Zabudnite na kupované, toto je recept na tú absolútne najlepšiu Nivovú nátierku, akú ste kedy jedli. Tajomstvo spočíva v orestovanej cibuľke a cesnaku, ktoré dodávajú nátierke úžasnú hĺbku chuti a zjemňujú ostrosť syra. Tento TOP recept si určite uložte.
Pripravte svojim hosťom alebo rodine jednoduchú a rýchlu Nivovú nátierku. Zmiešaním pár bežných ingrediencií vytvoríte lahodný pokrm, ktorý môžete podávať na oslavách, ale aj ako skvelú večeru či desiatu vo všedný deň s čerstvým pečivom.
- Čas prípravy: cca 20-25 minút (+ chladenie)
- Čas chladenia: min. 2-3 hodiny
- Počet porcií: cca 500 g nátierky
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 140 g syra Niva (alebo iného kvalitného syra s modrou plesňou)
- 125 g jemného tvarohu (vaničkový, polotučný alebo tučný)
- 2 polievkové lyžice hustejšej kyslej smotany (cca 30-40 g)
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 3 strúčiky cesnaku (alebo podľa chuti)
- 25 g masla
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Soľ (len veľmi opatrne alebo vôbec, podľa slanosti syra Niva)
Na servírovanie (voliteľné):
- Čerstvé pečivo (chlieb, rožky, bageta), hrianky
- Čerstvá zelenina (napr. paprika, reďkovka, stopkový zeler)
- Nasekané vlašské orechy
- Brusnicový džem alebo kompót
Postup prípravy
Príprava cibuľovo-cesnakového základu:
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na veľmi jemné kocky. Cesnak ošúpte a tiež ho nasekajte najemno alebo prelisujte.
- Na menšej panvici na miernom ohni rozpustite maslo (25 g). Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju pomaly restujte dosklovita a domäkka (asi 5-7 minút). Nemala by zhnednúť, len zmäknúť a zosladnúť.
- Ku koncu restovania pridajte k cibuli nasekaný alebo prelisovaný cesnak a restujte spolu už len veľmi krátko (asi 30 sekúnd až 1 minútu), kým sa cesnak nerozvonia. Dajte pozor, aby nezhorkol.
- Odstavte panvicu z ohňa a nechajte cibuľovo-cesnakovú zmes úplne vychladnúť.
Miešanie nátierky:
- Kým základ chladne, pripravte si syrovú zmes. Syr Niva rozdrobte vidličkou v mise na menšie kúsky alebo ho nastrúhajte (ak je dostatočne pevný). Ak chcete hladšiu nátierku, môžete ho roztlačiť dohladka.
- K syru Niva pridajte jemný tvaroh a kyslú smotanu. Vidličkou alebo metličkou všetko spolu dobre premiešajte, kým sa suroviny nespoja do relatívne hladkej hmoty (malé kúsky Nivy sú v poriadku a žiaduce pre textúru).
- Do syrovo-tvarohovej zmesi pridajte úplne vychladnutú orestovanú cibuľu s cesnakom (aj s maslom, na ktorom sa restovali).
- Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením. So soľou buďte veľmi opatrní – Niva je sama o sebe dosť slaná. Najprv nátierku dobre premiešajte a ochutnajte, až potom prípadne jemne dosoľte.
- Všetko spolu ešte raz dôkladne premiešajte, aby sa chute pekne spojili.
Chladenie a servírovanie:
- Hotovú nátierku preložte do uzatvárateľnej nádoby alebo misky, prikryte povrch fóliou a vložte do chladničky.
- Nechajte ju chladiť a odležať minimálne 2 až 3 hodiny, ideálne aj dlhšie, aby sa všetky chute dokonale prepojili a zvýraznili.
- Pred podávaním nátierku vyberte z chladničky a nechajte ju chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby sa ľahšie natierala. Ešte raz ju premiešajte a môžete servírovať.
- Podávajte s čerstvým pečivom (výborný je tmavý chlieb alebo bageta), hriankami alebo krekrami. Skvele sa hodí aj k čerstvej zelenine. Pre zaujímavejší chuťový kontrast môžete ozdobiť nasekanými vlašskými orechmi alebo malou lyžičkou brusnicového džemu.
Videorecept
Tipy
- Tajomstvom jemnejšej a komplexnejšej chuti tejto nátierky je podľa mňa práve to orestovanie cibuľky a cesnaku na masle. Cibuľa krásne zosladne a cesnak stratí svoju najväčšiu ostrosť. Túto zmes však nechávam pred zmiešaním so syrom naozaj úplne vychladnúť.
- Na zjemnenie výraznej chuti Nivy (môžete si vybrať menej či viac zrelú podľa preferencie) používam kombináciu jemného tvarohu a hustej kyslej smotany. Nivu len zľahka roztlačím vidličkou, mám rád, keď v nátierke zostanú aj malé kúsky syra. Ak preferujete úplne hladkú konzistenciu, môžete celú zmes na záver krátko prebehnúť tyčovým mixérom.
- S dochucovaním som opatrný. Čerstvé mleté čierne korenie stačí, prípadne biele. So soľou narábam veľmi opatrne, zvyčajne ju ani netreba pridávať, keďže Niva je slaná dosť. Vždy najprv ochutnám až hotovú zmiešanú nátierku po krátkom odležaní.
- Odležanie v chladničke je pre túto nátierku kľúčové – aspoň 2-3 hodiny, ale najlepšia je na druhý deň. Podávam ju natretú na kúsky bagety alebo tmavého chleba, často ozdobenú nasekanými vlašskými orechmi alebo lyžičkou brusníc pre sladkokyslý kontrast.
Toto je naozaj tá najlepšia Nivová nátierka, zaručene lepšia ako kupovaná. Vyskúšajte tento TOP recept s restovanou cibuľkou a presvedčte sa sami.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj