Search

Najlepšia pečená BRAVČOVÁ PANENKA v slanine (šťavnatá a krehká)! TOP RECEPT

bravčová panenka v slanine
Bravčová panenka v slanine, zdroj: AI

Obsah receptu

Snívate o dokonale upečenej bravčovej panenke, ktorá je neuveriteľne šťavnatá, krehká a plná chuti? Potom je tento TOP RECEPT presne pre vás! Bravčová panenka obalená v chrumkavej slaninke, plnená lahodnou hubovou zmesou so syrom a podávaná s voňavými pečenými zemiakmi – to je priam symfónia chutí, ktorá očarí každého gurmána. Hoci sa môže zdať, že príprava je náročná, s naším detailným postupom to zvládnete bravúrne a výsledok bude ako z luxusnej reštaurácie!

Tajomstvo šťavnatej bravčovej panenky spočíva nielen v kvalitnom mäse, ale aj v správnom postupe prípravy a pečenia. V tomto recepte vám ukážeme, ako si doma vykúzliť jedlo, ktoré je ideálne na slávnostný obed, romantickú večeru alebo kedykoľvek, keď si chcete dopriať niečo naozaj výnimočné. Kombinácia jemného mäsa, aromatickej plnky a slaninového kabátika je jednoducho neodolateľná!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 40 minút
  • Čas pečenia: cca 60-70 minút (20-25 minút zabalená panenka, 30 minút so zemiakmi, 10-15 minút odbalená na farbu)
  • Počet porcií: 3-4 porcie
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na plnenú bravčovú panenku:

  • 1 ks bravčovej panenky (cca 600 g, očistenej od blán a prebytočného tuku)
  • 150 g kvalitnej anglickej slaniny (tenké plátky)
  • 200 g čerstvých šampiňónov (očistených a nakrájaných na tenké plátky alebo menšie kúsky)
  • 1 ks stredne veľkej cibule (olúpanej a nakrájanej nadrobno)
  • 1 strúčik cesnaku (olúpaného a prelisovaného alebo veľmi najemno nasekaného)
  • 100 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda alebo čedar, na plátky alebo nahrubo nastrúhaný)
  • 2 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového, na opekanie náplne)

Koreniaca zmes na mäso:

  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • 1 ČL sušeného rozmarínu (alebo ½ ČL drveného čerstvého)
  • 1 ČL sušeného cesnaku (alebo granulovaného)
  • 1 ČL soli (alebo podľa chuti)
  • 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)

Na pečené zemiaky (príloha):

  • 6 ks stredne veľkých zemiakov (cca 700-800g, ideálne varný typ B alebo C)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • 4 PL rastlinného oleja

Postup prípravy

Príprava koreniacej zmesi a mäsa:

  1. Najprv si v malej miske pripravíme koreniacu zmes zmiešaním sladkej mletej papriky, sušeného rozmarínu, sušeného cesnaku, soli a čerstvo mletého čierneho korenia.
  2. Bravčovú panenku očistíme od prípadných zvyšných blán. Ostrým nožom ju pozdĺžne narežeme v jej strede tak, aby vznikla hlboká kapsa (dávame pozor, aby sme ju neprerezali úplne naskrz).
  3. Pripravenú koreniacu zmes dôkladne votrieme do mäsa zo všetkých strán, vrátane vnútra vytvorenej kapsy.

Príprava hubovej náplne:

  1. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky alebo menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nasekáme najemno.
  2. Na panvici rozpálime 2 PL rastlinného oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme ju na strednom ohni približne 2-3 minúty, kým nezosklovatie.
  3. K cibuli pridáme nakrájané šampiňóny a prelisovaný cesnak. Zmes osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a za občasného miešania restujeme ďalšie 3-5 minút, kým huby nezmäknú a neodparí sa prebytočná tekutina. Dôležité: Cesnak pridávame až ku koncu alebo spolu s hubami a nerestujeme ho príliš dlho osamote, aby nezhorkol. Hotovú náplň odstavíme z tepla a necháme mierne vychladnúť.

