- Odložené rozšľahané vajíčko zmiešajte s lyžičkou mlieka. Nakysnuté bagetky opatrne potrite touto vaječnou zmesou (len cesto, nie náplň).
- Plech vložte do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút, alebo kým nie sú bagetky krásne zlatohnedé a prepečené.
- Upečené domáce bagety so zemiakovou náplňou vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke. Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote.
Videorecept
Tipy
- Štartér (Závara): Tento krok nevynechávajte! Vďaka nemu bude pečivo neuveriteľne mäkké a vláčne aj na druhý deň. Dbajte na to, aby pred zmiešaním s droždím naozaj vychladol na správnu teplotu.
- Zemiaková kaša: Najlepšie je použiť hustejšiu zemiakovú kašu pripravenú klasicky z varených zemiakov, masla a mlieka (ale použite menej mlieka, aby bola hustá). Môžete použiť aj zvyšky kaše z predchádzajúceho dňa. Ja ju pred plnením vždy dobre dochutím.
- Tvarovanie: Namiesto pozdĺžnych bagiet môžete z cesta vytvarovať aj okrúhle žemličky a urobiť jamku v strede. Postup plnenia a pečenia zostáva rovnaký.
- Variácie náplne: Namiesto zemiakovej kaše môžete vyskúšať aj iné náplne – napríklad tvarohovú (sladkú či slanú), makovú, lekvárovú alebo dokonca mäsovú (dobre podusené mleté mäso). Možností je veľa!
Tieto najlepšie domáce bagety so zemiakovou náplňou sú skutočným potešením. Sú mäkké, vláčne a vďaka zaujímavej náplni aj originálne. Tento RECEPT na chutné pečivo si určite obľúbite a stane sa hitom vašich raňajok či desiat.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ninik Becker
Páčil sa vám recept?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 0 z 5 – 0 hlasov