Ak hľadáte tortu, ktorá je elegantná, osviežujúca a zároveň plná chuti, toto je ona. Táto najlepšia pomarančová torta spája nadýchaný kakaový korpus s bohatou čokoládovou ganache a ľahučkým pomarančovým krémom. Je to dezert, na ktorý vaši hostia nikdy nezabudnú.
1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (s priemerom 24 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s cukrom do hustej, svetlej peny (trvá to asi 5-7 minút).
3. Postupne na nízkych otáčkach prišľahajte olej a mlieko.
4. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes už len zľahka stierkou vmiešajte do vaječnej hmoty.
5. Cesto vylejte do formy a pečte 20–25 minút. Otestujte špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť.
Ganache a príprava základu:
6. Vychladnutý korpus vyberte z formy, stiahnite papier a vráťte ho späť do čistej formy. Pevne utiahnite obruč.
7. Na ganache zohrejte 150 ml smotany tesne pod bod varu. Zalejte ňou nasekanú čokoládu, nechajte minútu postáť a vymiešajte dohladka.
8. Korpus polejte 100 ml pomarančového džúsu, aby sa navlhčil. Následne naň nalejte mierne vychladnutú ganache. Dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 90 minút.
Príprava pomarančového krému:
9. Želatínu nasypte do 100 ml džúsu (z celkového množstva 750 ml) a nechajte 10 minút napučať.
10. V hrnci priveďte do varu 550 ml džúsu s cukrom. Vo zvyšných 100 ml džúsu metličkou rozmiešajte 3 pudingové prášky do hladka.
11. Pudingovú zmes vlejte do vriaceho džúsu a uvarte hustý puding. Odstavte z tepla.
12. Do horúceho pudingu ihneď vmiešajte napučanú želatínu, kým sa úplne nerozpustí.
13. Puding prikryte fóliou priamo na povrchu a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
14. V miske vyšľahajte smotanový syr. V druhej mise vyšľahajte šľahačku dotuha.
15. Do vychladnutého pudingu najprv zašľahajte syr a potom stierkou zľahka vmiešajte šľahačku.
Kompletizácia torty:
16. Hotový pomarančový krém navrstvite na stuhnutú ganache vrstvu v torte. Uhlaďte a dajte chladiť aspoň na hodinu.
17. Pripravte si polevu. Podľa návodu na obale uvarte tortové želé, no namiesto vody použite 250 ml pomarančového džúsu a 2 PL cukru.
18. Mierne vychladnutým (ale stále tekutým) želé zalejte povrch torty.
19. Celú tortu nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 6 hodín, ideálne však cez noc.
Poznámky
1. Želatína bez omylov: Tajomstvo hladkého krému bez hrudiek je v správnej práci so želatínou. Vždy ju najprv nechajte napučať v studenej tekutine a až potom ju rozpustite v horúcej (nie vriacej) zmesi. Nikdy nesypte suchý prášok priamo do krému!2. Chladenie je kľúčové: Táto torta si vyžaduje trpezlivosť. Každá vrstva (ganache, krém, želé) musí byť pred nanesením ďalšej poriadne stuhnutá. Chladenie cez noc je najlepšia voľba.3. Čerstvá šťava vs. džús: Pre najintenzívnejšiu chuť môžete použiť čerstvo vylisovanú pomarančovú šťavu. Ak použijete kupovaný 100% džús, chuť bude stále výborná. Vyhnite sa však sladeným nápojom.Variácie:• Mandľový korpus: Pridajte do cesta 50 g mletých mandlí (a uberte 30 g múky) pre bohatšiu chuť korpusu.• Biela verzia: Použite svetlý korpus (bez kakaa), ganache z bielej čokolády a ozdobte bielou čokoládou.• S ovocím: Do pomarančového krému môžete pred navrstvením zľahka vmiešať kúsky mandaríniek z kompótu.