Plnenie a balenie panenky:

  1. Pripravíme si dostatočne veľký kus alobalu, na ktorý položíme rovnako veľký kus papiera na pečenie. Na papier tesne vedľa seba poukladáme plátky anglickej slaniny, pričom ich okraje mierne prekrývame, aby sme vytvorili súvislú plochu dostatočne veľkú na zabalenie celej naplnenej panenky.
  2. Na pripravený slaninový plát položíme ochutenú bravčovú panenku, rezom (kapsou) nahor.
  3. Vytvorenú kapsu v mäse naplníme pripravenou hubovou zmesou. Na vrch hubovej náplne poukladáme plátky (alebo navrstvíme nastrúhaný) tvrdý syr.
  4. Pomocou papiera na pečenie a alobalu opatrne a pevne obalíme naplnenú panenku do slaninového plátu tak, aby bola celá zakrytá. Snažíme sa slaninu pekne utiahnuť. Následne panenku pevne zabalíme najprv do papiera na pečenie a potom do alobalu, čím vytvoríme uzavretý balíček.

Pečenie:

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C (horný a dolný ohrev). Zabalenej bravčovej panenke položíme na plech na pečenie.
  2. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20-25 minút pri teplote 200 °C.
  3. Medzitým si pripravíme zemiaky. Ošúpeme ich, umyjeme a nakrájame na mesiačiky alebo väčšie kocky. V mise ich zmiešame so soľou, čiernym korením, sladkou mletou paprikou a 4 PL rastlinného oleja.
  4. Po uplynutí prvých 20-25 minút pečenia mäsa opatrne vyberieme plech z rúry. Teplotu v rúre môžeme znížiť na 190 °C. K zabalenej panenke na plech rovnomerne rozložíme pripravené ochutené zemiaky.
  5. Všetko spolu vrátime do rúry a pečieme ďalších približne 30 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké a zlatisté.
  6. Potom plech opäť vyberieme. Opatrne odbalíme alobal a papier na pečenie z panenky (pozor na horúcu paru!). Teplotu v rúre môžeme opäť zvýšiť na 200 °C (prípadne použiť funkciu gril na posledných pár minút).
  7. Odbalenú panenku spolu so zemiakmi vrátime do rúry a pečieme ešte ďalších 10-15 minút, kým slanina na povrchu panenky nie je krásne chrumkavá a zlatohnedá a mäso aj zemiaky sú dokonale prepečené.

Podávanie:

  1. Upečenú bravčovú panenku v slanine vyberieme z rúry a pred krájaním ju necháme aspoň 5-10 minút odpočívať prikrytú alobalom, aby sa v nej pekne rozložili šťavy a zostala šťavnatá.
  2. Následne ju nakrájame na hrubšie plátky a podávame s pripravenými pečenými zemiakmi. Pokrm môžeme doplniť čerstvou zeleninovou oblohou, ako sú napríklad plátky paradajok, šalátové uhorky alebo listový šalát.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte intenzívnejšiu a komplexnejšiu chuť hubovej náplne rada pred koncom restovania pridávam k šampiňónom aj malú lyžičku dijonskej horčice alebo pár kvapiek kvalitnej sójovej omáčky.
  2. Ak chcem mať istotu, že bravčová panenka zostane naozaj dokonale šťavnatá a neprepečie sa, môžem použiť kuchynský teplomer. Ideálna vnútorná teplota pre stredne prepečenú (medium) panenku je približne 63-65°C. Túto teplotu by mala dosiahnuť pred finálnym odbalením a dopečením na farbu.
  3. Namiesto balenia do alobalu a papiera na pečenie môžem bravčovú panenku piecť aj v rímskom hrnci (ktorý treba vopred namočiť do vody) alebo v inom vhodnom pekáči s dobre priliehajúcou pokrievkou. To tiež pomôže udržať mäso šťavnaté.
  4. K pečeným zemiakom rada pridávam aj inú obľúbenú koreňovú zeleninu, ako napríklad na podobne veľké kúsky nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler alebo batáty. Môžete pridať aj celé neošúpané strúčiky cesnaku alebo vetvičky čerstvého rozmarínu pre extra arómu.

Táto pečená bravčová panenka v slaninovom kabátiku je skutočným kulinárskym zážitkom. Hoci si vyžaduje trochu viac času, výsledok v podobe neuveriteľne chutného a šťavnatého mäsa určite stojí za to. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou z Moja kuchyňa Tanja, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty