Search

Najlepšia pomarančová torta: S čokoládou a lahodným krémom

Pomarančová torta
Pomarančová torta

Obsah receptu

Publikované: 29. augusta 2025, 11:04

Ak hľadáte tortu, ktorá je elegantná, osviežujúca a zároveň plná chuti, toto je ona. Táto najlepšia pomarančová torta spája nadýchaný kakaový korpus s bohatou čokoládovou ganache a ľahučkým pomarančovým krémom. Je to dezert, na ktorý vaši hostia nikdy nezabudnú.

Nebojte sa viacerých krokov, výsledok stojí za to. Prevediem vás celým postupom tak, aby sa krém podaril dokonale hladký a torta bola ako z cukrárne. Pustíme sa do pečenia?

Ako pripraviť krémovú pomarančovú tortu?

Upečte kakaový korpus. Polejte ho čokoládovou ganache a nechajte stuhnúť. Pripravte pomarančový pudingový krém so želatínou a šľahačkou a navrstvite ho na tortu. Vrch zalejte pomarančovým želé a všetko nechajte poriadne stuhnúť v chladničke.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 45 minút
  • Čas pečenia: 25 minút
  • Čas chladenia: min. 6 hodín
  • Počet porcií: 1 torta (Ø 24 cm, cca 16 porcií)
  • Náročnosť: Náročná
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
  • Trend: Slávnostná torta

Potrebujeme

Kakaový korpus (forma Ø 24 cm)

  • 4 ks vajec
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
  • 50 ml mlieka
  • 50 ml oleja
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Čokoládová ganache

  • 150 g čokolády na varenie (min. 50 %)
  • 150 ml smotany na šľahanie (33 %)

Pomarančový krém

  • 750 ml 100% pomarančového džúsu
  • 111 g vanilkového pudingu v prášku (3 balíčky)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 400 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 200 g smotanového syra (Mascarpone, Philadelphia)
  • 20 g práškovej želatíny

Pomarančová poleva (želé)

  • 250 ml 100% pomarančového džúsu
  • 1 balíček červeného tortového želé v prášku
  • 2 PL kryštálového cukru

Postup prípravy

Príprava korpusu

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (s priemerom 24 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s cukrom do hustej, svetlej peny (trvá to asi 5-7 minút).
  3. Postupne na nízkych otáčkach prišľahajte olej a mlieko.
  4. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes už len zľahka stierkou vmiešajte do vaječnej hmoty.
  5. Cesto vylejte do formy a pečte 20–25 minút. Otestujte špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť.

Ganache a príprava základu

  1. Vychladnutý korpus vyberte z formy, stiahnite papier a vráťte ho späť do čistej formy. Pevne utiahnite obruč.
  2. Na ganache zohrejte 150 ml smotany tesne pod bod varu. Zalejte ňou nasekanú čokoládu, nechajte minútu postáť a vymiešajte dohladka.
  3. Korpus polejte 100 ml pomarančového džúsu, aby sa navlhčil. Následne naň nalejte mierne vychladnutú ganache. Dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 90 minút.

Príprava pomarančového krému

  1. Správny postup so želatínou: Želatínu nasypte do 100 ml džúsu (z celkového množstva 750 ml) a nechajte 10 minút napučať.
  2. V hrnci priveďte do varu 550 ml džúsu s cukrom. Vo zvyšných 100 ml džúsu metličkou rozmiešajte 3 pudingové prášky do hladka.
  3. Pudingovú zmes vlejte do vriaceho džúsu a uvarte hustý puding. Odstavte z tepla.
  4. Do horúceho pudingu ihneď vmiešajte napučanú želatínu, kým sa úplne nerozpustí.
  5. Puding prikryte fóliou priamo na povrchu (aby sa nevytvorila koža) a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Je to kľúčové!
  6. V miske vyšľahajte smotanový syr. V druhej mise vyšľahajte šľahačku dotuha.
  7. Do vychladnutého pudingu najprv zašľahajte syr a potom stierkou zľahka vmiešajte šľahačku.

Kompletizácia torty

  1. Hotový pomarančový krém navrstvite na stuhnutú ganache vrstvu v torte. Uhlaďte a dajte chladiť aspoň na hodinu.
  2. Pripravte si polevu. Podľa návodu na obale uvarte tortové želé, no namiesto vody použite 250 ml pomarančového džúsu a 2 PL cukru.
  3. Mierne vychladnutým (ale stále tekutým) želé zalejte povrch torty.
  4. Celú tortu nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 6 hodín, ideálne však cez noc.

Videorecept

Tipy

  1. Želatína bez omylov: Tajomstvo hladkého krému je v správnej práci so želatínou. Vždy ju najprv nechajte napučať v studenej tekutine a až potom ju rozpustite v horúcej (nie vriacej) zmesi. Nikdy nesypte suchý prášok priamo do krému!
  2. Chladenie je váš priateľ: Táto torta si vyžaduje trpezlivosť. Každá vrstva (ganache, krém, želé) musí byť pred nanesením ďalšej poriadne stuhnutá. Len tak dosiahnete krásny a úhľadný rez.
  3. Pre sviežejšiu chuť: Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete použiť čerstvo vylisovanú pomarančovú šťavu. Torta bude ešte o kúsok lepšia.

Variácie

  • Mandľový korpus: Pridajte do cesta 50 g najemno mletých mandlí (a uberte 30 g múky) pre ešte bohatšiu chuť korpusu.
  • Biela verzia: Použite svetlý korpus (bez kakaa), ganache z kvalitnej bielej čokolády a ozdobte strúhanou bielou čokoládou.
  • S ovocím v kréme: Do hotového pomarančového krému môžete pred navrstvením na tortu zľahka vmiešať na malé kúsky nakrájané mandarínky z kompótu.

Záver

Je to prácnejší, no nádherný a osviežujúci zákusok, ktorý stojí za každú minútu. Užite si ho!

Tento recept je inšpirovaný od moj.kolačić, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty